Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Csak egészség legyen! Adásba kerül: 2014. január 09.

blog post image

Ha egészség van, minden van - tartja a mondás. Sokszor bizony csak akkor vesszük észre ennek az igazát, ha már itt a baj. A betegség felborítja eddigi életrendünket, családunk munkamegosztását, egész otthonunk más lesz. Hogyan induljunk el a gyógyulás útján? Hogyan kezeljük a helyzetet, ha a családban lesz valaki beteg? Mit tegyünk, ha a betegség nem súlyos, de állandó része az életünknek? A gyógyulásról és egészségünk fontosságáról is beszélgetünk Tallós Ritával, Dukai Reginával, Erős Antóniával - és meglepetés férfi vendégünkkel.

Hányszor mondjuk, halljuk: legfontosabb kincsünk az egészségünk! Vajon tényleg ennek szellemében éljük napjainkat? Minden tőlünk telhetőt megteszünk egészségünkért, annak megóvásáért? Sokszor bizony csak a betegség kialakulása után döbbenünk rá, mi az, amin mindenképpen változtatnunk kell.

Tallós Rita színésznőnél több, mint egy évvel ezelőtt mellrákot diagnosztizáltak. Emlődaganatát ő maga otthon, a fürdőszobában vette észre. Úgy gondolja, hogy a mellek önvizsgálatának helyes módját tanítani kellene a nőknek.

A műtét egy hónap alatt lezajlott, ideje se volt azon rágódni, hogy mi történik vele. Végig pozitívan és rengeteg erővel állt a helyzethez. A gyógyulásban nagyon fontosnak tartja a család, a környezet támogató hozzáállását is – Ritának ebben is szerencséje volt. A pszichoterápiás kezeléseket már a kemoterápia alatt elkezdte. Rengeteg – addig meg nem oldott – problémájának kezeléséhez, feldolgozásához kapott segítséget a terápiától.

A beteget legtöbbször – így volt ez Ritánál is – a diagnózis mint "derült égből a villámcsapás" éri. A betegség tényének feldolgozása különböző lelki válságokat idéz elő, amit egyedül nagyon nehezen lehet kezelni. Ehhez nyújthat sok esetben pótolhatatlan segítséget a lelki kezelés. Mindenekelőtt fel kell deríteni a betegség következtében fellépő lelki reakciókat: a szorongást, a depressziót, az irreális betegségtudatot. A pszichoterápiás kezelés segíti a beteget abban, hogy helyesen ítélje meg állapotát és helyzetét. A kezelés célja, hogy javítsa vagy helyreállítsa a beteg lelki egyensúlyát, elősegítse a helyes betegség-magatartást és kialakítsa a hatékony lelki védekezési mechanizmusokat.

Az utóbbi évtizedekben a nyugati orvostudomány és a pszichológia közötti szakadék egyre inkább a kutatók fókuszába került. Rengeteg publikáció látott napvilágot, és sok kísérlet bizonyítja, hogy a beteg kapcsolata az orvossal, a kezelésekhez, gyógyszerekhez való hozzáállása nagy mértékben befolyásolja a gyógyulás eredményességét. Ez mára elfogadott tény, de a modern orvostudománynak még mindig nincs kellően pontos ismerete a mentális feszültségek (konfliktusok, stressz, elfojtott érzelmek) betegségeket kiváltó és befolyásoló hatásáról. Idáig minden megoldást a biokémiától vártunk, ami nagyon fontos terület, de óriási tévedés lenne mindent ettől várni. Az igazi áttörést talán a pszichológia és a biológia kapcsolatának kutatása, megismerése jelenti majd.

Erős Antónia műsorvezető, újságíró huszonöt éves kora óta cukorbeteg. Az 1-es típusú cukorbetegség hirtelen lép föl, elég erősek és egyértelműek a tünetei. Antónia esetében azonban – a hirtelen fogyásból és az állandó szomjúságérzetből – csak néhány hét után mondták ki a biztos diagnózist. Úgy gondolja, a betegség feldolgozásában a legfontosabb, hogy a kérdéseinkre milyen válaszokat kapunk a további életünkre vonatkozóan. A műsorvezető „Egy csepp figyelem” néven alapítványt hozott létre a cukorbetegség korai felismerésére és megelőzésére.

A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait. Cukorbetegségben az inzulinhatás csökkent vagy hiányzik, emiatt a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérből a szőlőcukrot felvenni, így éheznek. A vérből a szőlőcukor a vizelettel kiürül, sok vizet eltávolítva magával, innen a betegség neve.

Dukai Regina énekesnőnél korán felfedezték az orvosok, hogy az egyik szívbillentyűje vastagabb, mint kellene. A probléma fulladás, erős nyomás formájában jelentkezik a mellkasában. Megtanult együtt élni ezzel, de sajnos néha így is túlvállalja magát, ezért a rosszullétei ma már sűrűbben jelentkeznek. Laktóz érzékenysége is van, ami sokkal nagyobb gondot jelent a mindennapokban, hiszen táplálkozására állandóan ügyelnie kell.