Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Egyetemet válasszon a gyerek, vagy szakmát? Adásba kerül: 2014. február 13.

blog post image

Az elmúlt években általánossá vált az a nézet, hogy diploma nélkül nem lehet boldogulni. A statisztikai adatok szerint azonban hiány van érettségizett munkaerőből, hogy a szakmunkásokról és képzett mesteremberekről már ne is beszéljünk. Mit adjunk a gyermekünk kezébe: szakmát vagy diplomát? Mivel könnyebb ma boldogulni a világban? Janza Katával, Katona Melindával, Czeglédi Edittel - és meglepetés férfi vendégünkkel beszélgetünk.

Az Eurostat adatai szerint uniós szinten nőtt azok aránya a 30–34 éves korcsoportban, akik rendelkeznek diplomával. A 18–24 évesen már nem tanulók hányada viszont csökkent. Magyarországon 30% körüli a diplomások aránya ebben a korosztályban. A nők 35,5 százaléka, míg a férfiak 24,7 százaléka végzett felsőfokú oktatási intézményben.

Akik a jövőben kiszorulnak a hazai felsőoktatásból, azok biztosan a kétkezi munkák felé fordulnak majd. Azonban a bérek a kétkezi munkák nagy részérnél igen alacsonyak, külföldön viszont anyagilag is megbecsülik a jó hentest, pincért, szerelőt. A szakmatanulás presztízse fokozatosan javul, és emelkedik a végzést követő kilenc hónapban elhelyezkedők aránya is.

Diplomás országok

Ezen a dobogón Írország az első, ahol a 30-34 éves korcsoport több mint fele, 51,1 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, Ciprus a második, 49,9 százalékkal, a harmadik pedig Luxemburg, ahol a 30 és 34 év közöttiek 49,6 százaléka rendelkezik diplomával. A sereghajtó Olaszország, ahol 21,7 százaléknak van diplomája, amelyet 21,8 százalékkal előz meg Románia, Máltán pedig az ott élő 30–34 évesek 22,4 százaléka végzett felsőoktatási intézményben.

Azok tekintetében, akik nem tanulnak tovább, Szlovénia, Szlovákia és Csehország vezeti a rangsort, 4,4, 5,3 illetve 5,5 százalékkal. A legrosszabbul ebben a vonatkozásban Spanyolország teljesít, ahol szinte minden negyedik fiatal, az érintettek 24,9 százaléka 18–24 éves kora között már nem tanul.

Janza Kata színésznő, musicalénekes amióta az eszét tudja, musical színésznő szeretett volna lenni. A szülei mégis mindenáron "normális" szakmát szerettek volna a lányuk kezébe adni. Kata a saját lányánál nem vette észre, milyen tehetséges a színpadon. Janka tanárai hívták fel rá figyelmét. Azóta nyitottabb lett, nem csak arra figyel, amit ő gondol gyermekeiről, hanem arra is, amilyen jelzéseket kap róluk.

Czeglédi Edit műsorvezetőnek gyermekkori álma volt, hogy óvónő legyen. Ezt meg is valósította. Mégis - édesapja kérésére - elment a szolnoki televízió válogatására, ahol kiválasztották, és munkát kapott. Azóta is hivatásának érzi a televíziózást. Fontosnak tartja, hogy egyforma szinten, jókedvvel csinálja az ember azt, amivel foglalkozik.

dr. Garamvölgyi László dandártábornok, a Nemzeti Bűnmegelőzèsi Tanàcs Kommunikációs Igazgatója, egyetemi tanár, író, újságíró - járőrből lett rendőrtábornok. Újságíróként az egykori gyakornokból kommunikációs vezető lett. Úgy látja, a rendőri szakma egyáltalán nem, míg a szóvivői szakma igen magányos. Csak úgy tudja elképzelni az életet, ha hivatásként űzi a foglalkozását.

Katona Melinda a Sikeres Nők Egyesületének elnöke. Tanácsadó, tréner, coach. Két fia van, 10 és 13 évesek. Férjével együtt úgy gondolja, hogy fontos a diploma, szeretné, ha mindkét gyermekének lenne. Szerinte a pályaorientáció első és legfontosabb lépése, hogy a szülők ismerjék meg gyermekeiket. Az életben három dolog kell a sikerhez: legyen jó döntésképességünk, érzelmi intelligenciánk és önismeretünk. Ha életünkben közelít egymáshoz, amit gondolunk, mondunk és teszünk, boldogok lehetünk. Ilyenkor hivatásunknak tekinthetjük azt, amivel foglalkozunk.

Tartsuk nyitva a szemünket, ismerjük meg gyermekeinket és segítsük őket az általuk kiválasztott úton!

 

Egy hozzászólás

Erzsébet
2014. február 16. 12:24:18
T. Szerkesztõk!

Kár, hogy csak érintõlegesen szóltak a szakmatanulásról. Pedig a címben ez szerepelt. Jó lett volna pár olyan embert is megszólaltatni, akiknek a gyereke szakmát tanult, és abban lett sikeres.

Én is hozzászólok!