Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Megvalósult álmok Adásba kerül: 2013. december 19.

blog post image

"Ábrándozás az élet megrontója" - írja Vörösmarty Mihály A merengőhöz című versében. Mi a különbség ábrándozás és álmodozás között? Milyen vágyakkal, álmokkal vágunk neki a nagybetűs életnek és ezek milyen hatással vannak ránk? Mit kell tennünk azért, hogy megvalósuljanak és kapunk-e segítséget mindehhez? Molnár Piroska, Béres Alexandra és Illényi Katica mesélnek megvalósult álmaikról. Meglepetés férfi vendégünk éveken át nemcsak saját álmait váltotta valóra.

Ábrándok, álmok. Ők visznek előre bennünket. Ha álmaink megszülettek, célokat kell megfogalmaznunk, melyek teljesítése lépésről lépésre vezet el álmaink megvalósításához. Fontos, hogy a céljaink legyenek egyértelműen megfogalmazott, pozitív dolgok. Legyenek mérhetőek, vagyis legyen jól megállapítható, hogy mikor értük el őket. És persze nem árt, ha megvalósíthatóak, amelyekhez képesek vagyunk terveket készíteni – akár csak gondolatban is. Miközben megvalósítjuk céljainkat, fejleszteni fogjuk képességeinket, tágítani fogjuk lehetőségeink határait is.

Egyértelmű tehát, hogy álmaink valóra váltása a saját feladatunk. Ettől olyan nehéz és ettől olyan szép az út.

Illényi Katica hegedűművész gyermekkorától kezdve arról álmodott, hogy színpadon fog szerepelni. Balett-táncos szeretett volna lenni, azonban szülei a zenei pályát ambicionálták, abban tudták segíteni őt. Táncolni felnőtt korában tanult meg. Minden álmát egy megérzésnek definiálja, amiért aztán szenvedéllyel rengeteget tesz is. Azoknak az álmoknak, amelyek nem valósultak meg, valószínűleg nem is az volt a sorsuk. Jelenlegi megvalósult álma, hogy megtanult játszani a theremin nevű hangszeren. A theremint 1919-ben találta fel Léon Theremin orosz fizikus. Ez az első olyan hangszer, amit pusztán gesztusokkal lehet megszólaltatni, anélkül, hogy a zenész magát a hangszert megérintené. A thereminen úgy lehet zenélni, hogy a zenész a kezeit mozgatja két antenna körül, az egyikkel a hang frekvenciáját (magasságát), a másikkal amplitudóját (a hangerőt) szabályozva.

Aki tudta, hogy tennie kell

Sumits Nikolett, a halásztelki Bocskai István Református Középiskola végzőse nyitott gerinccel született. Több tucat műtéten van túl, ennek ellenére tele van tervekkel. A tizenkilenc éves lány a szalagavatóján szeretett volna táncolni az osztálytársaival, ám egyikük sem ajánlotta fel, hogy a partnere lesz. Ekkor Niki egyik ismerőse, a szintén kerekes székes Almási Niki a legnagyobb közösségi oldalon keresett partnert a lánynak. Felhívását pár nap alatt több, mint 13 ezren osztották meg. Ötvennél több jelentkezőből az első próbán egyedül Marton László BKV sofőr jelent meg. 6 héten keresztül heti 3 alkalommal próbáltak. László a nulláról indult a táncban, mindent ezalatt a 6 hét alatt sajátított el. Azt mondja, ő sem önzetlenül segített Nikinek, hisz neki ez örömet okozott, Niki mosolya boldoggá tette őt.

Béres Alexandra fitneszedző gyermekkorában ritmikus sportgimnasztikával foglalkozott és világbajnok szeretett volna lenni. Testalkata miatt azonban esélye sem volt erre. Egy másik sportágban, a fitnessben lett világbajnok. Nagy álma volt, hogy fitnesstermet nyisson. El se tudta képzelni, hogy nem sikerül, hatalmas lelkesedéssel, szenvedéllyel vitte végig a kitűzött feladatot. Azután jött a curling, ami a sportnak egy egészen különleges, új arcát mutatja Alexandrának. Általa sikerült azt az élményt megélnie, hogy verseny közben is élvezi a sporttevékenységet. A sportoló úgy érzi, azzal, hogy megfogalmazzuk, kimondjuk álmainkat, elindulunk a megvalósításuk újtán és előbb-utóbb meg is kapjuk hozzá a segítséget.

Molnár Piroska színésznőnek kislány korában egyetlen álma volt, hogy színésznő lesz. Kunágotán nőtt fel, ahol a környezete nem igazán hitt abban, hogy ez sikerülni fog. Édesanyja féltésből, a biztonság kedvéért közgazdasági technikumba íratta.  A művésznőnek pályája során nem voltak különösebb szerepálmai, megelégedett azzal, amit hozott számára az élet. Egy álmot azért dédelget: színészi pályáját követően szeretne egy veteményeskertet, amit megművelhet és ahol a természetben figyelheti meg az évszakok váltakozását. Természet- és földszeretetét gyermekkorából hozza, így soha el nem múló vágyat érez közelségükre.

Jót tesz a kalandozás

Ha valakivel gyakran előfordul, hogy álmodozik, annak egy kutatás szerint jó a munkamemóriája. A vizsgálat szerint ennek oka, hogy az álmodozás állandó tevékenységre készteti az agyat, így edzésben tartja azt. A munkamemória szellemi munka, amely segít az agynak abban, hogy egyszerre több mindent is észben tartson, több mindent csináljon. Minél több munkamemóriát végez egy ember, annál többet tud álmodozni anélkül, hogy megfeledkezne feladatairól.

Dévényi Tibor újságíró, lemezlovas a Három kívánság című népszerű televíziós műsor műsorvezetője volt. Stábja 21 országban járt, 79 világsztárt cserkészett be és 1200 kívánságot, álmot teljesített. Félve csinálna ma egy hasonló műsort, attól tart, a mai gyerekeket már nem tudná megérinteni. Úgy érzi, azzal, hogy ennyire keveset olvasnak ma a fiatalok, sokkal kevésbé képesek álmodozni, vágyakat megfogalmazni maguknak, mint korábban...

Egy hozzászólás

Isabel
2013. december 19. 10:27:04
Én javíthatatlan álmodozó voltam és vagyok - sok mindent elértem, de egy-két dologról hiába álmodoztam, sõt tettem érte, egyszerûen nem valósult meg. Vagyis Sorsom vagy Isten - szeret engem, nem engedi azt a szép álmot valóra váltanom, mert nem az az én életutam. Ma már világosan tudom, mi lehet csak álom, vagyis mi az, ami soha nem válhat valóra - mindazonáltal továbbra is álmodozom róla, mert az olyan jó. Viszont nem leszek tõle depis, mert tudván tudom, hogy csak álmodozás.

Én is hozzászólok!