Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Egyedül, vagy közösségben? Adásba kerül: 2014. január 27.

Az ember sorsa a közösség, legalábbis Hamvas Béla szerint. Egymás mellett élünk, de talán sosem voltunk még ennyire távol egymástól. A közösség fogalma átalakulóban van, hiszen a virtuális kapcsolatokat is ezzel a jelzővel illetjük. A családokban egyre ritkábbak a nagy beszélgetések, amikor csak egymásra figyelünk. Visszafordítható ez a folyamat? Lehet, hogy tényleg nincs szükségünk egymásra? A közösségek hiánya, a megosztottság, a bizalmatlanság hogyan hat a mindennapjainkra? Palya Beával, Gubás Gabival, Németh Judittal és meglepetés férfi vendégünkkel keressük a válaszokat - együtt, közösségben.


„Minél függetlenebb egy közösség, annál kevésbé vágyik a magánszférára. Minél inkább szükségünk van családunkra és barátainkra, annál kevésbé engedhetjük meg magunknak a zárkózottság luxusát. Csak Észak-Amerikában és Nyugat-Európában, ahol megélhetésük alapja kizárólag a pénz, engedhetik meg maguknak az emberek, hogy egyedül legyenek."(Barabási Albert-László)

Az emberi élet alapja a társas valóság. Mindenkit emberek, csoportok vesznek körül, életünk folyton társas mezőben zajlik. Az ebben való léthez elengedhetetlen a közösségben, mint tanulási színtéren való eligazodás készsége. Hankiss Elemér az olyan emberi együttélést nevezi közösségnek, amelyet a közösségi érdek, a közös cél, a közös értékrend tartanak össze. Az emberi együttélés csoportja akkor tekinthető igazán közösségnek, ha ezen tényezők közül minél több és minél nagyobb intenzitással van jelen az emberek életében.

Palya Bea népdalénekes már kisgyermekkorában a társaság középpontja volt. Őrsvezetőként szervezte a papírgyűjtést, irányította a fiúkat és lányokat, miközben tele volt gátlással. Ma már bátran vállalja a gyengeségeit. Megtapasztalta, erőssége abban áll, hogy képes közösségeket teremteni, összeterelni.Gubás Gabi színésznő tizenkét évig néptáncolt egy fantasztikus közösségben, ahol együtt sírtak, együtt nevettek a gyerekek, a sikereket és a kudarcokat is közösen élték meg. Gyermeke születése után érezte úgy először, hogy szabadúszó színészként kellene folytatnia pályáját. Nem feltétlenül azért, hogy ne tartozzon közösséghez, sokkal inkább azért, hogy több közösséghez is tartozhasson egy időben.

Szőke András színész rendezőt a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban érte az első meghatározó közösségi élmény. Úgy gondolja, hogy a kisebb közösségeknek megvan a szigorú belső szabályrendszerük. Ha ebbe betagozódunk, talán létrejön egyfajta második szint, ami a szabályoknál sokkal-sokkal fontosabb. A falusi létnek még manapság is nagyon erősen megvan a szakralitása, tradíciója, a drámája. Ha ott bármi történik, az visszavonhatatlanul történik.

Virtuális – közösség?

Egy kutatás szerint 2013 nyarán a legnagyobb magyar közösségi oldal felhasználóinak száma több, mint hárommillió volt. A 40 év alattiak használják leginkább, többségüknek van valamilyen közösségi oldalhoz köthető tagsága. Aktívnak mondható ebből a szempontból a 40-49 évesek 43 százaléka, illetve az 50-59 évesek 28 százaléka, valamint a 60 év felettiek egytizede is. Egy átlagos felhasználónak 2013 elején 271 ismerőse volt, egy évvel korábban 261. A többi közösségi oldal elterjedtsége továbbra is alacsony Magyarországon.

Németh Judit HR és esélyegyenlőségi tanácsadó szerint az esélyegyenlőség ügye közösséget is formál. Arra az ember szívesen szánja az idejét, hiszen jót tehet. Úgy gondolja, az emberi lét alapja a közösség. Az internetes közösségekhez való csatlakozást azonban nem tekinti közösségnek. A közösség ott kezdődik, hogy lefektetjük a szabályokat és azok betartása mentén működünk.

Kevés a közösségi színtér

A közművelődési alapstruktúra hiányos. Ma már alig akad hely a fiatalok számára, ahol hasznosan tölthetnék szabadidejüket. A közterületek szerepe felértékelődött: játszótereken, parkokban csoportosulnak a kamaszok. Ifjúsági csoportokban, pozitív személyiségformáló közösségekben sajátíthatnák el a gyerekek a társadalmi folyamatokban, a közéletben való hatékony részvételhez elengedhetetlenül szükséges szabályokat, normákat.

A közösség értékeket ad az embereknek, segít eligazodni a mindennapokban. Együtt tartani egy közösséget bizony komoly munka. Találkozni, ápolni a kapcsolatokat, időt-energiát szánni rá ... mégis sokan vannak, akiknek sikerül!

Egy hozzászólás

Isabel
2014. január 29. 13:44:01
Hogy visszafordítható-e a folyamat? a lead kérdésére az a válasz, hogy nem kell akarni semmit visszafordítani, üres energiaráfordítás. Az evolúciót, mely évezredek során megy elõre, nem lehet visszatekerni. És mindaz, aki ebben hisz, óriásit téved.
Szükségünk van közösségre, és valóban több az a közösség, aki kézzel is megfogható, ahogyan Palya Bea is mondta. A virtuális közösség pedig nagyon is jó pótlék arra azoknak, akiknek a "megfoghatóság" nem jut már ki. Én, aki nagyon is jól érzem magamat egyedül, szívesen elmegyek a klubomba, ahol emberekkel találkozom. És végül örömmel térek vissza otthonomba, hogy újra egyedül legyek.

Én is hozzászólok!