Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Az iskola nevel, a szülő, vagy...? Adásba kerül: 2014. március 11.

blog post image

Klasszikus kérdés. A szülő szerint az iskola, az iskola szerint a szülő. Vannak gyerekek, akiknek a tanítójuk bármit meg tud tanítani, van olyan is, akivel minden este tanulni kell otthon és olyan is, akinek a szülője azt se tudja, hol az iskola. A tananyag is változott. A digitális világ komoly kihívás, végül is ma már minden fenn van a világhálón. Földessy Margittal, Kőbán Ritával, Tóthné Almássy Mónikával és meglepetés férfi vendégünkkel keressük a választ.

Nevelni annyit tesz, mint emberré tenni.” (Juhász Gyula)

A szülő nevel, vagy a tanár?

Gazdag Enikő pszichológus szerint az ideális az, ha a szülő és a tanár közösen neveli a gyereket. A nevelés természetesen a szülők dolga, de fontos, hogy ezt összehangolják a tanárral is, nehogy ellenkező dolgokat csináljanak, tehát ha például az egyik nem enged meg valamit, akkor a másik is ugyanígy tegyen.

Persze lehetnek a gyerek életében olyan események, melyekre rosszabbul reagál (pl. a szülők válása), ekkor érdemes beszélni az oktatóval, hogy figyeljen rá jobban, illetve ha magatartásbeli változásai vannak, akkor azok ennek tudhatóak be. Ezen kívül fontos, hogy fogadóórákon, szülői értekezleteken a szülő kommunikáljon négyszemközt is a tanárral, és – főleg az elsőn - beszéljék meg, mi mindent tart fontosnak, illetve kevésbé fontosnak a gyerek nevelésében, mivel mindenkinél mást jelent a rossz viselkedés. Az is egy járható út, hogy úgy választunk iskolát, amely hasonló értékeket képvisel, mint a család, így kevesebb lesz az esélye annak, hogy egymásnak ellentmondó nevelést kap a gyerek. Viszont ehhez fontos az is, hogy a szülő jól ismerje őt, és tudja, mi viszi őt előre, mi motiválja.

Földessy Margit színésznő a Földessy Margit Színjáték- és Drámastúdió vezetője. Az iskola szinte a második otthona, azt csinálja, amit legjobban szeret. Fontosnak tartja, hogy a fiatalok megtanulják, hogy az ember azért tanul, mert tudni akar valamit – és tudni valamit, az fantasztikus érzés! Gyermekkorában a jókedv, a szeretet és a játékosság játszották a legnagyobb szerepet a nevelésében. Szülei először önmagukat tették elfogadhatóvá számára. Emlékezetes tanáraitól az emberségüket kapta életre szóló útravalóul. Ők az emberekhez való viszonyát határozták meg.

Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnok kajakozó minden idők legeredményesebb női versenyzője a sportágban. Tizenkét évesen a nővére vitte le edzeni. Rita ma már tanítványainak adja át tudását. Ötödik gyermekként úgy érzi, három-négy éves kora után már csak azt tanulta meg, amit ő maga akart.

Tóthné Almássy Mónika kórházpedagógus, a 2013-mas Richter Aranyanyu Díj közönségdíjasa a Heim Pál Kórház onkológiai osztályán tanítja a hosszabb időre kórházba került gyermekeket. Arra törekszik, hogy hidat építsen a kórtermi és kinti világ között. Pedagógusként a nevelés, neveltetés felelősségét a családban látja. Sok múlik a pedagógusokon, társakon, barátokon, de a lényeg a családban dől el.

Lévai Balázs televíziós szerkesztő tanárból lett műsorvezető. Az ismeretek átadása mai napig meghatározza televíziós műsorait, amelyekben szinte mindenről szó esik: a zenéről és az irodalomról éppúgy, mint a tudományról. A nagy kérdés szerinte az, hogy a komoly tanár-tehetségek a pályán maradnak-e?

Az internet is nevel?

A Z-generáció már az interneten szocializálódik. Amíg szülők még csak most vagy nem rég tanultak meg eligazodni az internet világában, addig gyermekük már azelőtt tudja kezelni a gépet, mielőtt megtanul olvasni. Azért persze a szülőn is sok minden múlik. Az internet sok veszélyt rejt magában, és ezekre fel kell készíteni a gyermeket. De fontos, hogy a szülők mellett az oktatásban is kellő figyelmet kapjon ez a kérdés.

Ma már a gyermekek egyre kevesebbet tévéznek. Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolában végzett kutatásából kiderül, hogy a megkérdezett diákok 71%-a napi egy óránál kevesebbet tévézik, viszont annál többet ül a gép előtt. Legtöbben otthon interneteznek kb. napi 1-3 órát, és leginkább közösségi oldalakat böngésznek. Emellett szívesen néznek filmet és hallgatnak zenét a neten. A gyermekek nagy része a szülő véleményére ad elsődlegesen. Sok szülő azonban ahelyett, hogy gyermeke internethasználatát támogatná, inkább a tiltás mellett van. A Kutatópont reprezentatív felmérése azt igazolja, hogy a magyarok jórészt korlátozáspártiak (57%) a 14 éves vagy annál fiatalabb gyermekek internethasználatát illetően. Az viszont pozitív, hogy a megkérdezettek 37%-a közösen netezik a gyerekkel, és 15%-uk meg is beszéli a látottakat csemetéjével.

A Facebook fontosnak tartja, hogy a fiatalokat védelmi beállításokkal óvja az esetleges támadásoktól. Ez azt jelenti, hogy eleve 13 év a regisztrációs korhatár (persze ezt sokan megkerülik), és több olyan beállítás is van, amely a 13 és 17 év közötti felhasználók számára nem elérhető.

Az iskola embert nevel az emberiségnek és polgárt a hazának.” (Juhász Gyula)

Két hozzászólás

Ferenczné Medgyesi Mária
2014. március 11. 06:14:50
Nagyon szinvonalas műsor!persze a Jakupcsek csak ilyet ad ki a "keze közül"
Isabel
2014. március 14. 09:40:50
Igen, nagyon ideális az elképzelés, hogy a szülő az iskolával szinkronban neveljen. De már az én gyerekkoromban, vagyis több évtizede sem volt ez meg, hát még manapság! egyik a másikra tolja a nevelés felelősségét.

Én is hozzászólok!