Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Doktor úr, kérem... Mennyit ér az egészségünk? Adásba kerül: 2014. február 04.

blog post image

Háziorvos, nőgyógyász, fogorvos, szülészorvos, belgyógyász, reumatológus, sebész. Életünk szereplői, néha megmentői. Milyen a jó doktor? Hogyan válasszunk magunknak orvost? Háziorvos vagy magánpraxis? Radványi Dorottyával, Kozma Orsival, Dr. Máttyus Annával és meglepetés férfi vendégünkkel beszélgetünk orvos-beteg viszonyról, kórházi helyzetekről.

Magyarország népessége minden évben egy kistelepülés lakosságának számával lesz kevesebb. A demográfiai helyzetet tovább súlyosbítja, hogy csökken a születések száma, míg a halandóság nő. A betegség okozta halálozások 25 százaléka a daganatos megbetegedésekből származik, amelyek egyre agresszívebb módon mindinkább a fiatalabb populációt támadják meg.

Radványi Dorottya tévébemondó, műsorvezető hűséges típus. Ha megtalálja a megfelelő szakorvost, örök hűséget fogad neki. Szerinte az idős emberek kényszerből járnak rendelőbe, az öregedő szervezet gyakori felügyeletet igényel. Erre kissé rácáfol, hogy az otthoni patikadoboza az évek múlásával egyre kisebb lett. Dorottya úgy gondolja, ennek talán az lehet az oka, hogy egyre magabiztosabbak és egyre jobban bíznak a saját szervezetük helyes működésében.

Egészségügyi panaszáról több magyar beszél gyógyszerésszel, mint az európai átlag. A legtöbben orrdugulás, köhögés, torokfájás és megfázás esetén fordulnak tanácsért patikushoz. Panaszonként, betegségenként változik, hogy az emberek konkrét márkát kérnek vagy általában keresnek valamilyen recept nélküli gyógyszert, gyógyhatású készítményt a jobbulás érdekében.

Kozma Orsi énekesnő gondosan ügyel saját maga és párja egészségi állapotára. Most azonban néhány hónapos kislányai, Anna és Sára egészsége a legfontosabb számára. Olykor bizonytalan, mi is a legjobb számukra, ilyenkor felhívja a gyermekorvosát vagy a védőnőt, hogy eloszlassák kételyeit. Orsinak nincsenek túl jó emlékei gyermekkorából az orvosi kezelésekről. Talán ennek is köszönhető, hogy jobban bízik a női orvosokban. Úgy érzi, ők mindenféle szempontból át tudják érezni a páciens helyzetét.

Dr. Máttyus Anna  gyermekpszichiáter a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Rechabilitációs Osztályának vezetője, a 2013-mas Aranyanyu Díj egyik nyertese. Apró páciensei felügyelete mellett 7 saját gyermekére is mindig szakít időt. Az ő  első orvos-élménye négyéves korára nyúlik vissza, amikor tüdőgyulladás miatt három hétig kórházban feküdt. Azóta fél az injekciós tűtől, de az, hogy orvos akar lenni és emberekkel akar foglalkozni, gyerekkorától benne élt. A gyermek- és felnőttkori szűrővizsgálatokat kötelezővé tenné mindenki számára.

A várható élettartam növekedésével a krónikus betegségek előfordulása – illetve az ezek okozta halálozási gyakoriság - is emelkedett, ugyanis a daganatos megbetegedések kétharmada a 60. életév felett jelentkezik. Ez a trend mindenütt megfigyelhető, egyes kutatások szerint 2030-ra már 26 millió megbetegedést regisztrálnak a világon, és ebből 11,5 millió daganatos haláleset várható. Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO) felmérései alapján napjainkban többen halnak meg rákban, mint maláriában, AIDS-ben és tébécében összesen.  A daganatos megbetegedések száma, melyek térhódítása már az 1860-as években megkezdődött Magyarországon, az elmúlt négy-öt évtizedben megnégyszereződött. Mindennek következtében hazánk a világ országait tekintve az elsők között helyezkedik el a daganatos halálozások szomorú versenyében.

Patkó Béla, művésznevén Kiki nem szed vitamintablettákat, nem fogyókúrázik, helyette a természethez fordul, bölcs öregek tanácsait hallgatja és figyeli saját testének minden jelzését, rezdülését. Volt egy kemény, kétéves periódusa, amikor egy nagyon súlyos betegségen és kezelésen esett át. Soha nem mondott le önmagáról. Úgy, mint betegsége előtt, most is egészségtudatosan él. Kedvenc tavaszi tisztítókúrája a medvehagyma kúra, amelynek Dr. Máttyus Anna férje is képzett szakértője.

Bio terméket minden nyolcadik magyar fogyasztó – a fogyasztók 13 százaléka szokott vásárolni, míg Európában átlagosan minden harmadik (35 százalék). A vásárlók zömének fő motívuma, hogy a bio termékeket egészségesebbnek tartja. A nem vásárlást pedig legtöbben azzal magyarázzák - hazánkban és másutt is -, hogy túl drágák a bio termékek...

 

Két hozzászólás

Hugi
2014. február 8. 23:58:30
A február 4-i adásról (Doktor úr, kérem...) csak annyit szeretnék mondani, hogy szuper volt, végtelenül tetszett az a mód, ahogyan erről a komoly témáról ilyen 'egészséges humorral' tudtak beszélni. Mindegyikük véleménye, a műsorvezető kérdései, reakciói mind mind szuper volt. Patkó Béla -Kiki, hát egyenesen szenzációs volt (már ha lehet ebben a témában szenzációsnak mondani bármit is, legfeljebb a felgyógyulását!!!) A személyisége pedig egy kellemes meglepetés volt számomra. Nem ismertem különösebben a bulvársajtóból, egy egy műsorban láttam, de különösebben nem érintett meg. Most viszont... Pedig mint utaltam rá, már az Első emelet koncertjén (Szigligeten) sem voltam tini. Sőt! Nem érdemes tovább ragoznom, számomra ez volt az év műsora, témája (bár még az elején vagyunk). Gabriella! Nagyon gratulálok, csak ismételni tudom magam, szuper volt! Általában nagyon jó mindegyik adás, de ez kiemelkedően jó volt. Köszönöm az élményt. Tanulságos, nem lehangoló stb. Saját tapasztalat meg orvosi ügyekben és betegségekben sajnos van bőven, jó is rossz is. Ellentétes vélemények, jótanácsok (miért nem próbálod ezt, miért nem mész ehhez vagy ahhoz és még sorolhatnám). Jó egészséget kívánok és további sikeres műsort. Üdvözlettel S. Irma
Isabel
2014. február 11. 00:33:15
Lám-lám, kiderül, hogy a könnyûzenei sztár is ember! És az is, hogy néha a kendõre valóban, nemcsak divatból, szükség lehet.

Én is hozzászólok!