Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Fő az önbizalom! Adásba kerül: 2014. március 19.

blog post image

Az, hogy bízunk saját képességeinkben, velünk született genetikai hozomány, amelyet az első életévekben bennünket ért pozitív és negatív élmények alapoznak meg. Az önbizalom szoros összefüggésben áll a pozitív visszacsatolásokkal, az életünkben fontos szerepet játszó emberek reakcióival, véleményével. Tényleg olyan nehéz elhinnünk, hogy elég szépek, jók, ügyesek és szeretetre méltóak vagyunk? Tenki Réka, Borbás Gabi és Bach Szilvia mesélnek életük meghatározó pillanatairól, amikor komfortzónájukból kilépve jutottak előrébb. Meglepetés férfi vendégünk titka, hogy a lóra mindig visszaül, bármi történik is!

Őrizkedjünk azoktól, akik lekicsinylik törekvéseinket! A törpék mindig így tesznek, míg az igazán nagyok azt éreztetik velünk, hogy mi is azzá válhatunk.” (Mark Twain)

Az önbizalom a saját magunkba vetett hit mértéke. Amit gondolunk, és hiszünk a világról, magunkról, és a világban elfoglalt szerepünkről, arról, hogy mi mire vagyunk képesek.

Bizonytalan lény – rossz önképpel?

Az ember alapjában véve egy meglehetősen bizonytalan lény. A legapróbb dolgoktól kezdve a legnagyobbig szinte minden el tudja bizonytalanítani. Éppen ezért állandóan szüksége van megerősítésre, szüksége van arra, hogy bátorítsák. Tudnia kell, hogy a személye elfogadott, és amit tesz, az hasznos és jó. Sajnos az emberek többségének rossz önképe van. Sokkal kevesebbet gondolnak magukról, mint amik valójában, mert sem a szüleik, sem a tanáraik, sem a főnökeik, sem a barátaik, sem a környezetük nem elégítették meg az egyik alapvető lelki szükségüket, a fontosság utáni vágyukat.

Ha úgy nő fel valaki, hogy nem kapott elég figyelmet, akkor az a kép él benne, hogy ő értéktelen, jelentéktelen személy, aki senkinek sem fontos. Sajnos, emberek képesek egy ilyen hamis képpel leélni az életüket, jóval a képességeik alatt teljesíteni és ezáltal csak egy átlagos, vagy átlag alatti életet élni.

Amikor valakinek a hiányosságait erősítik, az többnyire két ellenhatást válthat ki belőle. Az egyik, hogy fellázad, és pont az ellenkezőjét teszi annak, amit mondanak neki. A másik, hogy kénytelen egy védekező állásba helyezkedni, mert ezt személyes támadásként éli meg; és az ember természetes reakciója, hogy támadás esetén védekezik.

Bátorság a kellő pillanatban

Borbás Gabi színművésznő pedagógusként sokat foglalkozik növendékei önbizalmával. Kritikát mindig úgy fogalmaz meg, hogy az ne sértő, hanem építő legyen. Kétszer is bátran fölrúgta az addigi szakmai életét, hogy változtasson azon, amiben már nem volt ön-azonos. Kilépett a komfortzónájából, mert valahol mélyen tudta, érezte, hogy jönni fog a megoldás. Így is lett, és döntéseit nem bánta meg.

Bach Szilvia színésznő, humorista, parodista a pályáján elengedhetetlennek tartja az egészséges önbizalom meglétét. Gyakorlással sokat tett és tesz is ennek megőrzése érdekében. Régebben sokszor érezte, hogy nincs a helyén. Aztán rájött, hogy az ember saját maga teremti meg a lehetőségeit és azok megélését is. Éppúgy, mint az öröm megélését. Egy elért siker után meg kell engedni magunknak, hogy örüljünk neki, hogy elégedettek legyünk a teljesítményünkkel.

Tenki Réka színésznő olyan szülők gyermekeként nőtt fel, akik mindig arra nevelték, hogyha valamit elkezd, azt csinálja is végig. Ezekből az időkből rengeteg kitartást és alázatot hozott magával, ami szerinte elengedhetetlen, hogy felnőtt korban egy sikeres, egészséges önbizalommal rendelkező ember legyen. Ha jó helyen van, folyton azt érzi, hogy bizonyítania kell. Igazolni, hogy ott van, hogy valóban ott a helye.

Sasvári Sándor énekes állítása szerint önbizalom nélkül színpadra állni nem érdemes, viszont az önbizalom terén sem szabad túlzásokba esni. A lóra mindig visszaül. Kétszázig számolta ezeket az alkalmakat, azután már nem. De úgy gondolja, az élet minden területén merni kell újra próbálkozni.

Önismeret és önmegvalósítás

Mások tükreiben látni önmagunkat kényszerpályákra terelhet bennünket. Minden, amit elhiszünk magunkról, igazzá válik, mert azzal összhangban, azzal azonosulva cselekszünk. Tehát a veszély az, hogy bármit is fogadunk el igaznak, az igazzá válik számunkra!

Az önmagunkról kialakított képünk önmagunkkal szembeni elvárásokat, hiteket tartalmaz, és ezek alapján reagálunk az élet különböző történéseire. Az énképünk adja a beállítottságunkat és a világlátásunkat is, meghatározza hatékonyságunk és teljesítményünk szintjét életünk minden területén. Az önbizalom, az önértékelés, az önmagunkba vetett hit fejlesztése tehát elengedhetetlen.

“Tegyünk valami olyat minden nap, amitől félünk.” (Eleanor Roosevelt)

Két hozzászólás

zoli
2014. március 19. 17:42:41
Jakupcseknek van a legjobb laba a mediaban....
dr. Pallagi Mária
2014. március 19. 19:33:55
Kedves Gabriella,

szeretnék egy javaslatot tenni. A műsorba rendszerint ismert vendégeket, színészeket, közszereplőket hívnak meg. Véleményem szerint színesebb, sokrétűbb lehetne egy-egy téma kifejtése, ha a civil szférát jobban preferálnák.

Az Ön felkészültségéhez, kulturáltságához gratulálok, a műsor értékét az Ön személye - személyisége - alapvetően meghatározza. Ön még valóban beszélget, odafigyelve a partnerére. Kérdései, válaszai empatikusak, intelligensek.

Üdvözlettel,

Pallagi Mária

Én is hozzászólok!