Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Az én hősöm Adásba kerül: 2014. február 12.

blog post image

Emberek, akikre fölnézünk. Gyermekként először a szüleinkért rajongunk, majd az otthoni burokból kikerülve tanárok, iskolatársak, tudósok, művészek, kitalált alakok, híres emberek vagy épp hétköznapi hősök gondolatai alakítják életünket. Mondataikkal és tetteikkel motiválnak bennünket és segítik megtalálni saját utunkat. Megismerhetjük Szalóki Ági, Csomor Csilla, Vári Éva és meglepetés férfi vendégünk példaképeit, megtudjuk mi történt, ha csalódtak bennük és azt is, mekkora felelősséggel jár az, hogy időközben ők maguk is példaképpé váltak.

A Mediameter kutatása szerint a magyar felnőtt lakosság körülbelül 40%-ának van példaképe, aki általában az ismeretségi körből kerül ki. Tíz felnőttből kettő valamelyik családtagjára, barátjára vagy ismerősére tekint példaképként. A megkérdezetteknek csak kisebb hányada említett ismert sztárokat, közéleti személyiségeket, míg nagyjából csak egy felnőtt említett civil foglalkozású példaképet.

Szalóki Ági énekesnő leginkább gyermeklemezeiről és népdalénekesi pályafutásáról híres. Az egyik koncert után egy kislány megkérdezte tőle, miért nem visel szoknyát. Ági elgondolkodott ezen, és rájött, hogy a kisgyermekeknek ez nagyon fontos. Azóta a gyerekkoncerteken szoknyát visel.

Intelligencia és észjárás

A legtöbb ember a példaképek választásának indokaként az intelligenciát, a megfelelő észjárást, illetve a barátságos, kedves modort jelöli meg. A 30-39 éveseknek, illetve a nőknek a személyes ismerősök az átlagnál gyakrabban példaképek. Sztárokat, ismert embereket inkább a fiatalabb, 18-29 éves korosztály tagjai, valamint a hetente több alkalommal internetező népesség tagjai választanak. A 60 évesekre és idősebbekre, az alacsonyabb iskolai végzettségűekre, illetve a nagyon ritkán internetezőkre jóval jellemzőbb, hogy nem rendelkeznek semmilyen személyes példaképpel.

Csomor Csilla színésznőnek színésztársai közül Tolnay Klári volt a példaképe. Nemcsak találkozott a színészlegendával, életük később több ponton is összefonódott. Színészileg és emberileg általános iskolai osztályfőnökének hatására fejlődött a legtöbbet, neki köszönhetően indult el a pályáján.Vári Éva színművésznő Örkény Istvántól tudja, hogy a szolidaritás a legnagyobb dolog, amit az egyik ember a másiknak adhat. A boldogság egyik kulcsa, hogy ne legyenek hamis illúzióink saját magunkról. Fel kell ismernünk saját lehetőségeinket, korlátainkat ahhoz, hogy ne vágyjunk a lehetetlenre.

Média és sportvilág

A Szonda Ipsos 2012-es kutatási eredménye szerint minden negyedik gyermek a médiából választ magának példaképet. A leggyakoribb említések a fociból Ronaldo, Beckham, Puskás Ferenc, de szerepelt a listán Britney Spears, Lady Gaga és Chuck Norris is. A választott hősök közül mindössze 23% volt a magyar név, olyanok mint Görbicz Anita, Nótáry Méri, Lola, Bódi Sylvi, Pálinger Katalin, Südi Iringó.

ifj. Albert Flórián válogatott labdarúgónak nagy példaképe Michael Jordan amerikai kosaras, aki minden sportoló számára óriási példakép. Flórián minden életkori szakaszának megvolt a nagy példaképe. Ma már ő is gyerekekkel foglalkozik, fiatal futballpalántákat nevelget. Azt mondják, neki házhoz ment a szerencséje, hiszen édesapja, Albert Flórián nevét szinte mindenki ismeri. Ez persze hatalmas terhet is rótt a vállára…

Öt hozzászólás

Marcsi
2014. február 13. 07:37:30
A Mûsorban elhangzott kérdésre a válaszom.
Vári Éva példaképe TERÉZ ANYA.
Marcsi
Csöpi
2014. február 13. 11:00:35
A 2014.február 12-i adásban Vári Éva hõse, példaképe:
Teréz anya
üdv. Csöpi
Isabel
2014. február 13. 11:25:57
Megint visszatérõ szereplõk, ámbár én szeretem Vári Évát, és amit mondott, azt is. Csinálni kéne egyszer egy olyan mûsort, amiben a legtöbbször meghívott színészek szerepelnek.
Marcsi szerintem rossz helyre írta a megfejtést, lehet, hogy õ se találta meg azt a helyet, amit bemondtak? én sem.
Cs. Cs., ha már színésznõ, jó lenne, ha mikrofonba is megtanulna beszélni. Igaz, élõbeszédben elmegy az állandó izé, hmm, ööö, a szavak állandó keresgélése pedig arra utal, egyszerre mindent el akar mondani. Még ez is elmenne, bár szörnyen zavaró - és másoktól is -, de Cs. minden egyes megszólalásánál hallani lehetett azt a kis csattogást is, ami a száj gyors kinyitásánál lép fel. Rossz volt hallgatni.
Vele szemben csodálatosan beszélt Szalóki Ági, mondott is valamit, meg is hallgatták, és ezt a többiek elõnyükre írom.
Teréz anyával kapcsolatban: ismerek egy mai modern Teréz anyát, igaz, csak részben hasonlít a valódira, sõt a Terézanyu címszereplõjére alig (ami egyébként nem túl jó cím, de legalább hatásos). Az én Teréz anyámat senki nem akarja követni, inkább lehülyézik, hogy magával nem törõdve a mások javát szolgálja. Igaz, ezt megtették a valódival is, ha nem is ily szavakkal. Ma éppen az ellenkezõjét sulykolják bele az emberekbe, vagyis hogy légy te csak önmagadért! gázolj át mindenkin, akkor boldogulsz. Igaz, vészhelyzetben, például egy haláltáborban szintén ez a farkastörvény uralkodik, épp most olvastam egy ilyen könyvet. Ott egy szem krumpliért is verekedni kell, a túlélésért.
Tiniktõl egyébként nem lehet elvárni, hogy ne az aktuális sztár legyen a követendõ példájuk, szegények még alig éltek, ráérnek félredobni imádottjukat egy újabb tinisztár kedvéért.
Írásomból nem derül ki, én kit tartottam/tartok példaképemnek, de ez úgysem érdekel senkit. Engem viszont az érdekelne, hogy az általam néhány hete javasolt téma sorra kerül-e valaha is ebben a mûsorban. Egy jó szereplõválasztással bizonyára szikrázna a levegõ.
Aisa
2014. február 13. 12:29:46
Az én példaképem Sárfalvi Éva Jázmin, volt már Õ az év tanára is, Terézanyuként is megállja a helyét, sok tanítványa szólítja "Anyának". Gyönyörûséget (táncot) tanít egyébként profi módon, tanácsot ad szerelmi kérdésekben, nincs olyan dolog, amiben nem próbál segíteni. Különben gyönyörû, kommunukatív, szívesen látnám a mûsorban. (nem árt egy kis frissítés)mellékeltem egy beszélgetést ami a Juventus rádióban történt vele, ha valakit érdekel.http://www.juventus.hu/index.php?uid=840

Aisa
pedagógus
2014. február 26. 00:30:17
Tisztelt Jakupcsek Gabriella!

Nagy tisztelője vagyok, és szinte minden Ridikült megnézek.Nagyon függ a témától, hogy mennyire tud hatni a beszélgetés. Szeretem, amikor sok-sok pozitív energiát sugároz a műsor. Mostanában észrevettem, hogy többször beszélnek a pedagógusokról.Jó példákat hoznak meghatározó tanáregyéniségekről. Ezt nagyon köszönöm. Azért kár, hogy a legtöbb esetben csak magyar tanárról esik szó. Ez persze nem véletlen, hiszen a műsorban szereplők legtöbbje humán érdeklődésű, nagyon szimpatikus és tiszteletreméltó média személyiség, akinek a matematika nem volt a kedvenc tantárgya. Sajnos sokan hencegnek is ezzel, és ezt már végképp nem lenne szabad.Elárulom azért, hogy nekem is volt egy csodálatos magyar tanárom, akire sokszor gondolok ma is.
Kedves Gabi! Mégis, egyszer hívjanak meg valakit, akinek a kedvenc tanára egy matematika tanár volt. Szívélyes üdvözlettel
egy matematika tanár (már 35 éve)

Én is hozzászólok!