Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Női agy - férfi agy Adásba kerül: 2013. december 17.

blog post image

Miért kommunikálnak jobban és többet a nők, mint a férfiak? Miért emlékeznek sokkal tisztábban egy veszekedés részleteire? És vajon miért kötődnek jóval mélyebben a barátnőikhez, mint a férfiak a saját barátaikhoz? Komoly szakirodalma van annak a kérdésnek, hogy hogyan és miért működik másképpen a női és a férfi agy. Bocskor Bíborka, Goda Kriszta és Igaly Diána vajon mit gondolnak erről? Kíváncsian várjuk meglepetés vendégünket is véleményével, tapasztalataival.

A nők és férfiak közötti biológiai különbségek létét komolyan talán nem is vitatta soha senki. Értelmezésükben azonban szélsőséges kilengések voltak az emberiség kultúrtörténete során a politikai, társadalmi, kulturális viszonyok függvényében.

Ma már köztudott, hogy a biológiai különbségek - testméret, fizikai teljesítőképesség, izomfelépítés - eltérései mellett a férfiak és a nők agyának felépítése is különbözik. A két nem közötti különbségek elsősorban arra vezethetők vissza, hogy agyuk más módon dolgozza fel az információkat, a férfiak és nők különbözőképpen észlelik a világot, mást tartanak fontosnak és másként viselkednek.

Bocskor Bíborka a Magashegyi Undergroundban csak fiúkkal énekel. Az énekesnő nem hisz a nemek szerepében, különösen a művészvilágban, aminek képviselői mind kiélezett érzékenységgel látják a világot. Sokkal fontosabbnak tartja az emberi minőséget és a szellemi szabadságot, s hogy abban férfi és nő egyformán ki tudjon teljesedni. Bíborka nem a különbségekben gondolkodik, az egyetlen talán a női alapbölcsesség, amit különbségnek lát a nemek között. Az együttes Tegnapután című legújabb lemezén a szerelem színeit és állapotait mutatja be, nem csak nőknek, hiszen az Álmatlanság című klipet több férfi nézte meg a neten, mint nő.

Evolúciós és kulturálisan kialakult jegyek

Az agyműködésbeli különbségek a személyiségbeli különbségeket is meghatározzák. A nők jobb kommunikációs képességeiket úgy kamatoztatják, hogy szívesebben létesítenek személyes kapcsolatokat, érzékszerveik érzékenysége nagyobb fokú szociális nyitottságra készteti őket. A férfiak magabiztossága, függetlensége, önbizalma viszont meghaladja a nőkét. Ezek a jegyek kultúrafüggetlenek, ami azt jelentheti, hogy evolúciós hasznuk van. A nők nyíltabb, érzelmesebb, gyengédebb, gondoskodóbb személyiségének köszönhetjük az emberi faj egyedeinek túlélését, a faj fennmaradását. A férfiak határozottabb, magabiztosabb, agresszív, kevésbé érzelmes személyisége - és nagyobb testi ereje - viszont alkalmasabb a külvilággal való megküzdésre, a vadászatra, a fizikai védelemre. Mindezeket a személyiségbeli különbségeket tükrözik a kulturálisan kialakult férfias és nőies személyiségjegyek. A férfias jegyek az aktivitás, a dominancia, a versenyképesség, az agresszivitás, a hajlam a vezető szerep betöltésére. A nőies jegyek az alkalmazkodóképesség, érzelmi meghatározottság, gondoskodás, gyengédség, segítőkészség, rendszeretet, precizitás.

Igaly Diána sportlövő az egyetlen magyar női sportoló, aki ebben a szakágban olimpiai aranyérmet nyert. Élete első olimpiáján Barcelonában még a férfiak között indult. Diána szülei sportlövők voltak, így ő beleszületett ebbe a sportágba. Manapság azonban nagyon kevés lány szeretne sportlövő lenni, ezért az utánpótlás nevelésben inkább fiúkkal foglalkozik az egykori olimpikon. Magánéletében a klasszikus szereposztás dominál, tudatosan odafigyel arra, hogy a lőtéren hagyja a férfias sportágat űző kemény sportolót, hogy otthon gyöngéd, megértő társ lehessen.

A problémákhoz való közelítésben feltétlenül különbség jellemzi a két nemet. A nők többsége intuitívabb, ösztönösebb, míg a férfiak inkább racionálisan próbálnak közeledni a kihívásokhoz. Jobban tudnak koncentrálni a dolgokra, kevésbé tudja elvonni más a figyelmüket. A nők agya tágabb képet fog be, a dolgokat összefüggéseikben látja. A férfiak könnyebben találnak megoldást, a nők viszont rendszerint jobban átlátják a problémát.

Csányi Sándor színész, művészeti vezető legújabb filmjében egy rádiós műsorvezetőt játszik, aki nyíltan vállalja másságát. Úgy gondolja, maga a művészet nem egy racionális dolog. Az alkotás folyamata női agyat kíván, hiszen az csupa ösztön, érzelem, kreativitás. A színészek munkájának nagy része, hogy a szerepeikről beszélgetnek, elemzik a figurát, analizálják a motivációit, ami bizony nem könnyű feladat férfiaknak. Szerinte a női agy követhetetlen, megérthetetlen a férfiak számára, de nem is kell mindig mindent megbeszélni és megérteni, elég, ha kellő humorral megpróbálják elviselni egymást.

A nemek közötti különbségek a munkában is megnyilvánulnak, egyrészt a munkavállalásban, másrészt a karrierhez való hozzáállásban. Férfi és nő - ha azonosak is a lehetőségeik - nem ugyanazt választják érdeklődésük tárgyául, és nemüktől függően jobban, illetve rosszabbul teljesítenek bizonyos