Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Hűség, mint jó útitárs Adásba kerül: 2014. január 31.

blog post image

A hűség állandó. Ma, amikor a világunk percről percre változik és tágul, új szabályok és eszmények születnek, vajon hogyan maradhatunk hűek? Mit jelent a hűség szerelemben, házasságban és létezik-e örök hűség? Igaz-e a mondás, ha az ember személyekhez hűséges, akkor előbb utóbb az álmaihoz és saját magához lesz hűtlen? Mit gondol erről Básti Juli, Zoltán Erika, Müller Juli és meglepetés férfi vendégünk?

Az élet hosszú útján a hűség a legjobb útitárs.” (Buddha)

A hűség állandóságot jelent. A hűség azt jelenti, hogy ellenáll valaki a változó körülményeknek, ingereknek, és azonos marad önmagával. Ezzel szemben a hűtlenség lényege a változékonyság, a sodródás ellenállás nélkül. Aki hűséges, az állandósága mellett elköteleződik és ellenáll a változást provokáló, pozitív élményeket ígérő csábításoknak. Nemcsak a párjához lehet az ember hű, hanem másfajta elköteleződéshez is: barátságokhoz, ígéretekhez, elvekhez.

Básti Juli színésznő szerint hasonlóak vagyunk, mint az állatok, éppen olyan ösztönökkel is rendelkezünk, viszont vannak korlátok, szabályok, törvények, amiket néha áthágunk, néha megtartunk. Pontosan így van ez a hűséggel is.

20 évvel ezelőtti felmérésekben a férfiak majdnem háromnegyede, a nők több, mint egyharmada vallotta be hűtlenségét. A legújabb közvélemény-kutatások arról tanúskodnak, hogy a férfiak több, mint nyolcvan százaléka, a nőknek pedig majdnem a fele félrelép. Ez azt is jelenti, hogy nőtt a házastársi hűtlenséggel, a korábbi tiltásokkal szembeni tolerancia.

Zoltán Erika énekesnő úgy véli, a hűség nem csak a párkapcsolatokra vonatkoztatható. Ha valaki hűséges típus, akkor ez a tulajdonsága az élete minden területén tetten érhető. Párjával több, mint húsz éve a hűség városában, Sopronban ünneplik évfordulójukat.Müller Juli színésznő édesapjától, Müller Péter írótól nagyon sok mindent örökölt, többek között a hűséget. Az egyik legfontosabb számára az önmagához való hűség. Az élet azonban számtalanszor állította próbatétel elé, és volt hűtlen őhozzá.

Varga Miklós énekes szerint a hűség olyan valami, ami egy piciből indul és kitágul, behálózva a világot. Hűséges típusnak tartja magát és büszke arra, hogy a korlátokat ma már ő állíthatja fel.

Dr. Almási Kitti szerint a szexuális tartalmak, amelyek a kilencvenes években minket is elárasztottak, fellazították a határokat. Mintha az évszázadokig lefojtott ösztönök társadalmi méretekben törnének most elő. Szinte minden pillanatban olyan inger ér bennünket, ami a hűtlenség, a poligámia felé sodor. Ilyen közegben a hűség pozitív értelmezést nyer: önként vállalt elkötelezettséggé válik, ami valódi szereteten, ragaszkodáson alapul, és nem közösségi norma vagy az aktuális partner kényszeríti ki. Megsokasodtak az ingerek, folyton úgy érezzük, mintha meglévő kapcsolatunknak számtalan alternatívája lenne. Viszont megtapasztalni annak az örömét, amikor nem kell hazudoznunk és valóban megbízhatok a másikban, akivel tényleg egy csapatot alkotunk, ez olyan tiszta dolog, amibe öröm naponta hazatérni. Ez a fajta összetartozás ma ritka kincsnek számít, mert ilyenkor nem azért hűséges valaki, mert iszonyúan összeszorítja a fogát, vagy mert fél a másik haragjától, hanem mert senki sem tud számára olyan fontos lenni, mint a párja.

Ne a tárgyhoz maradj hűséges; inkább s kérlelhetetlenebbül önmagadhoz.” (Márai Sándor)

Egy hozzászólás

Isabel
2014. február 5. 11:16:41
Nem láttam ezt az adást, sajnos, de a témával kapcsolatban azt a véleményt mondom, hogy a hûség egyenes arányban kapcsolódik az egyén szellemi-lelki fejlettségéhez, azaz az intelligenciájához.
Másik gondolat: hûnek lenni csak ahhoz lehet, aki azt a hûséget megérdemli.

Én is hozzászólok!