Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Egy nő addig szép, amíg szeretik Adásba kerül: 2014. március 07.

blog post image

Azt mondják, mi, nők vagyunk a gyengébb nem. Ha jobban belegondolunk: gyermekeket szülünk, neveljük őket, dolgozunk, összetartjuk a családot. Biztos, hogy a gyengébb nem ilyen? A modern korral persze változtak szerepeink, de legnemesebb küldetésünk, vágyunk, hogy családunk legyen, felülírhatatlan. És még egy dolog biztos: nem tudunk, mert nem lehet szeretet, szerelem nélkül élnünk. Ezekből eleget adni csak akkor tudunk, ha szeretve vagyunk mi magunk is... Tordai Terivel, Bencze Ilonával és Tóth Enikővel beszélgetünk, és várjuk kíváncsian férfi vendégünk - dallamos - szavait.

Márai Sándor írja: „Vannak nők, akik állandóan szolgálnak: egy férfit, egy családot, egy zárdát, egy gyermeket. Ezek a nők csendesek. Mindazt, ami az életben nélkülözhetetlen, amit valakinek el kell végezni, ők végzik. Munkájuk zajtalan. Nem alakítanak egyesületeket: pelenkát mosnak, vagy a szárítókamrában, forró levegőben vasalnak, augusztusban, amikor a bőr kipállik, a gyümölcs aszalt lesz a fákon, a kutyák az ágy alá bújnak.”

Március 8-án sok országban a hölgyeké a főszerep. A nőnap a mai kedveskedő megemlékezéssel szemben harcos, a nők egyenjogúságával, munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt. A nemzetközi nőnap az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők napja, ami azt a küzdelmet eleveníti fel, melyet a nők évszázadokon át vívtak azért, hogy a társadalomban egyenlő jogokkal és lehetőségekkel élhessenek. 1857. március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő 40 ezer textilipari dolgozó nő tüntetett New York utcáin. 1866. szeptember 3. és 8. között az I. Internacionálé első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez a határozat annak az évezredes sztereotípiának kívánt véget vetni, mely szerint a nők helye kizárólag otthon van.

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-diktatúrában a nőnap ünneplése kötelezővé vált. Az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnap 1948-tól március 8-ra esik. A nőnap Magyarországon is elvesztette az eredeti hangulatát, helyette inkább a virágajándékozás dominál.

Tordai Teri színésznő szerint az, hogy valami addig szép, amíg szeretjük, nem csak a nőkre, emberekre, hanem a tárgyakra is igaz. Egy virág is addig szép, amíg locsoljuk, a lakás is addig mutat jól, amíg tisztán tartjuk. A gondoskodás a lényeg! E mellett a szellemet kell frissen tartani, a művésznő szerint ez nagyon fontos.

Bencze Ilona színésznő véleménye szerint a nő szépségének egyik kulcsa az öröm, az teszi őt ragyogóvá, sugárzóvá. Sokféle örömforrás létezik, de az egyik legfontosabb a szeretet, ami nem csak a férfi-nő kapcsolatban rejlik. Legalább olyan fontos, hogy szerethessünk, mint az, hogy szeressenek. Ilona úgy érzi, a természet bölcs: azzal, ahogy a testünk változik, megkapjuk azt a kegyet, hogy belülről is változzunk. Az idő múlásával el tudunk engedni olyan dolgokat, amiket korábban nem.

Tóth Enikő színésznő mindenkiben meglátja a szépet, és amint jobban megismeri a másikat, úgy látja egyre értékesebbnek. Szerinte a média hamis testképet sugall, ezért rengeteg a szorongó nő. Magunkat kell először megszeretnünk. Enikő az idő múlását természetesen és jól éli meg. Úgy érzi, az idő múlása mellett is fiatalok maradunk belül. A lelkünk szárnyal tovább! Azt szereti, ha tele van feladattal, ilyenkor ezer dolga mellett még az ezeregyediket is be tudja vállalni.

St. Martin előadóművész, zeneszerző romantikus alkatnak vallja magát. Szerinte ki kell mondanunk, ha valakit szeretünk, ugyanakkor nem szabad túlzásba vinni, nehogy kiüresedjen a gesztus. Szerinte attól szép egy nő, hogy saját magában megtalálja magát és meg tudja mutatni. Ne az elvárásoknak akarjon megfelelni, mutassa meg, ő milyen. St. Martin érzékeny a világ dolgaira, a szépségre, meg is látja azt és tudatja is a hölggyel.

"Az igazi női szépség, valahonnan a lélek legmélyéről fakad. Onnan mélyről sugárzik, és soha meg nem szűnik sugározni. Amíg a nő a szívére hallgat, addig szép marad nyolcvan évesen is. Húsz évesen még bármelyik nő lehet szép, de sokszor ebben a korban meglátszik már, hogy ki az aki belülről szép, és ki az aki csak a felszínen. Harminc évesen már egyre inkább meglátszik az arcvonásokon a belső szépség, az érzelmi intelligencia. A szív rajzolja a ráncokat az arcra. Negyven éves korra már a vak is megláthatja azt, ha egy ilyen különleges nővel áll szemben. Ekkora már nagy különbség tud kialakulni az érzelmileg telített, lelke mélyén is szép nő és az üres között. A kívül-belül szép nő negyven éves korára a legszebb. Igazi különleges szépség, kifinomult érzékekkel, sok megélt, megértett tapasztalattal. Ötvenévesen sem múlik szépsége és hatvan évesen kitűnik a tömegből, hetven évesen sincs mit megbánnia, nem vele volt kegyes az élet, ő volt kegyes az élethez." (Szeréni S. Péter)

 

Négy hozzászólás

Siposné Nemes Judit
2014. március 7. 18:31:51
Egy élmény volt hallgatni a gyönyörű és bölcs művésznőket,különösen Tordai Teri művésznő beszélt a szívemből . Magam is tanúsíthatom ,hogy a más nemzetekhez képest ,mi szókimondóbbak és egyenesebbek vagyunk.Egy nő az mindig nő marad és nem "csak" a férfiak miatt ,hanem maga miatt is.Szívből gratulálok Jakupcsek Gabriellának remek a műsora ,értékes ,szórakoztató,tanulságos és érdekes . Köszönjük szépen .
patricia
2014. március 7. 18:35:41
Kedves Gabika!
Nagyon tetszik a műsor, mindig nézem. Érdekes , sokakat foglalkoztató témákkal foglalkoznak. Ha nem veszik zokon a dicséret mellett szeretnék egy kritikával is élni. Azt látom ,hogy kezd belterjessé válni, mindig ugyanazok a meghívottak. Úgy gondolom színesebb lenne a műsor ha nem mindig ugyanazok lennének.
Ne essünk abba a hibába mint a kereskedelmi csatornák. 10-15 ember a kiváltságos, ők az érdekesek, a vélemény formálók.
Maradok mindennapi nézőjük. Csak GRATULÁLNI lehet !!! Gabika önnek meg külön minden jót, további sikereket.
Üdvözlettel:
Patri
Leé Jánosné
2014. március 7. 19:52:06
Nagyon szeretem a műsort! Végre nem a celebekről meg a hülyeségről szól a TV-műsor. Jakupcsek Gabriella pedig igen jó műsorvezető, aki beszéd közben nem nyögdécsel, nem őz, választékosan beszél és nem utolsó sorban még szebb mint fiatalon!
S. Judit
2014. március 7. 22:11:26
Nagyon tetszett a nőnapi beszélgetésük. Tordai Teri hihetetlen, kedves bölcsességgel tud szólni a különböző nemzedékek sajátos tulajdonságairól. Bencze Ilonának fiatal korában is a kisugárzása volt igazán nőies. Számomra Ő a magyar Meryl Streep. Tóth Enikő bájos, babás vonásai még érettebb korában sem fognak elmúlni, viszont a tehetségét is bizonyította.. St. Martin előtt le a kalappal! Tisztelgett a női nem előtt! Minden mondatuk "ült", eltalált bennünket, még akkor is mikor vitatkoztak (az is helyénvaló volt!). Köszönjük:)

Az 5 szeretetnyelvről viszont hallottam egy nagyon jó előadást, ami megérne egy önálló témát műsorukban. Gondoljunk csak bele,mennyire mást jelent akár egy családon belül,hogy kinek mi számít szeretetnek elsősorban: a szívesség, az ajándék, stb? Nem egyformán értékeljük ezeket!!! Ebből sokszor adódik konfliktus helyzet 2 vagy több ember között is. Mivel szerezzek örömet a másiknak? Mitől érzem azt,hogy valóban szeretnek?
Jó esetben valóban ez egységes egész, maga a SZERETET, mégis egyre többen foglalkoznak ezzel lelki gyógyítóink. És igazuk van, szerintem. Önálló adás témája is lehetne.

Én is hozzászólok!