Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Mobilfüggőség Adásba kerül: 2014. május 22.

blog post image

Nagyot változott a világ, 25 éve még csak a szerencsések rendelkeztek telefonnal. Ma már a gyermekeink sem tudják elképzelni az életet nélküle. Szinte uralkodik rajtunk a telefon. El tudjuk még képzelni, milyen lenne az élet nélküle? Van, aki szépítgeti, gondot fordít a megjelenésére, alig várja a legújabb verziót. A legjobbat, a legújabbat akarjuk birtokolni belőle. Virtuális köldökzsinórunkká válik, ébreszt, szórakoztat. Vajon a legjobb társunk a mobil, akin keresztül megosztjuk az életünket másokkal, vagy csak pár deka műanyag, ami függőséget okoz? Tarján Zsófiával, Südi Iringóval, Bácskai Júliával és meglepetés férfi vendégünkkel beszélgetünk.

Az első mobiltelefonok az 1980-as években jelentek meg Magyarországon. Ezek még nem igazán fértek el a zsebünkben. Azóta már komoly változásokon estek át a készülékek és a mobil ma már olyan mindennapos eszközzé vált, amelynek segítségével nem csak telefonálni tudunk, hanem az internetet is bárhol, bármikor elérhetjük.

Szorongást, depressziót okozhat

Súlyos pszichés zavarokat okoz a túlzott mobilhasználat - állapította meg az MTA Pszichológiai Intézetének 40 főt vizsgáló kutatása. A mobilfüggőség szorongással, gyakran agresszióval vagy depresszióval járó neurózis. Elsősorban a 14-20 éves korosztály körében találkozhatunk vele.

Bácskai Júlia pszichológus, szabadszóműves szerint a mobiltelefon a harmadik kezünk, hiszen annyira összenőttünk már vele. A telefon legalább annyira rabságban tart, mint amennyire felszabadít. Júlia nem adja meg bárkinek a telefonszámát, korlátozni tudja, hogy ki érheti őt el. Fontosnak tartja, hogy megtanítsuk a gyerekeknek, hogy a mobiltelefon mire való. Igazán akkor van csak szükség a készülékre, amikor a gyerek teljesen leválik és önállóan jár.

Südi Iringó táncművésznek csak egy éve van okostelefonja, de már teljesen mobilfüggő. Folyton telefonál, vagy üzen, vagy éppen posztol a közösségi portálon. Nehezen viseli, ha nincs térerő. Tizennyolc éves korában lett először mobiltelefonja. Fontos számára, hogy a telefon szép legyen, világos, leginkább fehér színű. Kedvenc hátlapja matyómintás. Iringó nehezen tud határt szabni a munkavégzés idejének, a telefon használatával egybe folyik számára a munkaidő és a szabadidő.

Tarján Zsófia énekesnő folyton fotóz a telefonjával, ez az egyik hobbija, egész sorozata van a jól sikerült koncertek képeiből. Szabadidejében fest és rajzol is, így készült "A legnagyobb hős" című klipjük is. Tizenöt-tizenhat éves korában kapott először telefont, hogy Édesanyja napközben el tudja érni őt.

Vastag Csaba még emlékszik az analóg korszakra. Csak közösségi oldalakra és telefonálásra használja az okostelefonját. Hétfőnként lehalkítja és nem is veszi fel a telefont. Leveleinek napi kezelésében van segítsége, hiszen egyedül nem bírna válaszolni a rengeteg rajongói levélre. Úgy gondolja, hogy a mobiltelefon nagyon meg tudja változtatni az emberek jellemét.   

Mobilfüggő gyerekek

Sok szó esik a mobilhasználat egészségkárosító következményeiről. A WHO tizenhárom országra kiterjedő, több éven át tartó vizsgálata szerint azok között, akik legalább egy évtizede használtak rendszeresen mobiltelefont, magasabb egyfajta nagyon ritka, jóindulatú hallóideg-daganat kialakulása. Egy holland kutatásban részt vevő tudósok szerint a rendszeres mobilhasználat negatívan befolyásolja az agyműködést, és károsítja az emberi DNS-t is.

Face to face

Arról azonban viszonylag ritkán hallani, milyen szociális hatásai lehetnek a gyerekek mobilhasználatának. Pedig érdemes lenne azon elgondolkodni, hogyan befolyásolja a már egészen fiatal korban megkezdett, rendszeres telefonhasználat a közvetlen kommunikáció fejlődését, a szemtől-szemben beszélgetéseket.

Vajon a mobilfüggő gyermek mennyire tanulja meg elraktározni jó vagy rossz élményeit, ha azokat azonnal elmondhatja a szüleinek vagy a barátainak? És mennyire tud vagy kénytelen ez a gyermek önállósulni, ha minden "jelentéktelen" történés miatt telefonos segítséghez nyúlhat? Tud-e majd a fontos és kevésbé fontos történések között különbséget tenni, azaz súlyozni?

A fenti káros következmények mellett még erkölcsi negatívumokkal is számolni kell. Néhány külföldi felmérésből az is kiderül, hogy a gyerekek több mint tíz százaléka csapta már be a szüleit a telefonjával kapcsolatban, és többségük pénzt is lopott otthonról, hogy feltölthesse a telefonkártyáját. A mi gyerekeinkkel ez biztosan másképpen van…

 

Három hozzászólás

2014. május 22. 10:32:35
Mikor nem volt mobil telefon,és vidéken tárcsásat sem tudtam használni,akkor kerültem Szegedre főiskolára.Szorongtam hónapokig,mert nem volt kapcsolatom az otthoniakkal.Ezt egy mobil feloldotta volna.Én köldökzsinórtnak nevezem a mobiltelefont,és a térerő legyen veletek-a gyerekeim miatt.Tehát van ennek bőven jó oldala is csak tudni kell időzíteni!
Marica
2014. május 23. 11:48:58
Nekem nincs úgynevezett okostelefonom, bár szerintem az én készülékem is nagyon okos, hiszen tudok rajta telefonálni, sms-ezni - mások is fel tudnak hívni és tudnak üzenni, tudok vele fotózni, rádiót hallgatni - rengeteg számot őriz a memóriájában, szóval amire nekem kell, tökéletes. Főleg olyankor nélkülözhetetlen, ha úton vagyok, azaz a vezetékesemet nem tudom sem én, sem mások használni, ha el akarjuk érni egymást. Rövid közlésekre, pl. helyszín vagy időpont módosító infókra, egyeztetésekre, értesítésekre használom, eszemben sincs pl. utcán vagy járműveken a mobilomon lelki életet élni, mint ennek nem egyszer kéretlenül tanúja lesz az ember másoktól - és egyáltalán nem csupán a fiatal korosztály sajátjaként!
Isabel
2014. május 26. 23:47:49
Azt mondja az MTA, hogy "Súlyos pszichés zavarokat okoz a túlzott mobilhasználat" - na és súlyos fülkárosodást is, bár azt csak hosszú távon. Nem véletlenül vannak a kábeles mobilok, bár szerintem az se szűr ki sokat az ártalomból.
Hát én se látok mást, mint okostelefonok babrálását unos-untalan. Ez már a netfüggőség netovábbja.
Aki előbb-utóbb rájön, hogy az állandó mobilozás árt már neki, vagy túl sok idejét veszi el és meg akar szabadulni a függőségtől, azt ajánlom: kétszer annyit csinálja. Előbb-utóbb sikerülni fog neki, hogy "herótja" lesz tőle, magyarul besokall, vagy ha még így se világos: csömöre lesz.
Miként minden, amit túlzásba visznek, ártalmas, a net- és mobilfüggőség most fénykorát éli, és csak abban reménykedem, hogy nem lesz ennek kóros következménye több, mint mondjuk az alkoholizálásnak vagy a dohányzásnak. Megjegyzem, egyre kevesebb dohányzó embert látok, lehet, hogy az alkoholfogyasztást is keretek közé kéne szorítani.
No de tán erről is lesz majd műsor még, nem igaz, kedves Gabriella? az én javaslatom meg már úgyis a kukában van, pedig elég sok elvált ember van, akiket érzékenyen érint.

Én is hozzászólok!