Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Utód nélküli teljesség Adásba kerül: 2014. március 20.

blog post image

A téma roppant érzékeny. A szerelem-házasság-gyerekvállalás hármasa beivódott a köztudatban, de mi van akkor, ha a sors közbeszól, ha a szerelem és a házasság után nem érkezik a várva várt gyermek? És milyen okai lehetnek, ha valaki tudatosan dönt a gyermektelenség mellett? Egy női lét hogyan teljesedhet ki az anyaság megélése nélkül? Hálásak vagyunk vendégeink, Csomor Csilla, Sütő Enikő, Csongrádi Kata és meglepetés férfi vendégünk őszinteségéért.

A terméketlenség, a gyermek utáni hiábavaló várakozás nem a modern idők „találmánya”. Megjelenik a népmesék Babszem Jankójában, Hüvelyk Matyijában, ott van a Máriához intézett fohászokban, a régi varázslásokban. A ma 45 éves nők közül kétszer annyian nem szültek gyermeket, mint az édesanyáik korosztályában.

Miért csökken Magyarországon a termékenység?

A gyermekvállalás - anyáink, nagyanyáink korához képest - manapság tagadhatatlanul későbbre tolódik. Többen vesznek rész felsőoktatásban, aztán a munkavállalás is későbbre tolódik, így persze a stabil kereset is később alakul ki, ami után vállalnak gyereket. Az ingatag munkaerőpiaci helyzet miatt még tovább csökken azon nők száma, akik mernek gyereket vállalni, mert félnek, hogy elveszítik a munkájukat. Egyre kisebb a házasságkötési kedv, és ezzel a gyerekvállalási kedv is. A gyermektámogatások állandóan változnak, ami szintén bizonytalanságot eredményez. Egyfajta gyermektelenségi szindrómának lehetünk tanúi, hiszen a felsőfokú végzettséggel rendelkező nők közel negyven százaléka nem akar gyermeket vállalni. Értékváltás történt. Fontosabbá válik az „én”, mint a „mi”.

Vendégeink életében azonban más volt a helyzet. Mindnyájan szerettek volna gyermeket, de az élet másképpen alakította sorsukat.

Csongrádi Kata színésznő, musical énekesnő, író soha semmire nem vágyott jobban, mint arra, hogy édesanya legyen, de a sors más utat szánt neki. Sokak lelki édesanyjává vált. Anyai érzésekkel gondoskodik volt iskolája diákjairól és az általa vezetett klubbeli gyerekekről. Édesanyja azt mondta neki, lehet, hogy ő életet nem adhat, de életerőt, vidámságot képes adni, hát adjon azt.

Csomor Csilla színésznő hagyományos értékrendű családból származik, és mindig természetes volt számára, hogy gyerekei lesznek. Társ nélkül azonban nem vállalna felelősséggel gyermeket. Ma már elengedte a gyermektelenség kérdését magától és elfogadja az élet által rá szabott szerepet. Szerinte minden úgy van jól, ahogy van.

Sütő Enikő modell, ügyvéd fokozatosan fogadta el a tényt, hogy nem lehet gyermeke. Számtalan helyen és módon kutatta az okát. Orvosi véleményt sosem kapott arról, hogy nem szülhet gyermeket. Mára többszintű „megfejtései” vannak élete legnagyobb titkára. Sok gyermek és fiatal veszi körül, és remekül tudja szeretni mások gyerekeit.

Szolnoki Tibor színművész, énekes, művészeti vezető feleségével, Zsadon Andreával több, mint húsz éve élnek házasságban. Úgy érzik, amellett, hogy így alakult az életük, gyermek nélkül is harmóniában élnek.

Meddőség a kineziológus szemével

A kineziológia szemszögéből nézve a gyermektelenségnek több, jól megfigyelhető oka lehet. Ilyen például a női szerepek háttérbe szorulása, a párkapcsolati egyensúly felbomlása  (amikor a nők elbizonytalanodnak, hogy a párjuk jó apja lenne-e a gyereknek), a múltból hozott negatív minták az anyaképpel kapcsolatban, egzisztenciális félelmek, vagy akár a tartósan kimerült fizikai állapot. Ismerősek, ugye? Valljuk be, ezeknek szinte mindegyike jelen van életünkben…

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!