Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Külföldön tanulni Előnyök és hátrányok Adásba kerül: 2014. január 29.

A magyar szülők egyharmada külföldi továbbtanulást, és közel felük külföldi munkavállalást is elképzelhetőnek tart gyermeke esetében derül ki egy kutatásból. A legnépszerűbb az Egyesült Királyság, aztán Németország és Ausztria következik, majd az Egyesült Államok a negyedik a népszerűségi listán. Mit tegyünk, ha gyermekünk azzal áll elő, hogy külföldön szeretne tanulni? Könnyű, vagy nehéz az elengedés és milyen terheket ró a családra? Kánya Kata, Schell Judit, Rák Kati és meglepetés férfi vendégünk mesélnek.

A magyar egyetemekre egyre kevesebben jelentkeznek. 2011-ben még 141 ezren adták be jelentkezési lapjukat, 2012-ben  már csak 110 ezren, az elmúlt évben pedig mindössze 95 ezren. Az érettségizők száma azért közel sem esett vissza ilyen mértékben.

Hova mennek a diákok?

A budapesti gimnáziumokból a továbbtanulni szándékozó fiatalok nagyjából 30 százaléka szeretne külföldön továbbtanulni. A legkedveltebb célpontok közül Nagy-Brittaniában elérhető a diákhitel, Skóciában pedig az ingyenes képzés. Ausztriában nincs hallgatói szerződés, Németországban a fővárosban és számos tartományban ingyenes a képzés. Népszerű célpontok még Franciaország, Olaszország, Svájc, Dánia és Románia.

Az európai egyetemek három alapvető csoportba sorolhatóak. A tandíjas képzések félévente 1000–3000 euróba kerülnek. A regisztrációs díjú oktatás félévente 150–500 eurót kóstál. A harmadik csoportba a díjmentes, azaz államilag támogatott képzési helyek sorolhatóak. Utóbbiak közé tartoznak például Finnország, Írország és Szlovénia felsőfokú oktatási intézményei. A díjmentes felsorolás azonban gyakran változik. Ausztriában például az elmúlt nyolc évben voltak tandíjas és tandíjmentes időszakok. Jelenleg tandíjmentes az egyetemi képzés, ám ez bármikor megváltozhat, mivel egyes egyetemeken a létszám már a képzés színvonalát veszélyezteti. Tervezéskor mindenképp tájékozódjunk a tandíj aktuális helyzetéről!

Kánya Kata színésznő úgy véli, nem szabad túl korán kiszakítani a gyereket a családi környezetből és külföldre küldeni. Lányát kétszer engedte el külföldre. Első próbálkozásukkor Rozi 14 éves volt, akkor fél év után jött haza Angliából, később pedig egy firenzei egyetemen végezte a tanulmányait vendéglátás és gasztronómia szakon.

Schell Judit fia 16 éves volt, amikor Olaszországba ment tanulni. Délelőttönként gimnáziumba járt, délután pedig snowboard edzésekre. Mióta hazajött, felsőfokú olasz nyelvvizsgát is tett.

Diploma után – visszatérnek?

A brit egyetemeken tanuló magyar diákok nagyjából öt százaléka térne haza  közvetlenül a tanulmányai befejezése után, a diplomaszerzés után öt évvel viszont már húsz százalékuk tervezi a hazautazást. Az ott tanulók 44 százaléka a családalapítást itthon képzeli el.

Rák Kati színésznő két lánya, Sára Emília és Barbara egy ideje már modellkednek. A nagyobbik lány nemzetközi sikereket is elért. Korábban munka mellett a párizsi Amerikai Egyetemre járt, ahol Magna Cum Laude minősítésű diplomát szerzett. Jelenleg New Yorkban él és ott is jár egyetemre, pszichológia és média szakra.

A külföldön okosodó diákok szüleinek majdnem fele valószínűnek tartja, hogy gyermeke külföldön is megpróbál majd munkába állni. Minél alacsonyabb végzettségre számít a tanuló, annál valószínűbbnek tartják szülei, hogy külföldön marad. A szülők közül csak azonban csak kevesen gondolják a külföldi elhelyezkedést véglegesnek.

Delhusa Gjon nevelt lánya, Andrea 16 évesen csöppent bele a modellvilágba. Az énekesnek hamar rá kellett jönnie, hogy rengeteg veszély leselkedik a lányára. Az első botrányos eset után Gjoni fel is bontotta a szerződést a modellügynökséggel.

A külföldi tanulást és munkavállalást egyébként a szülők már korán, a fiatalok idegennyelv-oktatására fordított jelentős összegekkel támogatják, hiszen úgy gondolják, a sikeres elhelyezkedésnél a nyelvtudás a legfontosabb tényező.

Külföldre kacsintgatók figyelmébe

Amennyiben felsőfokú tanulmányaikat külföldön szeretnék elvégezni, az egyik lehetőségük valamilyen ösztöndíj megpályázása. A kétoldalú egyezmények által biztosított államközi ösztöndíjakat, a külföldi magyar intézmények ösztöndíjait és a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjat a Magyar Ösztöndíj Bizottság ítéli oda. Ezek között találhatunk rövid- és hosszútávú tanulmányutakat, nyári egyetemeket, DAAD ösztöndíjat, egyes országokban teljes egyetemi alapképzést, részképzést, PhD képzést is. További lehetőségeket Erasmus program és a Socrates program oldalain találhatnak.

 

Egy hozzászólás

Agika
2014. január 29. 21:05:52
Nemrég "fedeztem" fel a Ridikül mûsort. Érdekes a nöi szempontból megközelíteni a különbözõ témákat, erre nagyonis szükség van. A témák tetszenek, a mai engem is érintett.
Én nem a gyereket külfödre küldö anya vagyok, hanem a "gyerek", aki külföldön, Németországban járt egyetemre, ahova egy DAAD-és ösztöndijjal kerültem ki. Az egyetemet ugyan már rég befejeztem, német-angol-média szakon, de azóta is külfödön élek/dolgozom. Most éppen Dél-Kelet-Ázsiában, Malajziában.
Érdekesnek tartanám, ha erre a mûsorra -válaszként, meghívnának vendégeket, akiket a szülök külfödre küldtek, vagy olyanokat, akik munka vagy tanulmányok miatt, külföldön élnek/tek. Egy tapaszalat-, véleménycsere érdekes lehetne. Gryllus Dorka biztos jó vendég lenne a témában.

Én is hozzászólok!