Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Dönteni tudni kell! Adásba kerül: 2014. február 27.

blog post image

Életünk során folyamatosan a döntéseink lehetséges következményeit értékeljük. Vajon mennyire vagyunk biztosak a választásainkban? Sokan nem mernek, vagy nem tudnak dűlőre jutni. Nem dönteni is egy döntés? Hogyan kell jól dönteni? Mikor és hogyan tanuljuk meg viselni a következményeket? Bánfalvy Ágival, Dr. Almási Kittivel, Hámori Eszterrel és meglepetés férfi vendégünkkel beszélgetünk.

"A sors akkor állít minket nagy döntések elé, amikor a legkevésbé sem számítunk rá. Ilyenkor derül ki, elég bátrak vagyunk-e, hogy megváltoztassuk az életünket. Ilyenkor nem tehetünk úgy, mintha mi sem történt volna, és nem hivatkozhatunk arra, hogy még nem vagyunk felkészülve a döntésre. A próba nem vár. Az élet nem néz hátra."

(Paulo Coelho)

Már a kisgyermek is feszegeti a szüleivel szemben a saját határait. A tinédzser akár szembe is fordul szeretteivel a saját igazságáért. És lám, mikor mindenki kivívta magának saját szuverén jogait, jön az elbizonytalanodás. Miért is? Minél több dologban döntünk, dönthetünk, annál nagyobb az esélye, hogy hibát követünk el. Nagy teher ám a felelősségvállalás!

Kik döntenek?

Egy nemzetközi kutatás szerint közvéleményünk a nőket nagyobb arányban tartja a legalkalmasabb döntéshozónak a családi élet egyes kérdéseiben és vásárlásnál, mint az európai átlag. 

Családi pénzügyekben a férfiak 26%-a, a nőknek csupán 14%-a kompetens. Autóvásárlásban a férfiak döntenek 53%-ban, míg a nők csupán 6%-ban. A gyerekekről való gondoskodás kérdéseiben fordul a kocka: a férfiak 4%-a, míg a nők 52%-a dönt. Élelmiszer vásárlásról a férfiak 7%-a, a nők 46%-a hozza meg a döntést.

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus, két gyermek édesanyja úgy gondolja, a döntési képesség érettséghez kötött dolog. Minden nap számtalan döntést hozunk meg, néha nem is vesszük észre, hogy mennyit. Ha valaki nem dönt, tulajdonképpen az is egy döntés.

Ha valaki előtt túl nagy a választás szabadsága, a félelem, hogy elvéti a lépést, blokkolhatja a döntésben. A pszichológusok jól ismerik ezt a jelenséget, és azt ajánlják, hogy ne féljünk gondolkodni és a rizikóval élni. Nem szabad túlzottan stresszelni magunkat, de egy kis izgalom nem árt. Mégiscsak jobb, mint egész életünkben félni a következő lépéstől. Gondolatainkban vessük össze a lehetőségeket, azok pozitív és negatív oldalait, illetve a lehetséges kimenetelüket! Magunkat nézzük elsősorban, és ne a környezetünk véleményét figyeljük! A mi döntésünk a mi eredményünk. Ez egy egészen új helyzet olyan emberek számára, akik szeretnének mindenki elvárásának megfelelni.

Bánfalvy Ági színésznő, rendező mindig maga hozta meg döntéseit. Gyermekkorától kezdve tudta, mit akar: színésznő szeretett volna lenni. Döntéseivel mindig a vágyott cél felé próbált eljutni. Ugyanilyen tudatos elhatározása volt az is, amikor itthoni sikerei ellenére Amerikába ment.

Hámori Eszter színésznőnek több fontos döntés is volt már az életében. Az utolsót tavaly nyáron hozta meg, amikor húsz év után abbahagyta a szinkronizálást, és egy teljesen új karriert kezdett el.

Charlie Liszt Ferenc-díjas énekes, zenész, a rock, a jazz, a blues, a soul és a funky jellegzetes hangú előadóművésze feleségével mindig minden döntést megbeszélt. Az élete tele volt nagy fordulópontokkal.

Döntés a párkapcsolatban

Két ember életének fontos kérdéseiben közös felelősséggel rendelkezik, így a döntéseket is kettejüknek kell meghozniuk. Ez bizony sokszor nem egyszerű. Egy pár életében nagyon fontos, hogy érezzék, képesek ketten együtt, közösen megharcolni, kialakítani életük lényeges döntéseit. Ez az egyik bizonyítéka annak, hogy ők egy jól összeillő, egymást kiegészítő pár, akik egymással jól tudnak működni. Ez biztonságot jelenthez arra nézve is, hogy a gyermekeikkel kapcsolatos kérdésekben is tudnak majd összehangoltan dönteni…

"Szakítás után már ne újíts fel régi kapcsolatokat, ne szervezz még egy búcsúlefekvést, újrakezdést, és ne alakíts ki 'se veled-se nélküled' jellegű kapcsolatokat. Az élet teremt olyan helyzeteket, amikor választani kell. Ne menekülj el a döntés, a választás felelőssége elől." (Popper Péter)

Három hozzászólás

Rozália
2014. február 27. 18:37:41
A játék megfejtése: Hámori Eszter Izraelben nem színészként dolgozott, főleg fizikai munkát végzett, gyermekeket is nevelt, kibucban dolgozott.
Szabó Katalin
2014. február 28. 11:50:28
Kedves Gabriella!
Szeretném megtudni, hogy ezek a műsorok hol tekinthetők meg teljes egészében újra?
Várom válaszát!
Üdvözlettel:
Szabó Katalin
Isabel
2014. február 28. 11:52:58
Ahogyan Bánfalvy Ágnes is, én is mindig saját magam hoztam meg a döntéseket, igaz, az iskolaválasztásban már tanáraim is adtak iránymutatót, segítséget. Ezt az egyébként pozitív "mentalitást" vagy nem tudom, minek nevezzem, döntésképességet az ember annyira megszokja, hogy képtelen elfogadni a másoktól jövő jó szándékú tanácsokat, ugyanakkor ő maga sorozatosan hozza a legváltozatosabb rossz döntéseket. Amikről majd csak az út végén derül ki, tényleg rosszak voltak-e vagy inkább szükséges építőek.

Én is hozzászólok!