Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Elvárások és kényszerek Adásba kerül: 2014. március 05.

blog post image

Életünk során folyamatosan elvárásoknak felelünk meg, vagy másokkal szemben állítunk fel különböző kikötéseket. Lehet szó munkáról, gyermeknevelésről, tanulmányokról, párkapcsolatról - már-már népbetegség lett az örökös teljesítménykényszer. Gregor Bernadettel, Danics Dórával, Riha Zsófiával és meglepetés férfi vendégünkkel arról beszélgetünk, hogy milyen követelményeket állítanak fel az élet különböző területein, és vajon
a magas elvárásoknak köszönhetik-e a sikereiket?

"Egyszerűbb az elvárások ellen küzdeni, mint felnőni hozzájuk." (Alfred Adler, osztrák pszichiáter)

A bizonyítási és megfelelési vágyat születésünktől hozzuk magunkkal. Elsőként az édesanyánknak, a szüleinknek akarunk megfelelni. Azután természetesen a pedagógusainknak is, és természetesen a barátainknak, családtagjainknak is. Szerencsés esetben felnőtt korra kialakul egy belső irányítottság, amikor már a saját elvárásaink irányítanak bennünket.

Gregor Bernadett színésznő, énekesnő úgy látja, hogy manapság az utolsó utáni energiát is kifacsarják a gyerekekből. Semmi nem elég, mindig mindenből többet, jobbat, szebbet kell csinálniuk. Hihetetlen stresszhelyzetbe vannak kényszerítve már egészen kis koruktól. Ő maga hálás a szüleinek azért, mert sosem támasztottak felé olyan követelményeket, amelyekkel nem tudott azonosulni. A színművészeti főiskolára viszont már nem emlékszik ennyire szívesen. Ma már ott tart, hogy leginkább önmagának akar megfelelni.

Riha Zsófia pszichológus vallja, hogy a gyereket motiválni kell. Ha feladata van, segíteni kell, hogy el tudja végezni. Kisiskolás korban még az a legfontosabb, hogy segítsünk a gyermeknek. Ebben a korban ők még velünk akarják megélni a feladatok megoldását. Ne a saját sztereotípiáink mentén gondolkodjunk, hanem értő figyelemmel reagáljunk a gyermek igényeire. Így előbb-utóbb megtaláljuk az érték- vagy tehetségpontjait, amelyek mentén tovább tudjuk motiválni őt. Fontos, hogy a gyerek érezze, hogy ott vagyunk a háttérben, segítjük, ha szüksége van rá, bátran kérjen segítséget.

Danics Dóra énekesnő maximalista. Ha munkáról van szó, a legnagyobb elvárásokat ő támasztja magával szemben és saját magának felel meg a legnehezebben. Gyermekkorában nem állították teljesíthetetlen követelmények elé. Már kicsi korától gyorsan és jól tanult. Szülei mindig bíztak benne, mindig biztosak voltak abban, hogy tudja az anyagot. A tehetségkutató versenyben, amit megnyert, számtalan elvárásnak kellett megfelelnie. És kell is még, amíg meg nem találja saját belső irányítottságát.

Kemény Dénes válogatott vízilabdázó, edző, állatorvos azt tartja, hogy a fiatalokban a fejlődés lehetőségét kell meglátni, ezt kell bennük erősíteni, és egy-egy rosszabb teljesítmény után nem szabad hagyni, hogy rájuk boruljon a világ. Számára a legfontosabb mindig a saját elvárása volt – munkában és magánéletben egyaránt.

Megfelelési kényszer az, ha valaki egy általa kivetített képnek akar megfelelni. Ilyenkor az illető megpróbálja kitalálni, hogy a másik mit szeretne, mit gondol, legtöbbször anélkül, hogy megkérdezné, pontosan mire is vágyik a másik. Leginkább azokra jellemző a megfelelési kényszer, akiknek szigorúak voltak a szülei, és nehezen elérhető elvárások elé állították őket. És mivel a gyerekekben erősen él az, hogy megfeleljenek a szülőknek, csak úgy lesik, mivel érhetnek el náluk dicséretet, vagyis szeretet. Nem is kell feltétlenül az, hogy kimondják az elvárásokat, az is elég, ha valamilyen módon éreztetik a felnőttek, hogy mit akarnak, hogy mit várnak el a gyerektől.”

Az állandósult túlságos bizonyítási és megfelelési vágy, a teljesítménykényszer komoly egészségügyi problémákhoz, iskolai, munkahelyi stresszhez, szorongáshoz vezethet. Az, hogy ezt ki mennyire tudja kezelni, személyenként változik. A teljesítményhez kötődő stresszhatások akkor nőnek meg, ha az illetőre a helyzettől függetlenül is jellemző a fokozott érzelmi sérülékenység.

Aki mindig meg akar felelni mások elvárásainak, az lemondott arról a lehetőségről, hogy önmagáért szeressék." (Darnel Christian filozófus)

 

Három hozzászólás

Marika Debrecenböl
2014. március 5. 00:24:30
tetszik a műsor !
szívesen venném ha beszélgetnének szakmákról is!
hátha a fiatalokban megragadna egy,egy.pl:cipész
vannak az országban nemzetközileg is díjazottak.

köszönettel!
Calbert Ilona
2014. március 5. 08:32:13
Vajdasági (szerbia) rendszeres néző vagyok , úgy alakítom a napi programom , hogy 17 ,40 re behuppanjak a fotelbe , ez a nap fénypontja.Szeretem ezt a műsort , amit GABRIELLA tesz ,az engem mindig csodálattal tölt el .Szeretem ahogy nevet ,ahogy pityereg . Gyakran eggyütt nevetek önökkel vagy könnyezem én is . Magyarország szeretlek a vasárnapokhoz tartozik , nagyon örülök a folytatásának . Köszönöm ,hogy VAN ,vannak . Tisztelettel C Ilona
Isabel
2014. március 5. 10:21:28
Ez a megfelelés, elvárás is napjaink kedvenc rágócsontja. Ha jól belegondolunk, a baba-időszak után, mikor a gyerek értelmes kezd lenni, reagálni kezd az őt körülvevő világra, már elvárások és megfelelések hálójába kerül, amibe az élet során egyre jobban belegabalyodik.
Ha nem lenne muszáj megfelelni, mindenki úgy élne, ahogy akarna, azt tenné, amit akar, ez pedig senkinek nem lenne jó.
Ha az ember folyton másoknak felel meg (márpedig előzőeket nézve így is van), boldogtalan lesz.
Ha az ember csak magának, önös érdekeinek akarna megfelelni, szintén boldogtalan lesz.
Mostanság, pontosabban a kilencvenes évek elejétől feltámadt és azóta terítéken levő "csak magadnak akarj megfelelni" szlogen önző mentalitása dívik. Miközben mindig, minden cselekedetünkkel a mások boldogítására serkentenek minket - más oldalról.

Én is hozzászólok!