Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Új év, új élet! Újévi fogadalmaink Adásba kerül: 2014. január 06.

blog post image

Szilveszterkor és az újév kezdetén reményekkel és elhatározásokkal teli a szívünk. Nekivágunk egy új esztendőnek és érezzük, tudjuk, vagy talán csak reméljük, hogy most másképp lesz. Egészségesebben és boldogabban élünk, leszokunk a cigarettáról, megtaláljuk életünk párját akivel családot alapíthatunk. Nagyobb szeretettel és több türelemmel figyelünk családunkra, barátainkra, és ha jut még időnk és energiánk, talán magunkra is... Náray Erikával, Bach Szilviával, Fekete Boglárkával és meglepetés férfi vendégünkkel kívánunk boldog újesztendőt, szerencsét és egészséget mindnyájunknak!

Az óév utolsó napja Szent Szilveszter pápa ünnepe, az újév vigíliája, vagyis előestéje. A szilveszteri szokások közös célja, hogy a következő esztendőre egészséget, bőséget, szerencsét, boldogságot varázsoljanak.

Szilveszteri és újévi hagyományok

Szilveszter napján a népszokásokban különösen fontos szerepet kapnak a  zajkeltő szokások, melyek célja az ártó, rontó erők távol tartása a háztól. Ennek eszközei igen változatosak: karikás ostor, duda, csengő, kolomp.  Erdélyben szokás az óév kiharangozása és az újesztendő énekkel köszöntése. Ezeknek a zajos mulatozásoknak a városi megfelelői a szilveszteri trombitálás és manapság sajnos a petárdadobálás is.

Az újév első napjához is számos hiedelem, babona kötődik, hiszen ennek a napnak a lefolyásából következtetnek az elkövetkező évre. Így például semmit sem szabad ezen a napon kiadni a házból, mert akkor egész évben minden kimegy onnan. Tartózkodni kell a veszekedéstől, a házi viszálykodástól. Nem szabad mosni, varrni, fonni, női munkatilalmi nap az újév első napja. S ha e nap reggelén a ház első látogatója férfi, az szerencsét hoz az újesztendőben.

Bizonyos táplálkozási tilalmak is kapcsolódnak ehhez a naphoz. Baromfit nem lehet enni, mert elkaparja a szerencsét, ellenben ajánlatos malachúst fogyasztani, mert a malac kitúrja azt. Szemes terményeket, babot, lencsét is jó fogyasztani ilyenkor, mert ez egész évre bőséget biztosít. Sok helyen rétest sütnek ilyenkor, hiszen így hosszúra nyúlik az élet, mint a rétestészta.

Babonák és fogadalmak

Az újév utolsó napján sokan teszünk fogadalmat. Náray Erika színésznő szerint azonban nem csak szilveszterkor lehet fogadalmat tenni. S ha nem sikerül betartani, mi nők mindig jól meg tudjuk magyarázni az okát.

A művésznő nem tartja magát babonásnak, de jó néhány szokást mindig betart. Ilyen például az újévi lencseevés és az, hogy nem fogyaszt halat és szárnyast ezen a napon. Ünneptől függetlenül pedig a táplálkozásban a legfontosabbnak azt tartja, hogy organikus, tiszta alapanyagokból készült ételek kerüljenek az asztalra. Ezzel kapcsolatban nem kell újévi fogadalmat tennie, hiszen gyakran váltja fel a hagyományos alapanyokat egészségesebbekre.

A táplálkozási szakértő szerint a nagy fogadkozásoknak kis eredményük lesz. Fekete Boglárka úgy gondolja, kis lépesekkel kell megváltoztatni az életmódunkat. Ne a gyors eredményeket várjuk, hanem próbáljunk folyamatosan egészségesen élni.

Bach Szilvia humorista nem szokott semmit sem megfogadni, mert úgysem tudná betartani. Nem hisz a szilveszteri babonákban sem. Az újév legtöbbször az autóban éri, miközben száguld egyik fellépésről a másikra. Különös, megható érzés számára, amikor az úton egyedül köszönt rá az újesztendő.

Csonka András színész gyáva megoldásnak tartja az újévi fogadalmakat, hiszen az évben bármikor lehetnének elhatározásaink, de azokat húzzuk, halasztjuk. Az újévi fogadalmak számára inkább csak kérések, melyeket a Himnuszt hallgatva szokott megfogalmazni. A babonás szokásokat azonban az év minden napján – szinte kényszeres cselekvésként – betartja.

Tippek újévi fogadalmaink megvalósításához

Ha fogadalmat teszünk, válasszuk meg jól a célt! Ne kreáljunk magunknak álproblémákat. Koncentráljunk azokra a tennivalókra, változtatásokra, amelyekre valóban szükségünk van! Fontos, hogy belülről is akarjuk a változást! Fogadalmunkkal ne másoknak próbáljunk megfelelni! Cselekedjünk még ma! A változást nem holnap vagy holnap után kell elkezdeni, hanem még aznap, amikor  megfogalmaztuk, hogy miben akarunk változtatni.  A „majd holnap” kezdetű fogadalom nem elég erős, csupán lelkiismeretünk ideiglenes megnyugtatására szolgál! Ami szintén nagyon fontos, hogy célkitűzéseinket pozitív állításokkal fogalmazzuk meg! Kerüljük a „soha többé” vagy a „megtiltom magamnak” kifejezéseket. Állítsunk fel konkrét cselekvési tervet, mint például a „mától diétázom, egészségesen étkezem, nem nassolok fölöslegesen és hetente háromszor tornázom!”  

A gondolat teremtő ereje

A gondolat ereje az egyik leghatásosabb eszköz ahhoz, hogy életünket megváltoztassuk, hogy céljainkat elérjük. Függetlenül attól, hogy gondolatainknak tudatosan kívánjuk e- a megvalósulását, vagy sem, az agyunkban megfogant minden egyes elképzelés, félelemérzet, vagy ábránd egyfajta óhajként fogalmazódik meg. Mi hozzuk létre a saját megvalósult világunkat, mi alakítjuk az életünket és a sorsunkat olyanná, amilyen.

A világ amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye; nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk megváltoztatása nélkül.” (Albert Einstein)

Két hozzászólás

Erika
2014. január 6. 18:33:06
Én imádtam ezt a részt, annyit nevettem rajta. Nagyon helyes volt mindenki, Bach Szilviát régen nem szerettem annyira, de haláli pofa volt ma!!!! :)
Isabel
2014. január 7. 13:39:13
Nekem úgy tûnt, mintha ez már lett volna egyszer... a témához csak annyit fûznék hozzá, hogy milyen érdekes, az éveink szaporodásával csökken bennünk a lelkes fogadkozási hajlam. Megismerjük magunkat nyilván, és tudjuk, mennyire nem érdemes azt megfogadni, amit már hússzor is megfogadtunk, mégse volt erõnk véghez vinni. Már titkon vihogok, ha századszor hallok valakit fogadkozni egy cél érdekében.

Én is hozzászólok!