Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Szerelem korkülönbséggel A kor nem állhat a szerelem útjába Adásba kerül: 2014. március 25.

blog post image

Vajon mi az oka annak, ha egy fiatal nő nála jóval idősebb férfihez vonzódik? Talán egy érettebb férfi már biztos egzisztenciával bír? Esetleg a fiatal nő pótapát keres a nála több évvel idősebb párjában? Tény, hogy az idősebb férfiak sokkal több élettapasztalattal rendelkeznek, megfontoltabbak, nyugodtabbak, készek a családalapításra. De nemcsak a fiatal nő-idősebb férfi párosítással találkozunk. Az idősebb nő-fiatalabb férfi felállás sem ritka manapság. Legyőzhetőek a generációs különbségek, valamint a család, a környezet ellenállása? Erről beszélgetünk Vámos Erikával, Szávay Ágnessel, Süle Judittal és meglepetés férfi vendégünkkel.

A párválasztás sikere igen sok mindentől függ. Sok esetben olyan párkapcsolatok is tökéletesen működnek, amelyekben a párok között akár több tíz év korkülönbség is van. 

Mitől működik jól?

Amikor a szerelem kialakul, nincsenek határok, nincsenek akadályok. Ezért érdemes folyamatosan nyitott szemmel járni, hiszen pont akkor találhat ránk az igaz szerelem, amikor nem is számítunk rá. Amikor pedig megtaláltuk a nagy ő-t, ne foglalkozzunk mások véleményével, csupán azzal, hogy mi magunk jól érezzük magunkat, valamint, hogy az igaz szerelmet tudjuk megbecsülni és megtartani. 

Süle Judit pszichológus úgy gondolja, minden kapcsolatban vannak különbségek. A kor egy külsőleg is érzékelhető különbség. Véleménye szerint olyan kapcsolatban kell benne lenni, amiben az ember jól érzi magát. Függetlenül attól, hogy hány év a korkülönbség, egy párkapcsolat attól működik, hogy mindkét fél képviseli az igényeit, megbeszéli a gondolatait és közösen megtalálja a megoldást a felmerülő problémákra, helyzetekre.

Ha ezeket az alapvető, fontos dolgokat megfogadjuk, nem fogjuk rosszul érezni magunkat némi korkülönbség esetén sem. Sőt, a barátaink is hamar elfogadják majd a döntésünket. Az ilyen párkapcsolatokban is elengedhetetlen, hogy mind a két fél alkalmazkodjon a másikhoz. Előfordulhat, hogy más korosztályba tartoznak a barátok, vagy teljesen más az érdeklődési körük, de némi alkalmazkodással ezek a különbségek is könnyedén áthidalhatóak.

Vámos Erika műsorvezető volt párjával huszonhat éves korában ismerkedett meg, akkor a férfi negyven éves volt. Kapcsolatuk, majd barátságuk hosszú évekig tartott. Közös életüknek volt egy szakasza, amikor Erika próbált korban felzárkózni párjához és megjelenésében negyven körülinek látszani. Barátai nem értették, mi történt vele. A közös életük kialakításában – a pszichológus szerint is – alárendelte magát párjának.

Szávay Ágnes teniszező és párja, Várkonyi Attila - akit Dj Dominque néven ismerhetünk – között huszonnégy év a korkülönbség. Kapcsolatuk még friss, tavaly ősszel indult. A korkülönbséggel egyáltalán nem foglalkoznak, ami igazán fontos számukra, hogy szeretetteljes kapcsolatban élnek egymással. Ágnes számára a legnagyobb biztonságot az jelenti, hogy párjával mindketten egyenrangú félként vesznek részt a kapcsolatban.

Vásáry Tamás zongoraművész és karmester – a 41 év korkülönbség ide vagy oda - boldog házasságban él feleségével, Tunyogi Henriett balett-táncossal. Azt mondja, hogy a kor csak a fejünkben létezik! Nem szerette volna soha, hogy párja szintén zenével foglalkozzon, szerinte éppen elég, ha érti azt.

A nehézségek – a jövő nyomasztó felelőssége

A fiatal partner sokszor vakhittel gondolja azt, hogy bármilyen akadály elhárítható az útból. Idősebb párja sokkal szkeptikusabban szemléli, mi mindent kell bevállalnia azért, hogy működőképes legyen a viszonyuk. A fiatal lelkesedése sajnos hamar megtorpanhat, majd csalódásba válthat át, amikor kiderül, hogy nincsenek csodák, és az eltérő generációk merőben más célokat tűznek ki, amelyeknek bizony nem azonos lendülettel futnak neki. Az első fontos szempont tehát, hogy összeegyeztethetők-e az aktuális életvágyak? Azaz egyensúlyba hozható-e az, amit  egy ilyen kapcsolatból kapunk azzal, amiért le kell mondanunk érte?

A legtöbbször a gyerekvállalásra mennek rá nagy korkülönbséggel létrejövő párkapcsolatok. Ha a nő a fiatalabb, arról kell döntenie: megfosztja-e magát a szüléstől, anyaságtól, amennyiben idősebb párja nem szeretne újabb gyereket. A fiatalabb férfi pedig sokszor nem végleg köteleződik el a lelke legmélyén, bátrabban és lazábban odázza el az apaságát, mert tudja, ő még sokáig nem futhat ki az időből. Az idősebb korosztályhoz tartozó férfi dilemmái sem könnyebbek, mert hatalmas lelki terhet vesz a nyakába akkor, amikor azt kell számolgatnia, lehet, hogy a születendő fia, lánya érettségijét sem éri meg.

Ezek azok a döntések, amelyek nagyon megterhelik a szerelmet, és idővel netán újra mérlegre tesznek mindent.

Híres házasságok - nagy korkülönbséggel

Charlie Chaplin 1943. június 13-án vette feleségül Eugene O’Neill drámaíró Oona nevű lányát . Nem csak a közvélemény, hanem az író sem nézte jó szemmel a házasságot: Chaplin ugyanis 54 éves volt, míg Oona csak 17! A lány apja ráadásul olyannyira ellenezte viszonyukat, hogy minden kapcsolatot megszakított Oonával, és csak Chaplin 1977-ben bekövetkezett halála után békült ki vele. Ám minden ellenségeskedés ellenére hosszú és boldog házasságban lehetett részük. Oona haláláig kitartott idős szerelme mellett. Több, mint három évtizedes együttlétük alatt nyolc gyermekük született. Három fiuk a Christopher, az Eugene és a Michael, öt lányuk a Geraldine, a Josephine, a Jane, a Victoria és az Annette-Emily nevet kapta szüleitől. Utolsó gyermeke születésekor Chaplin 73 éves volt. Oona 14 évvel élte túl férjét. Hasnyálmirigyrákban hunyt el 1991-ben.

Ady Endre és Csinszka, vagyis Boncza Berta házassága sem volt egyszerű eset. Boncza Miklós igen rossz szemmel nézte, hogy lánya választottja nemcsak rossz hírű, de immár megtört, beteg ember, aki ráadásul az alkohol rabja. Minden, mitől féltette leányát Boncza Miklós, az Adyban megtestesült. De nem ő volt az egyetlen „gyenge láncszem”. Az Ady család soha sem tudta elfogadni az ifjú asszonyt: Ady édesanyja féltékenyen figyelte menyét, míg Endre testvére, Ady Lajos a költő haláláig megkeserítette a pár életét…

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!