Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Pontosság kontra késés Adásba kerül: 2014. március 18.

blog post image

Protokollszakértők szerint udvariatlanság, néhány pszichológus szerint mélyebb gyökerei vannak, ha egy ember képtelen pontos lenni. Kutatások szerint már hat éves kor környékén eldől, hogy felnőttkorban mennyire lesz pontos az ember. Vezetői képzéseken külön oktatás részét képezi az időgazdálkodás. Vendégeinkkel, Pásztor Erzsivel, Földes Eszterrel, Kőváry Anettel és meglepetés férfi vendégünkkel pontosságról, precizitásról, a késésekről és furcsa magyarázatokról beszélgettünk.

"A pontosság nemcsak a királyok udvariassága, hanem minden felelős, rangját ismerő ember kötelessége. Elsőrendű ember az, aki érdek nélkül pontos. A lomha, a nyegle, a frivol ember mindig késik. Az ilyen ember végül is lekésik az élet nagy találkozójáról: önmagának megismeréséről." (Márai Sándor)

Hatéves korra kialakul

Pszichológusok szerint a késés üzenetértékű viselkedés vagy játszma. Protokollszakértők szerint sértő udvariatlanság. Azt mondják, hatéves korra eldől az időhöz való viszonyunk, tapasztalati úton, úgynevezett időkezelési minták alapján. Először a nagyobb időegységeket, a nappalt és az éjszakát különböztetjük meg, végül a kisebb időegységeket is viszonylag pontosan meg tudjuk becsülni. Az időt szubjektíven észleljük, hiszen ha jól érezzük magunkat, akkor szinte repül, ha nem, akkor csigalassúsággal telik. Számos szakértő szerint a hatékony időgazdálkodást már az iskolákban tanítani kellene, mivel egyre több gyerek küzd azzal, hogy a teendőit megfelelően beossza. Sőt, nyomasztóan hat rájuk, ha a társaikhoz képest csúsznak a feladatokkal.

Földes Eszter színésznő maximalistának tartja magát, ha munkáról van szó. Nagyon jól tolerálja, ha valaki vele szemben nem pontos. Úgy gondolja, hogy ez mindenkivel előfordulhat. Tudja, hogy az esetek nagy többségében a késő fél nem direkt késik, és tapasztalja, hogy minimum olyan rosszul érzi magát, mint akit megváratnak.

Pásztor Erzsi színésznőnek az alaptermészetéhez tartozik a precizitás, az időbeosztással privát életében sincs gondja. Sosem késett el. Nem is tenné meg másokkal, számára ez tiszteletlenséget jelent. Nagyon türelmesnek tartja magát, a türelem szerinte a kölcsönös tiszteleten alapul.

A Dalai Láma a következőképpen fogalmazta meg, hogy miként lehet gyakorolni a türelmet: "A türelem gyakorlásához tulajdonképpen ellenség szükséges. Ellenségünk tettei nélkül nincs lehetőség arra, hogy kialakuljon bennünk a türelem és a tolerancia. Normális esetben barátaink nem teszik próbára türelmünket; azt csak ellenségeink tehetik meg."

Kőváry Anett hírszerkesztő, műsorvezető nagyon pontos embernek tartja magát, pici kora óta igyekszik erre törekedni. Bármilyen találkozóról legyen szó, inkább harminc perccel hamarabb ott van, mint sem hogy késsen. Kényesen ügyel erre. Ő maga is nagyon nehezen viseli a pontatlan embereket. Nincs könnyű helyzetben, mert férje nem a pontosság mintaképe.

Maksa Zoltán az életében előforduló pontatlanságokat az autós evolúció fejlődésével hozza összefüggésbe. Autójával biztonságosan tud előzni, így behozza az esetleges késéseket. Állítja, hogy a legtöbb közlekedési problémát a lassú vezetők okozzák az utakon.

Kis késés protokoll

A társasági életben és a hivatalos érintkezésben - ideértve a diplomácia protokoll kereteit is - háromféleképpen értelmezhetjük a pontosságot: percnyi pontosság, megengedett késés és meghatározott időpontok között való érkezés.

A percnyi pontosság betartására üzleti megbeszélések, tárgyalások, bemutatkozó látogatások, állásinterjúk, megnyitók, díjátadók esetén kell nagyon figyelni. A megengedett késés kategóriájába tartoznak a rendezvények és fogadások, kerti ünnepségek, lakásavató ünnepségek. Ezen alkalmakkor az alábbi szabályok érvényesek: érkezzünk a meghirdetett kezdési időpontban, de legalább 5-10 perc, azonban nem több mint 20 perc késéssel. Az ilyen jellegű rendezvényekről bármikor távozhatunk, de a vendéglátótól kötelességünk minden esetben elköszönni, legkésőbb a befejezési időpontot megelőző 10-15 percben.

Külföldi kitekintés

A pontosság szabályai országonként változnak. Vannak olyan afrikai országok, ahol a több hetes késés is megszokott és gyakori. A mediterrán országokban még a menetrendek is csak körülbelüli időpontokat adnak meg. Ezzel ellentétben Svájcban és Németországban kifejezetten sértés a késés...

 

Két hozzászólás

Mónika
2014. március 19. 17:25:57
Az egyik legjobb Ridikül volt! Rég nevettem már ilyen jót! Minden vendég Isteni volt, és öröm volt újra hallani / látni Kőváry Anettet is! Remélem még hívják!
Judit
2014. március 21. 22:45:43
Mivel az IDŐ fogalma emberi találmány, sokféle értelmezése létezhet. Én is a másik fél iránti tiszteletnek tartom a pontosságot, mégis előfordul, hogy elkések. Földes Esztert mos kissé "elnyomták" a társak, Arra figyelni kellene szerintem, hogy vélemény-ellenvélemény esetén az arányok ne boruljanak fel, ami a személyeket illeti!
Úgy gondolom a fenti téma kapcsolatba hozható az eltérő bioritmussal rendelkező emberek viselkedésével, ami szintén külön műsor témája lehetne!

Én is hozzászólok!