Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Gyermekvállalás fiatalon Adásba kerül: 2014. február 26.

blog post image

Manapság nem szokás fiatalon szülni. Vajon azért, mert nem trendi? Mert túl sok lehetőség nyílik meg előttünk az élet minden területén és félünk, hogy lemaradunk valamiről, ha gyermekünk születik? Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a fiatal korban elérkező anyaság? Bangó Margit, Szorcsik H. Viki és Csifó Dorina avatnak be minket érzéseikbe, gondolataikba - és persze meglepetés férfi vendégünk is mesél...

Az előzetes statisztikai adatok  szerint 2013-ban 88 700 gyermek született, 1,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A születésszám az év első öt hónapjában és augusztusban elmaradt az előző évitől, a többi hat hónapban pedig emelkedett. A legnagyobb növekedés júliusban és októberben volt, átlagosan 3,1 százalék, a legjelentősebb csökkenést pedig áprilisban (8,7%) regisztrálták. Összességében az év folyamán 88 700 gyermek született, 1 569-cel, 1,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A mai harmincéves nők 36 százaléka gyermektelen, 43 százalékuk hajadon. Egyre többen 30-35 éves korukban szülik meg első gyermeküket, sőt, sokan egészen a negyvenes éveikig kitolják az időt. Míg régen az asszonyok harmincéves koruk után - amikor már óvodába lehetett adni az utódot - próbálkoztak a karrierépítéssel, addig ma ez épp fordítva alakul: előbb a karrier és az anyagi biztonság, s csak aztán a gyerek - ez lett a jellemző sorrend. Többen szereznek diplomát, mint évtizedekkel ezelőtt, s ha már annyit tanultak, hasznosítani szeretnék tudásukat, előbbre próbálnak jutni a ranglétrán. Persze nem minden nő álmodik fényes karrierről, szívesen alapítana családot, szülne gyerekeket rögtön a diploma után - ám félti az állását, ezért először "bedolgozza" magát a cégéhez, remélve, hogy így később, a gyes után talán majd visszavárják.

A pszichológus szerint

Biológiailag 20 és 30 éves kor között a legideálisabb áldott állapotba kerülni. Ebben az életkorban a legalacsonyabb az egészségügyi problémák veszélye. Lélektanilag azonban nem feltétlenül ajánlott a húszas évek első felében, kiforratlanul, éppen csak kinőve a kései kamaszkorból, félig gyermeki lélekkel anyává válni. Ilyenkor ugyanis még kevés párkapcsolati tapasztalattal rendelkezünk. Ebben az életciklusban éppen csak elindulunk hivatásunk felépítésének útján, melynek a korai terhesség gyakran gátat szab. Szerencsés esetben, ha a partnertől, a családtól támogatást kapunk, a gyermek megszületése után az anyaszerep mellett képesek leszünk karrierünk építésére is. A kisebb korkülönbség miatt az ilyen anya-gyerek kapcsolatok inkább „barátiak”, mint tekintélyelvűek. A gyermek kirepülésekor – ha fiatalon szültünk – mi, szülők még fiatalon esetleg új karriert építünk, vagy érett fejjel további gyermeket vállalunk. Hátrány lehet, hogy fiatal anyaként gyakran érezhetjük úgy, hogy kimaradunk valamiből. 

Bangó Margit Kossuth-díjas előadóművész tizenhat évesen esett teherbe, lánya igazi szerelemgyerek. Terhességét a hatodik hónapig titkolta, mert babája édesapja magára hagyta őt. Aztán kislányuk három hónapos korában visszatért hozzájuk, összeházasodtak, bár muzsikus lévén szinte sosem volt otthon családjával. Az összes nehézség ellenére az énekesnő életében kislánya születése a legcsodálatosabb élmény.

Szorcsik H. Viki színésznő tizenhárom éves korától mindig azt mondogatta, hogy ő már húszévesen anyuka lesz - így is lett. Első gyermekének születésekor húszéves volt, tizenkilenc hónappal később megszületett kislánya Zara.

Csifó Dorina színésznő kisfiát, Vincét 23 évesen, másfél év próbálkozás után szülte meg. Tizenötéves kora óta tudta, hog fiatalon szeretne babát, ezután  a döntés után már csak a megfelelő férj megtalálása volt a feladat.

Az apák kora

Az elmúlt 10 év során  az újszülöttek közel kétharmada 30 évesnél idősebb apukától született. Az apaság kitolódásának okaként elsősorban a gazdasági körülmények romlását tekintik. 2011-es adatok szerint az apukák 29%-a volt 30-34 év közötti, 21% 35-39 év közötti, 10%-a 40-44 év közötti, 5%-a pedig 45 év feletti.

Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilabdázó, jogász két kislány édesapja, és már többször megtapasztalta, hogy irigylik, mint apát. Feleségével egyidősek, s tizenkilenc éves koruk óta vannak együtt. Huszonöt éves korukban lettek szülők. Gergely pályája csúcsát a gyermekei születésével egy időben élte meg.

Termékenységi problémák

A 35 éves nők hatszor olyan gyakran szembesülnek termékenységi problémákkal, mint tíz évvel fiatalabb társaik. Egy 40 éves nőnél már sokkal nagyobb az esélye a vetélésnek, mint az élveszülésnek. A férfiak termékenyítő képessége is drámaian zuhan 25 éves kor után. Orvosi becslések szerint egy 40 éves férfinak átlagosan két évébe telik, mire teherbe tudja ejteni partnerét, még akkor is, ha a hölgy a húszas évei közepén jár…

Hat hozzászólás

Isabel
2014. február 26. 11:34:54
A műsor bevezetőjéhez szólnék, hogy "manapság nem szokás fiatalon szülni". Ezt így kijelenteni nem lehet, hozzá kellett volna fűzni, hogy csak egy bizonyos réteg szül egyre későbben. Nézzenek körül a mélyszegénységben élők között, ott éppen az ellenkezője, vagyis a túl korai szülés a nagy probléma.
Makó Ibolya
2014. február 26. 17:54:29
Még csak most találkoztam ezzel a beszélgetős műsorral, és nagyon szeretem.

Szeretnék nézőként résztvenni az adásokban. Nagy élmény lenne számomra.

üdvözlettel,
Ibolya
Tündérke
2014. február 26. 18:44:33
A játék megfejtése :
17 éves korában szült Bangó Margit.
2014. február 27. 11:59:07
Gyermekvállalás fiatalon? Termékenységi problémák? Szívesen vennék egy olyan beszélgetést mely ez utóbbiról szól. Azokról a fiatalokról, akiknek nem lehet gyermekük mert egyikük-másikuk valamilyen betegség, vagy génhiba miatt terméketlen. Hogyan lehet ezt a tragédiát feldolgozni? És a dilemma :fogadjunk örökbe ? ( sokáig tart a procedúra) béranyaság? Spermadonor? Az így született gyermekeket ugyanúgy lehet szeretni? Milyen problémákkal kell megküzdeni életük során nekik és szüleiknek?
üdvözlettel egy elkeseredett fiús édesanya.
Páriné Villant Adrien
2014. február 27. 13:26:53
Bangó Margit 17 évesen lett Édesanya:)
Holica Sándorné
2014. február 27. 14:04:42
Bangó Margit 17 évesen szült .

Én is hozzászólok!