Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Kell-e férfi a szülőszobába? Adásba kerül: 2014. február 21.

blog post image

A gyermekvárás alatt és a szülés, születés körüli teendőkben ma már a leendő apák is egyre aktívabb szerepet vállalnak. Sokan a szülőszobában segítik párjukat és vannak, akik a szülőszoba folyosójáról. A kismamák közül néhányan úgy érzik, jobb is, ha a papa kint vár, hiszen ez női feladat - sőt, így próbálják óvni későbbi kapcsolatukat, a meglévő intimitást. Pásztor Anna, Peller Mariann, Marót Viki - és meglepetés férfi vendégünk mesélnek.

Húsz éve még szokatlan volt, ha egy apuka ott szeretett volna lenni gyermeke világra jötténél. Ma már szinte természetes, hogy a maguk módján az édesapák is hozzájárulnak az anyuka fájdalmának enyhítéséhez.

Segíteni akarás vagy megfelelési kényszer?

Az egészségügyi törvény szerint a szülő nőnek joga van egy felnőtt, 18 éven felüli személyt megjelölni, hogy a szülésnél jelen legyen. Az ő személyét a várandós választja meg. A szülések közel 60 százalékában ez az édesapa, vagyis apás szülésről beszélhetünk. 

A leendő apukák három leggyakoribb motivációja arra, hogy ők is bemenjenek a szülőszobába: a segítségnyújtás szándéka, a kíváncsiság – és az elvárásoknak való megfelelés kényszere. A gyermek megszületése mindenképpen elsöprő élményt jelent, bár vannak férfiak, akiket sokkol az újszülött kinézete. Vizsgálatok szerint a férfiak nagy részének párjuk fájdalma a legnyomasztóbb emléke a szülésről, és az, hogy nem tudott segíteni neki. A legmeghatóbb élmény a köldökzsinór elvágása. A férfiak többsége azért vesz részt a szülésen, hogy támogassa partnerét, mégis sokan érzik úgy, nem hatékonyak ebben. Mert nem tudnak azok lenni. Sokszor tehetetlennek és zavarodottnak érzik magukat, sőt, sokan érzik úgy, láb alatt voltak szülés közben.

Marót Viki, a Nova Kultúr Zenekar énekesnője nem akarta, hogy a párja benn legyen a szülésnél, de a végén annyira felpörögtek az események, hogy mégis ott maradt. Ádám ma már három éves, ugyanolyan izgága, mint édesapja, amikor együtt vannak, folyton pörögnek.

Peller Mariann műsorvezető szerint annak a leendő apukának van helye a szülőszobában, aki valóban ott akar lenni, nem érdemes erre a férfiakat kényszeríteni. Férje azt mondta, hogy ha valaki neki fájdalmat okoz, annak vele gyűlik meg a baja. Közösen úgy döntöttek, hogy ő bármikor elhagyhatja a szülőszobát. A vajúdás alatt végig együtt is voltak, meglepő módon csöndben. A Kornél megszületése előtti percekben aztán az édesapa kintről szorított családjáért.

Apás szülés és szex

Dr. Szeverényi Péter a debreceni klinikán szülő párok körében végzett vizsgálatot arról, hogy az apás szülés vajon ront-e az intimitáson. A pároknak fél évvel a baba világra jötte után kellett beszámolniuk magánéletükről. A nyilatkozók közül a legtöbben azt állították, hogy az apás szülés nem befolyásolta negatívan a szexuális életüket, inkább szorosabbá tette az érzelmi kötelékeket. Ugyanakkor a szakemberek is elismerik, hogy, ha nem kellő felkészülés után lép be az apa a szülőszobába, annak negatív hatásai lehetnek mindkét félre nézve.

Pásztor Anna táncművész, előadóművész párja nagyon családcentrikus. Ha ő nincs, Anna talán még most sem tartaná magát elég érettnek arra, hogy anya legyen. A várandósság alatt napi öt kilométeres sétákat tettek meg együtt a Duna-parton. Úgy készültek a szülésre, mintha a Himaláját akarnák megmászni. Anna legutóbb aznap volt a műsor vendége, amikorra ki volt írva. A kis pocaklakó a kiírt dátumnál egy héttel később született csak meg, jól érezte magát odabenn.

Süveges Gergő újságírónak négy gyermeke van: Borka, Marci, Annamari és Andris. Mindnyájuk születésénél ott volt. Úgy látja, ahogy bővül a család, a szeretet hatványozódik, de az energia bizony véges.

Muszáj hangsúlyoznunk azonban, hogy nem kell feltétlenül ott lenni a férfinak a szülésnél! Azok a férfiak is jó apák lesznek, akik a szülésnél nincsenek jelen. Vannak olyan párok, akik akkor döntenek jól, ha a férfi nem megy a szülőszobába. Ettől függetlenül a család család marad és a családtagok kapcsolatrendszere harmonikusan fejlődik.

Tíz hozzászólás

Erika
2014. február 21. 18:10:14
Kedves Jakupcsek Gabriella!

Nézem ma délutáni műsorát a szülésekről, apával vagy apa nélkül... Gabriella magát értelmiségi nőnek tartja (többször utalt családi környezetére, arra a környékre, ahol felnőtt és felmenőire is), a meghívott celeb-vendégek viszont, túl azon, hogy nagyon aranyosak, bájosak, sok mindent nem adtak...
Ha már a szülésekről volt szó, nagyon hiányoltam a műsorból Geréb Ágnest (vagy képviselőjét), az ő személye és a körülötte forgó események (mint tudjuk, kikerült a házi őrizetből) valamint az otthon szülés témája releváns tényezője lenne adott műsornak. Ja, hogy a nézettség, meg a téma kényes volta?! Igen kérem szépen, kötelességük lenne egy ilyen műsorban, a mai Magyarországon erről is szót ejteni. Enélkül azonban jót szórakozunk, de semmi tartalmas és értékes üzenetértéke nincs a műsorának. Úgyis mondhatnám: bulvár a javából...
Isabel
2014. február 21. 22:58:18
Hová lett az én kommentem? délután írtam be, mert én mindig inkább a témához szólok hozzá. Vagy megmoderálta, kedves webmester? az én mélyenszántó, elgondolkodtató soraimat? amit most itt nem fogok megismételni.
Szóval, ha egy kimoderálás történt, akkor csatlakozom Erika hozzászólásához. Ha nem, akkor kérem, tegyék be azt a hozzászólásomat, ezt pedig vegyék ki!
Angéla
2014. február 22. 12:59:06
A tegnapi műsor, kiváló volt, engem nagyon szórakoztatott, és ellentétben Erikával, nem zavartak a "celebek", ahogyan az ő vendégeket megnevezte. Nekem a műsorban (általában véve) pont az tetszik, hogy NEM "celebek", hanem értékes, ismert és kevésbé ismert, de az élet valamilyen területén sikeres emberek jelennek meg. (Akik nem utolsó sorban, legalább beszélni tudnak, szépen fogalmaznak, és van saját véleményük.) Végre egy nézhető, hallgatható műsor. Jakupcsek Gabriellát sok műsorban nem szeretem (kifejezetten irritáló a "Szeretlek Magyrország" vetélkedőben a férfi ellenféllel együtt, viszont a Ridikülben kiváló! Gratulálni tudok csak, igazán megszerettem őt is, sokat változott róla a véleményem.

A tegnapi műso