Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Mit vetítenek az álmaink? Adásba kerül: 2014. február 24.

blog post image

Mindenki álmodik. Az is, aki nem tud róla, mert reggelre úgy tűnik el az emlékezetéből az éjszakai mozielőadás, mintha meg sem történt volna. Pedig a mozigépész sosem jelent beteget. Sőt, míg alszunk, az alvásciklusoknak megfelelően több filmet is levetít nekünk, rólunk. Ahhoz, hogy értelmezzük elménk kódolt üzeneteit, nem árt egy kis jártasság az álomfejtésben. Mert éjszaka semmi sem az, aminek látszik... Marjai Judittal, Dobó Katával, Bagdi Bellával és meglepetés férfi vendégünkkel eredünk álmaink nyomába.

Az alvással töltött éjszakáink úgynevezett alvási ciklusokból állnak. Egy alvási ciklus  nagyjából 90-120 percig tart, és egy éjszaka négy, vagy hat lehet belőlük. Minden cikluson belül van - 4 NREM szakasz mellett - 1 REM (Rapid Eye Movement – gyors szemmozgás) szakasz is, amikor álmodunk. Egy éjszaka tehát négyszer, vagy akár hatszor is álmodhatunk.

Gyakori álmok

A leggyakoribb álmok egyike, amikor álmunkban üldöznek bennünket, vagy támadás áldozataivá válunk. A hasonló álmok a felgyülemlett stressz kivetülései: valószínűleg a hétköznapi élet megpróbáltatásai, igénybevétele elől menekülünk. A zuhanás és az azt kísérő szédülés a repüléssel együtt szintén az egyik leggyakoribb álomtéma. A zuhanás élménye az esetek többségében az elalvás utáni első szakaszban következik be. Az ebben a szakaszban látott álmokat gyakran a kéz, láb, időnként az egész test izmainak rándulásai kísérik. Leginkább a bizonytalanságérzés, kiszolgáltatottság és a támogatás hiánya áll a hátterében, olyan élethelyzetekben, amikor az ember lába alól „kicsúszik a talaj”. A meztelenség, a nem megfelelő ruha megálmodásának hátterében a védtelenség, kiszolgáltatottság, gátlásosság és szégyenérzet áll. A különleges ruhadarabok viselése viszont arra mutat, hogy az álmodó jól érzi magát a bőrében.

Marjai Judit modell, fotós, közéleti személyiség ébredés után lefotózza az álmait. Képei sokszor különleges, álomszerű, nemegyszer meghökkentő víziók. Úgy tartja, hogy az, aki nem érti az álmait, nem érti önmagát. Álmainkat – és saját magunkat is – magunknak kell megfejtenünk.

Dobó Kata színésznő, műsorvezető úgy gondolja, hogy válsághelyzetekben segítenek az álmok. Életének egy szakaszában katasztrófaálmokkal küzdött, de mindig túlélte a hajótörést, a hurrikánt, a cunamit. Mióta kislánya, Szofi megszületett, megszűntek ezek a rémképek.

Bagdi Bella énekesnő, személyiségfejlesztő tréner amikor elkezdett foglalkozni az álmaival, úgy érezte magát, mintha idegen nyelvet tanulna. Tíz éven át vezetett álomnaplót, amit fontos önismereti eszköznek tart ma is. Segítségével megtanulta értelmezni álmai üzenetét. Úgy gondolja, az álmok segítenek feldolgozni életünk eseményeit. Az a dolguk, hogy megmutassák a megoldást, hogy valami jót hozzanak számunkra.

dr. Parádi József pszichiáter, pszichoterapeuta évek óta foglalkozik az álmok értelmezésével, hét évig vezette az álomszínházat. Meggyőződése, hogy minden álom jót akar. Az álom érzelem, az érzelmeinkről szól. Úgy tapasztalja, kevés férfi foglalkozik az álmaival, mert túl racionálisan gondolkodnak. Egy ideig ő is így élt, azonban egy krízishelyzetben nap, mint nap kemény álmokkal kellett megküzdenie. A legfontosabbnak az tartja, hogy megértsük saját álmainkat. Az álomban minden alak mi magunk vagyunk, minden alak szimbólum. A rémálmaink roppant hasznosak, hiszen a világ a félelemről szól, csak sajnos jelenleg minden elnyomja ezt az érzést.

Híres álmok

Az írók, művészek kivételes tehetséggel álmodnak ébren és alvás közben. Tudatalattijuk üzeneteiből remekművek születnek. Az Isteni színjáték Dante álmának köszönhető. Giuseppe Tartini olasz hegedűvirtuóz számára egy álom hozta el leghíresebb művét, az Ördögtrilla szonátát. Paul McCartney álmában hallotta meg először a „Yesterday” dallamát. Egy álom inspirálta a varrógép, majd sok évtizeddel később a Google feltalálását is…

Álmainkra tehát figyelnünk kell, nehogy egy kis figyelmetlenség miatt a világ szegényebb legyen egy új találmánnyal vagy képzőművészeti remekkel…

 

Tizenkét hozzászólás

Molnár Gáborné
2014. február 24. 18:29:38
A játékra a válasz : Krúdi Gyula
Luanda
2014. február 24. 19:02:29
Szeretném elkérni a mail címet, ahová a játék megfejtése küldhetö. Kösz. Lua
H. S. Judit
2014. február 24. 23:33:23
Kedves Gabriella!

A Ridikül azon kevés TV műsorok közé tartozik, amely tanít, nevel, divatos szóval inspirál.
Egyáltalán nemcsak a nők számítanak célközönségnek. Az iskola mellett hiánypótlásként működik, melyet már évekkel ezelőtt indítani kellett volna. Nem emlékszem rá, hogy is álmodta meg a műsort? Pedig a mai adás elején szóba került ez is.
Elismerésre méltó,hogy a különböző nemzedékek meghatározó, hozzáértő személyiségei nyilatkoznak az adásban. Mi nézők mindenképpen nyertesei vagyunk! Köszönjük.

Tisztelettel: Hámoriné dr. Sali Judit
Kerekes Béla
2014. február 25. 00:21:11
Ezt a Krúdy Könyvet + 2 másikat egy Word táblázatba begépeltem magamnak, így nem kell lapozgatni amikor sokat álmodom -majd minden nap többre is emlékszem. Jó kis műsor volt.
Marcsi
2014. február 25. 05:27:24
Krúdi Gyula a válasz.
mary
2014. február 25. 10:43:52
A téma nagyon érdekes és mindig aktuális,a meghívott vendégek is-egy kivételével-hihetően és teljesen hétköznapian/értsd:normálisan / reagáltak.Aki pedig mindenen nevetgélt,nos Őt nem értettük, vagyis azt nem értettük, hogy az abszolút ,sőt egyáltalán nem humoros mondatok alatt vajh' min tudott szórakozni.
De mint tudjuk, a kamera olykor váratlan és meglepő hatást válthat ki bárkiből!
Talán ezért is érdekesek a beszélgetős műsorok, és Gabriella elképesztő ízléssel és intelligenciával kezeli a hasonló eseteket!
Judit
2014. február 25. 12:52:19
Gabriella!
Szíves figyelmébe ajánlom Kustár Zsuzsa FELÉLEDŐ ÁLOMFEJTÉS című könyvét.
A könyv 1997-ben jelent meg. Ez nem álmoskönyv, mint a címében is benne van
ÁLOMFEJTŐ, ha nem ismeri próbálja megszerezni és használni. Csodálatos dolgokat
tud meg belőle. Álmaink előre jelzik életünkbe majd megtörténő dolgokat.
Gratulálok, a Ridikül nagyon színvonalas, olyan "Gabriellás"!

Szeretettel Judit
Pappné Marika
2014. február 25. 15:50:35
Minden adást megnézek .Szeretem, élvezem, itt csípem Gabit és gratula.
Isabel
2014. február 26. 11:54:32
Ez az adás nagyon jó volt, sokat tanulhat belőle, aki az elhangzottakat (pl. hogyan fejtsük meg álmainkat, mit lehet belőle tanulni stb.) nem tudta. Mosolyogni való kedvelt műsorvezetőnk megjátszott naivsága, erről már írtam régebben is. Ha nem megjátszott, még mosolyogni valóbb.
A témához annyit röviden, hogy az álmainkat valóban csak saját magunk fejthetjük meg (el is hangzott), továbbá hogy az álomban minden mi vagyunk, de ez érthető még a logikus/racionális ember számára is, hogy más nem is lehet, hiszen a mi lelkivilágunk játszik velünk. Ha, ahogy a műsorban is javasolták, elkezdjük írni az álmainkat, néhány év alatt saját mentalitásunkat tanuljuk meg belőle, amiről egyébként az ember saját magáról nem tud, vagy éppen el akarja rejteni azt, még saját maga előtt is. A módszer, amit javasoltak, is követendő: oda kell készíteni a papírt-ceruzát, és még lehetőleg csukott szemmel azonnal írni mindent az álomról. Ez napról napra jobban megy, főleg ha este azt parancsoljuk az agyunknak, hogy emlékezni akarunk az álmunkra.
Tehát nemcsak a Krúdy álmoskönyv szimbólumait nem érdemes saját álmainkra vonatkoztatni, erre maga az író is figyelmeztet. És nagyon félrevezetőek az újságokban két sorban megjelenő "álommagyarázások" is, ahogyan a szintén kétsoros horoszkópos előrejelzések is rendkívül károsak lehetnek, be kéne tiltani, mert ugyanolyan szélhámia az is, mint az öreg néniből pénzt kicsaló szélhámosok.
Az is káros, ha mások álmait próbáljuk a magunk lelkéből indulva magyarázni! persze csak akkor, ha az illető komolyan veszi, márpedig a tudatlanok igen.
Erzsébet
2014. február 26. 11:58:53
Kedves Gabriella!
Feltett egy olyan kérdést az adásban, amivel kapcsolatban én már olvastam választ egyszer valahol. Éspedig azt, hogy miért pont éjjel (amikor épp ébren vagyunk) jutnak eszünkbe a legjobb gondolatok? A válasz elég egyszerűnek tűnik, azt olvastam, azért, mert ilyenkor vérrel telítődik az agy, talán a vízszintes fekvés miatt. De én is pont így vagyok vele.
Gabi
2014. március 4. 23:38:43
Nagyon szeretem ezt a műsort. Igen ritkán nézek tv-t, azt is inkább felvételről, éjjel, a Ridikül a kedvenceim között szerepel. :-)

A mai adásban Gianni és a sárga zakóban ülő hölgy is helytelenül mondja el, hogyan szívódik fel az "al dente" tészta és miképp a túlfőzött. Pont ez utóbbi (a túlfőtt) szívódik fel gyorsan, ezért hirtelen emeli a cukrot és nem fordítva!

Magas GI-ételek pl. burgonya, rizs, kukorica, péksütemények. Ezek az ételek gyorsan felszívódnak, magas vércukorszintet eredményeznek és ilymódon növelik az inzulintermelést.Glikémiás index

Magas GI-ételek pl. burgonya, rizs, kukorica, péksütemények. Ezek az ételek gyorsan felszívódnak, magas vércukorszintet eredményeznek és ilymódon növelik az inzulintermelést. Magas GI-étrend az arra hajlamos emberekben a hasnyálmirigy ß-sejtjének kimerüléséhez és így előbb vagy utóbb II tipusú (felnőttkori) cukorbetegséghez vezethet. A gyorsan felszívódó (magas GI indexű) szénhidrátok fogyasztása után kis idővel a vércukorszintünk jelentősen csökken, ilyenkor újra nagyon éhesek leszünk.

A GI-étrend nem fogyókúra, hanem egy új szemlélet szerinti egészséges étkezés, ami a vércukor- és inzulinszinteket szabályozza, s ezzel a szervezet anyagcseréjét optimalizálja. A GI-étrend egyik pillére az egészséges táplálkozáson alapuló diétáknak, illetve az optimális testsúly megtartásának.
Anna
2014. október 26. 09:22:02
Kedves Gabi,

Nagyszerűek a műsorok.:) Feltöltenek, elgondolkodtatnak.
Egy kérdésem is lenne: A kolléganőjének a kis filmecskéjét az álomról, honnan lehetne letölteni?
Köszönöm,
Anna

Én is hozzászólok!