Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Váltásban Mert nem tudni, mit hoz az élet... Adásba kerül: 2014. március 10.

blog post image

Bárkivel megtörténhet, hogy a sikeres szakmai karrierje valamiért félbe szakad, esetleg maga dönt a váltás mellett. Az ismeretlen lehet ijesztő, de felkészülhetünk a váltásra, ami nem kevés tanulsággal szolgál, úgy az út, mint a végeredmény. Vendégeink az élet más-más területéről érkeztek, de sikerrel oldották meg ezt a kérdést. Mautner Zsófiával, Dobos Judittal, Nyáriné Mihály Andreával és meglepetés férfi vendégünkkel beszélgetünk.

Napjainkban a gyorsan változó világ a munkavállalóktól a korábbinál nagyobb rugalmasságot követel. A pályaváltás ma már sok esetben nem kényszer, inkább a munkavállaló saját jól felfogott érdeke.

Lehet, hogy többször is váltanunk kell

A munka világában manapság könnyen elképzelhető, hogy szükségünk lesz pályamódosításra. Az sem kizárt, hogy életpályánk során többször váltanunk kell. Ma már nagyon ritka, hogy valaki egy munkahelyen töltse el aktív pályafutását. A munkavállaló sokszor maga dönt a váltás mellett, mert úgy érzi, jobbak lesznek érvényesülési esélyei, többet fog keresni, vagy olyan típusú munkahelyen fog tudni dolgozni, ami hozzá közelebb áll. Nem ritka, hogy a dolgozót a változó körülmények - leépítés, munkahely megszűnése - kényszerítik a pálya elhagyására.

Bármi is legyen a pályamódosítás oka, fontos, hogy átgondoltan és megtervezetten vigyük végbe. Fontos, hogy tisztában legyünk a váltással kapcsolatos belső motivációinkkal. Különösen lényeges ez a kérdés akkor, ha a pályamódosítás saját választás és nem a külső körülmények eredménye. Ilyen esetben értékelni kell, hogy annak idején miért döntöttünk választott foglalkozásunk mellett, valamint, hogy az elégedetlenségünk alapját képző tényezőkben hogyan érhetjük el a kívánt változást.

Mautner Zsófia Magyarország egyik legnépszerűbb gasztrobloggere és profi háziasszonya, akinek blogját már több, mint egymillió ember látogatta meg. Ő maga hat nyelven beszél, de népszerű szakácskönyveiben hét nyelven beszélő recepteket  is találunk. Tudatosan hagyta maga mögött  a szakmailag és anyagilag  sikeres brüsszeli diplomata karrierjét. Nem egyik napról a másikra váltott, hagyott magának időt a döntésre és arra, hogy terve kiforrja magát. Fontosnak tartja, hogy terveink megvalósításának érdekében apró, jól átgondolt lépéseket tegyünk. Amikor pedig eljön a döntés ideje, akkor kell a bátorság, a vagányság a lépés megtételéhez.

Dobos Judit színésznő jelenleg a Madách Színház tagja. Sportolói karriert képzelt el magának, de erről a betegsége miatt le kellett mondania. Végül ennek köszönhette, hogy színész lett. Karrierje és élete többször került hullámvölgybe. Úgy érzi, a lényeg, hogy ilyenkor egészségesek maradjunk mentálisan. Szerencsésnek tartja magát, mert színésznőként azonnali visszajelzéseket kap alakításairól.

Nyáriné Mihály Andrea  pszichiáter, pszichoterapeuta, tréner, business és management coach mindig is orvosként, kórházban szeretett volna dolgozni, de az anyagi viszonyai nem tették lehetővé, így váltania kellett. Bár ez sokszor nehéz döntéseket is jelentett, folyamatosan képezte magát. Úgy érzi, belül vannak a korlátaink, mert sokszor nem ismerjük a képességeinket, csak elhisszük, amit mondanak rólunk. Ami igazán fontos, hogy belül megtaláljuk-e a képességünk, tehetségünk magvát. Ezen azonban sokat kell dolgozni. A probléma sokszor ott van, hogy álmodozunk, nem elhatározunk. Vágyainkat érdemes leírni, előbb-utóbb beérik a gyümölcse!

Nagy Zsolt színész sikeres karrierje mellett is megtapasztalta a létbizonytalanság érzését, de nem esett kétségbe. Többször váltott életében, leginkább anyagi okokból. Életének nagy kérdéseire a családja, gyermekei jelenléte adja meg a választ. A munkában hisz, abban, hogy az adja meg az értékedet, amit leteszel az asztalra.

Élethosszig tartó tanulás

Az Európai Unió országaiban egy felmérés keretében a 2006 és 2010 közötti tanulási hajlandóságot vizsgálták a 25 és 64 éves lakosság körében. Az derült ki, hogy a legtöbben Dániában, Izlandon, az Egyesült Királyágban, Svájcban, Finnországban és Svédországban képezték magukat. Magyarországon 2006-ban a lakosság 3,8%-a, míg 2010-ben már csak 2,7 %-a vett részt felnőttképzésben. Különösen érdekes, hogy 2010-ben már a válság is érezhető volt, mégsem a tanulásban látta a lakosság a megoldást. És legalább ilyen érdekes, hogy szemben az európai átlaggal, ahol inkább a férfiak tanulnak, Magyarországon inkább a nők képezik tovább és át magukat….

Egy hozzászólás

TAMÁS FERENCNÉ
2014. március 10. 19:42:37
Mautner Zsófia gasztroblogger lett.

Én is hozzászólok!