Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Karácsonyi készülődés Adásba kerül: 2013. december 20.

blog post image

Az adventi időszak beköszöntével elkezdünk tervezgetni és hangolódni az ünnepre. A készülődést mindenki másképpen éli meg. Van, aki az utolsó pillanatra hagyja és van, aki hetekkel hamarabb nekilát. Ki mivel várja az ünnepet és hogyan viseli az ehhez kapcsolódó kötelességeket? Szekeres Adriennel, Ábrahám Edittel, és Tokody Ilonával hangolódunk a karácsonyra. A meglepetés természetesen most sem marad el!

Amióta az emberiség földműveléssel, állattartással foglalkozik, a napfénynek, a meleg hónapoknak óriási szerepük van a társadalmak életében. Az ókori népek hálaadó, köszöntő rítusokkal ünnepelték a téli napfordulót. Ezeknek a rítusoknak az is a szerepük volt, hogy az elcsigázott emberekbe reménységet, hitet öntsenek, hogy könnyebben viseljék azt az időt, ami a tavasz beköszöntéig még hátravan. Az ókori Rómában a december 17-24 közötti időszakban tartották ezeket a Szaturnália ünnepeket, a földművelés, a paraszti munkák ünnepeit. A mai értelemben vett keresztény karácsonyról a IV. század óta emlékezünk meg.  Az ünnep célja az volt, hogy lezárja a Jézus Krisztussal kapcsolatos vitákat. A napjának kiválasztása azonban sok problémát okozott, mert abban az időben számos nézet létezett Jézus születésének időpontját illetően. A választás december 25-re esett, hogy ellensúlyozzák a “Sol invictis” (legyőzhetetlen nap) pogány ünnepét. Így bevezették Krisztusnak a “Sol Salutisnak” (az üdvösség napjának) ünnepét. Jézus születésének ünnepe új tartalmat kapott és a húsvéti böjthöz hasonlóan előkészületi időt, a várakozás időszakát csatolták hozzá.

A magyar karácsony szó jelentése szláv eredetű, a korcsun szóból ered, amely lépőt, átlépőt jelent. Utal az új esztendőbe való átlépésre is. Ugyanígy az angol Christmas Jézus Krisztus nevére utal. Ezzel szemben a német Weihnacht és a holland kertsmisse szent éjt jelent, tehát a szavak jelentése egyházi eredetű. A francia Noel, az olasz natale, a spanyol navidad, valamint a walesi nadoling a latin natalis szóból erednek, melynek jelentése születés. A karácsony megnevezésére létezik még a skandináv Jul kifejezés is.

Tokody Ilona operaénekes gyermekkorában tanyasi környezetben élt. Édesapja néptanító volt, szülei egy igazi tündérkertet varázsoltak köré. Ilona 8-9 éves koráig hitt abban, hogy a Jézuska és az angyalok hozzák a karácsonyfát és az ajándékot. Számos szokást tartottak az ünnepek környékén, melyek közül néhányat továbbvitt felnőtt életébe is. Ilyen például a halételek készítése a szentesti menüben.

Szekeres Adrien énekesnő helyzete elég speciális, hiszen az év ezen időszakában van a legtöbb munkája. Az adventi koncertsorozatot november végén elkezdi, a karácsony mégis az egyik legfontosabb ünnep az egész család számára. Férje születésnapját december 23-án ünneplik, amikor reggelire hívja meg a családtagokat, barátokat. Így aznap délután már el tud kezdeni készülni a másnapi ünnepre. Szenteste mindig együtt énekel a család.Ábrahám Edit színésznő családjában az ünnepek aktívan és eseménydúsan telnek. Edit születésnapja december 26-án, fia születésnapja december 30-án van, házassági évfordulójukat pedig december 29-én ünneplik. Édesanyja nagyon sokat segített a családnak az ünnepi előkészületekben, amióta pedig ő elment, Edit mindent átvett és sikeresen fogja össze a családot ilyenkor is. Úgy érzi, tudatosan kell lassítani és őrizni kell a jókedvet, hogy megmaradjon az egész ünnepi időszakra.

Az Animal Cannibals tagjai, Qka MC és Ricsipí az ünnepeket gyerekként úgy élték meg mint a kánaánt, szülőként pedig kellemes hangulatú, és szívesen lebonyolított Rokonság Roadshow-ként definiálnák ezeket a napokat. Természetesen együtt is ünnepelnek családjaikkal, 24-én ünnepi reggelivel indítják a karácsonyt.  

Ha komolyan vesszük az ünnepre való felkészülést, akkor lélekben is el kell kezdenünk a készülődést. Át kell gondolnunk, hogy szeretteinknek mivel tudnánk igazán örömöt okozni. A legkisebb ajándéknak is, amit szívből adunk vagy saját magunk készítünk el, sokkal nagyobb értéke van, mint a méregdrágán megvásárolhatónak. A vendégjárós ünnepnapok időbeosztását és azt, hogy mindig legyen mit az asztalra tenni, előre kitalálhatjuk, megszervezhetjük. És akkor elkezdhetünk gondolkodni azon, mi magunk mit szeretnénk karácsonyra

Minden kedves Olvasónknak és Nézőnknek békés, boldog ünnepeket kívánunk! Ridikül legközelebb január 6-án az m1-en, várjuk Önöket akkor is!

 

Négy hozzászólás

Lili
2013. december 21. 14:27:38
A média felelõssége csak annyi lenne, hogy figyelembe veszi a tényeket és azt tisztán kommunikálja. December 24-e NEM karácsony. Karácsony december 25-én és 26-án van! Az ünnepnek vallási eredte van és Jézus nem délután vagy este született, hanem éjszaka, másnap reggelre!
Erzsébet
2013. december 21. 18:21:46
Tisztelt Szerkesztõk!
Szerintem kár volt ezt a két kiégett, cinikus fiút behívni a karácsonyi, mondhatni, ünnepi mûsorba, kicsit el is ment az ember életkedve. Ilyenek lennének a mai fiatalok? Akkor semmi jó nem vár erre az országra. De - remélhetõleg - õk a kisebbség.
Üdvözlettel: Szenter Erzsébet
Isabel
2013. december 21. 11:31:16
Lilinek: egyes tanítások nem is tartják a karácsonyt ünnepnek, vagyis nem Jézus születését, hanem a feltámadását ünnepelik. Érdekes, ugye?
Erzsébetnek: a két, ön szerint kiégett, cinikus fiú nem volt annyira cinikus, egyszerûen lazábban gondolkodnak, mint ön. A fiatalok márpedig ilyenek ám! jobb körülnézni, nem biztos, hogy a hányavetinek tûnõ magatartás nem takar normális, érzõ lelket.
Isabel
2013. december 21. 12:02:36
Erzsébet: Közben eszembe jutott még valami. A mai ifjúságot MI neveltük! ez a két fiú azt mondja, nekik a karácsony a kánaán volt - és talán azt sem tudják, hogy mi az! ma is folytonosan abban élnek, sokkal jobb módban, mint akik nem. Lehet, hogy jobb lett volna nehezebb sorsú férfiembert hívni. Az ilyen beszélgetõs mûsorokban pedig valahogy mindig ugyanazok szerepelnek - az a jó pár elismert színész és egyéb ismert személyiség ott van a tévé más témájú mûsoraiban is. Sorozatban! Nem érdekes? vagyis akik vállalják, mert vagy a pénz kell, vagy mert megszoktuk.

Én is hozzászólok!