Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Hűség Munkához, családhoz, elvekhez Adásba kerül: 2014. április 08.

blog post image

Nem divat manapság a hűség. Könnyen dobunk el mindent: háztartási gépet, munkát, barátságokat, szerelmet, álmokat... Közben pedig arra vágyunk, hogy kitartsanak mellettünk. Mennyire vagyunk hűségesek? A világ megváltozott, s mi is változunk. Szabadabbak lettünk és el is tudjuk dönteni, hogy mihez akarunk hűségesek maradni. Nem könnyű a választás, a lehetőségek olykor egymás ellen szólnak. Hűvösvölgyi Ildikóval, Venczel Verával, Papp Verával és meglepetés férfi vendégünkkel beszélgetünk.

A hűség egyfajta ragaszkodást jelent. Nem teljesen egyenértékű a ragaszkodással, ahhoz képest többletértéket hordoz. Létezik elvhűség, hithűség, párthűség, valósághűség, házastársi hűség, kutya hűség, lehet valaki hűséges a nemzethez, és a mi a legfontosabb: hűséges önmagához.

Megváltozott a jelentése, tartalma

A hűség a klasszikus értékrend egy fontos eleme, s mint olyan, pozitív jelentéstartalma a többi klasszikus értékkel együtt (becsület, tisztesség, őszinteség, megbízhatóság, nagylelkűség, önzetlenség) jelentős változáson ment keresztül. Napjainkra a hűség egy olyan fogalom, aminek jelentése és jelentősége ismert, de megélése napjaink embere számára egyre kevésbé fontos. Elértéktelenedése azzal magyarázható, hogy a történelem során egyre enyhébb lett a hűtlenség megtorlása. A nemzethez hűtlen egyéneket a közösség kivetette, súlyosnak ítélt esetekben börtönbüntetéssel, száműzetéssel vagy halállal sújtotta. Napjainkban az egyén szabad akaratából bármikor hűtlenné válhat nemzete eszméivel, a közvélemény azonban ma már nem ítéli el ezért. A szexualitás szabadsága nem csak a házasság intézményét, de a házastársi hűség fogalmát is lerombolta. A hűségben élő ember ugyanis napjainkra kuriózum.

A hűség egy különleges formája: a hűség önmagunkhoz. Ez bármilyen hűség alapja. A 21. század embere az alapértékek elvesztésének és a túlzott szabadságnak köszönhetően szinte nem, vagy csak nagyon nehezen képes hűségesnek lenni önmagához. Stabil viszonyítási pontok hiányában képtelen definiálni önmagát, így nincs is mihez hűnek lennie.

Hűvösvölgyi Ildikó színművésznő igazán hűséges típus: 1974 óta játszik a Madách Színházban, férjével pedig 1977 óta laknak ugyanabban a lakásban. Már kisgyermek korában nagyon muzikális volt, tizenhat éves kora óta énekel. Színészi pályáján volt egy kis kitérő, de úgy gondolja, akkor sem ő volt hűtlen, hanem a színház volt az hozzá.

Venczel Vera színésznő is hűséges alkat. Már gyerekkorában is járt a Vígszínházban és egész pályája során hű maradt a Pannónia utcai művészbejáróhoz. Második férjével negyvenkét éve él házasságban. A hűség számára sok kis döntés eredménye, melyek a benne felmerülő kérdésekre adott válaszok. A lényeg, hogy az ember jól érezze magát a döntései nyomán.

Pap Vera színművész főiskolás kora óta hűséges a Vígszínházhoz, de nem csak ahhoz: több, mint tizenöt éve van együtt férjével. A hűség szerinte mindig döntés kérdése. Számára a legfontosabb az önmagához való hűség, hiszen körülöttünk gyakran megváltoznak a dolgok.

Román Sándor táncművész, koreográfus lehetett volna ügyvéd vagy építészmérnök, de végül a tánchoz maradt hűséges. Ha valami mást csinált életében, mindig azért tette, hogy behozza az ott tanultakat abba a világba, a tánc világába, amit ő képvisel. Úgy érzi, a rivalda fényben élő emberek nagy felelőssége az, hogy példát mutassanak. Művészként és magánemberként egyaránt.

Hűség vagy megcsalás?

Egy angol felmérés során több, mint 5000 férfit és nőt kérdeztek meg arról, hogy mit gondolnak a házasságról. Az eredmények alapján elmondható, hogy a modern férfiakat jobban érdekli a szerelem, mint a házasság és a gyermekvállalás, míg a nők szerelmi házasságra vágynak egy olyan férj oldalán, aki többet keres náluk. A vizsgálat során az önmagukat monogámnak valló férfiak 60%-a, míg a nők 40%-a vallotta be, hogy legalább egyszer megcsalta a párját.

A New York állambeli Binghamton Egyetem evolúciós biológusának álláspontja szerint az emlősfajok csupán 5-7%-a monogám, ám túlnyomó részben csak szociálisan, hisz szexuálisan másokkal is létesítenek kapcsolatot. A legtöbb ember tartós párkapcsolatra vágyik, ami szexuális értelemben nem feltétlenül egyenlő a hűséggel. Szociális vonatkozásban a monogámia azt jelenti, hogy a szülőpár védi egymást és az utódok érdekeit. Szexuális monogámia esetén a partnerrel csupán az élvezetek közösek, de nem osztják meg egymás között a terheket és a feladatokat.

Hűségesebbek-e a nők a férfiaknál?

Egy 2011-es kutatásból kiderül, hogy a magyar nők kétszer hűségesebbek, mint a férfiak. Ötből egy férfi, és csupán a nők 10%-a állítja, hogy egy komoly kapcsolatban hűtlen volt párjához, legalább egyszer. A párkapcsolatban élő férfiak 15%-a azonban rendszeresen választ magának alkalmi szexpartnert, míg a nők csupán 7%-a vallja, hogy szeretője van. Életkor tekintetében a hűtlenség leginkább az 50-64 közötti korosztályra jellemző.

Egy hozzászólás

Végh Lajosné
2014. április 8. 14:33:39
A hűség a házasságban kettőn áll tűrni kell egymásnak és megbeszélni a problémákat.Ne szaladjunk rögtön a válóperes ügyvédhez De ugyan ez van az kedves tárgyainknál is ragaszkodunk hozzá nehezen válunk meg tő nekem ez a véleményem.Köszönöm hogy elolvassák.

Én is hozzászólok!