Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Gyerekvállalás - van ideális időpont? Adásba kerül: 2013. november 11.

blog post image

Mikor állunk rá készen? Biztosan kell addig várni? Mi kell a nőnek ahhoz, hogy anyává válhasson és miért tolódik ki ennyire a babavállalás időszaka? A későn vállalt gyermek hatékony fiatalító eszköz lehet, a késői családalapítás pedig az egyik módja annak, hogy minél tovább aktívak maradjunk. Az egyre öregedő társadalomban ugyanis a jövő nagy kihívása, hogy hosszú ideig egészségesek és munkaképesek legyünk. Ezekről beszélgetünk Pásztor Annával, Kozma Orsival és Peller Mariannal, és persze meglepetés férfi vendégünkkel.

A legtöbb társadalomban a női lét összekapcsolódott az anyasággal. A családokban sok gyerek született és a nő életszakaszait alapvetően határozták meg a saját csemeték, majd az unokák körüli teendők. Azután a különböző fogamzásgátló eszközök elterjedésével a családalapítás, a gyerekek száma tervezhetővé vált.

Peller Mariann műsorvezető szereti és élvezi az anyaság minden pillanatát, mostanra belerázódott ebbe a gyönyörű szerepbe. Kezdetben bizonytalan volt, vajon jól csinálja-e, de mára kisfiával együtt túl vannak a nehézségeken. Mariann tervezős típus, élete legfontosabb eseményei – házasságkötés, babavárás – eddig a tervek szerint és a tervezett időben zajlottak.

Egyre többen szülnek negyvenévesen

A szülő nők átlagos életkora egyre későbbre tolódik. A mai anyák 30 évesen kezdik világra hozni gyermekeiket. Húsz, harminc évvel ezelőtt ekkorra már általában le is zárult a családalapítás.

Pásztor Anna előadóművész anyai örömök elé néz. Testileg és lelkileg is nagyon tudatosan és aktívan éli meg ezt a csodálatos időszakot. Kisbabájával rendszeresen beszélget már most is. Úgy érzi, nagyon sok mindent megtanult tőle már a várandósság alatt is, és a baba megszületése után sem lesz ez másképp. Állapota kiegyensúlyozottságot hozott az életébe, hitet és erőt kapott a babától ahhoz, hogy elhiggye, nagyon fontos része az univerzumnak.

A Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján már tíz százalék körüli a 38 év felett szülő nők aránya – hívja fel a figyelmet a tendenciára Prof. Dr. Rigó János igazgató. Minél később szül egy nő, annál nagyobb a szövődmények aránya, de ha a kitolódott gyermekvállalásra tudatosan készülnek, csökkenthető a kockázat. Ennek érdekében a 30-35 év felett szülni készülő nő is sokat tehet, ha tudatosan készül a gyermekvállalásra. Rigó professzor azt tanácsolja, a tervezett fogamzás előtt érdemes átgondolni, és ha kell, változtatni az addigi életmódon. A stresszt ajánlatos kerülni, ha valaki túlsúlyos, tanácsos lefogyni. Ez azért fontos, mert a terhesség alatt kialakuló magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázatát ezzel is csökkenhetjük. A krónikus betegségben szenvedő, gyógyszert szedő nőknél már a fogamzás előtt gyakran a gyógyszeres kezelés átállítása is szükségessé válik.

Kozma Orsi énekesnőnek nyáron születtek meg ikerlányai. Anna és Sára születésénél az édesapjuk is jelen volt. Orsi élvezi az anyaságot és már rutinosan kezeli azt a helyzetet is, ha a babák egyszerre éhesek. A két kislány két külön világ, más természetűek, így kiegészítik egymást. Az énekesnő a lányok után azért vágyik még egy kisfiúra is.

Homonnay Zsolt színész, énekes igazi fiatal apuka, aki időnként motorral viszi iskolába nagyobbik fiát. Úgy érzi, hogy az édesanyák a kilenc hónapos babavárással behozhatatlan előnybe kerülnek az apákkal szemben a szülővé válás, a kötődés kialakulásának útján. Zsolt jelen volt gyermekei születésénél. Két fia van, egy kislányt még mindenképpen szeretne.

Karrier ÉS család?

Meddőségi szakértők szerint a munkahelyek nem biztosítják a nők számára az anyaság és a karrierépítés együttes gyakorlását. A nők szép szakmai pályát futnak be, majd úgy döntenek, hogy családot szeretnének, de az idő kerekét nem tudják visszaforgatni. Meg kellene könnyíteni a nők helyzetét, hogy munka alatt is vállalhassanak gyereket.

Mészáros Dávid, az Arkon Zrt. egyik vezetője szerint meg kell tanulnia a cégnek, hogy hogyan lehet a visszatérő kismamákat jól foglalkoztatni, a szülni menő kismamákat pedig pótolni. Amikor a kismamák visszajönnek dolgozni, a munkahelyükön pihenik ki az otthoni babázás fáradalmait, iszonyatos lendület van bennük, így üzletileg is megéri. Élvezik, hogy újra társaságban vannak, nagyon akarnak dolgozni. Ehhez kapcsolódik a Három királyfi, Három királylány mozgalom, amit az anyósával, Prof. Dr. Kopp Máriával (orvos, pszichológus, tanár, SOTE Magatartástudományi Intézetének igazgatója volt) alapított. Ennek az a célja, hogy a kívánt, tervezett gyerekek megszülessenek. Most Magyarországon 20 fiatal 24 babát szeretne, de csak 13 születik meg. Kutatják, hogy miért állunk így, s most már jól látszik, hogy az egyik ok a munkahely.

Az új jövevény megfiatalít

Azokban a családokban, ahol 14-16 éves gyerekek mellett születik egy második generációs baba, az egész családot megfiatalítja az új jövevény. Az idősebb korban szülő nők gyermekük révén fiatalok társaságában forognak, és gondolkodásukban is fiatalabbnak érzik magukat. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy kitolódik az aktív életkoruk hossza, tovább maradnak szellemileg és fizikaiag is fittek, frissek, tevékenyek - hiszen szükség van rájuk.

Hölgyeim, mindenkit csak bíztatni tudunk...

 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!