Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

A foci és a nők - avagy szeretik a nők a focit? Adásba kerül: 2014. május 26.

blog post image

Az idei foci-vb egy hónapos időszaka sok párkapcsolatban jelent megpróbáltatást. Még akkor is, ha - mint adásunkból kiderül - a focit sok hölgy kedveli, nézi, sőt űzi is. Mi, kevésbé rajongók mit csináljunk, amikor párunk egy hónapra beköltözik a TV vagy a kivetítők elé? Drukkoljunk vele, főzzünk, vagy használjuk ki az időt egy kis (vagy jó sok) barátnős kikapcsolódásra? Hogy áll most a nők és a sport viszonya? Janza Katával, Markó Edinával és Lipcsei Bettával beszélgetünk. Meglepetés férfi vendégünk sem tud érzelmek nélkül beszélni róla...

A futball nagyszerű sport a kemény lányoknak, de aligha fekszik kifinomult fiúknak.” (Oscar Wilde)

Kár lenne tagadni, hogy sok nő szereti a focit - nem csak a játékosok megjelenése miatt – sőt, nem csak nézni, de játszani is. A hölgyek a közhiedelemmel ellentétben, egy ideje nem csak értik, de szeretik is a focit. Persze, voltak idők, amikor egy kapcsolatot finoman fogalmazva is próbára tett, hogy a pár nőnemű tagja kiakadt attól, ha a kedvese meccset nézett. Mára változott a helyzet.

Janza Kata színésznő, musicalénekes nem focizik, de imádja nézni a focimeccseket. Akárhányszor játszanak a kedvencei a tévében, rohan haza, hogy legalább az összefoglalót megnézze. Kislány korában családi programként nézték együtt a futballmeccseket, ezért szinte észrevétlenül szerette meg a focit. Sokáig csak értette, mi az a les, aztán egyszer csak látta is! Ez óriási érzés volt számára. Barcelona szurkoló, van sála, tolla, bögréje. Örül a sikereiknek, s ez neki is erőt ad a mindennapokhoz.

Markó Edina testnevelő tanár, válogatott labdarúgó, középpályás, edző, a magyar női labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya maximalista. Ötvenöt alkalommal szerepelt a válogatottban és hét gólt szerzett. A szombathelyi Viktória csapatát bajnoki címig és kupagyőzelemig vezette. Fiúk között nőtt föl, sportos kislány volt. Többféle sporttal is próbálkozott, de mindig visszakanyarodott a focihoz. Az, hogy egy sportág női sportág legyen, szerinte hagyomány, szokás kérdése. Úgy gondolja, ezt a női futball sportszakmai értékének fel- és elismertetésével lehet megteremteni. A mai női foci a férfiakénál szabálykövetőbb, a tempója, a lendülete az 50-es, 60-as évek futballjához hasonló.

Lipcsei Betta modell, televíziós műsorvezető sportszerető családba született. A bátyja focizott, így élete része lett a hétvégi meccsre járás. Fiús lány volt, gyerekkorában Paolo Maldiniért rajongott. Akárhol dolgozott modellként a nagyvilágban, mindenhol ellátogatott egy futballmeccsre. Külföldön különösen, de itthon is igaz, hogy amikor meccs van, szinte megváltozik az élet. Az a lényeg, hogy az ember találjon valamit ebben a sportban, ami érdekli. Ez lehet akár a kulisszák mögött zajló dolog is.

Nemcsák Károly színész harminchárom éve végzett a Színművészeti Főiskolán és azóta tagja az előadóművészek futballcsapatának, ahova anno Eperjes Károly csábította el. Színész kollégáival ma is hetente kétszer másfél órát játszik, a Színész Labdarúgó Válogatott tagjaival évi 30-40 alkalommal lépnek pályára. Az, hogy kinek szurkol – DVTK és Vasas rajongó – emberi kapcsolatok, barátságok révén alakult ki az életében.

Az első női futballcsapatok

Már a profi futball első éveiben rengeteg nő látogatta Angliában a futballmeccseket. 1894-ben Nettie Honeyball megalapította Londonban az első angol női futballcsapatot, amely a „British Ladies” nevet kapta. Egy évvel később megrendezték az első női futballmeccset, melyet 10 ezer néző tekintett meg. A gyepen rövidnadrágban játszó nők persze sokakat bosszantottak. Sok férfi úgy vélekedett, hogy a nők viseljenek szoknyát, és játsszanak teniszt. 1902-ben be is tiltották a női labdarúgást. Amikor az első világháború alatt szüneteltették az angol profiliga működését, egyszeriben újból erőre kapott a női futball. Az egyre több néző előtt zajló női futballmeccsek célja az volt, hogy jótékony célokra minél több pénzt gyűjthessenek.

A leghíresebb csapat a „Dick Kerr's Ladies” volt, amelyik 1920-ban már 53 ezer nézőt vonzott a liverpooli stadionba. Ez a siker túl sok volt a férfiak számára. Alig egy év múlva megtiltották a nőknek, hogy stadionban játsszanak. Az angol szövetség pedig kinyilvánította, hogy a labdarúgás nem való a nőknek. A női futball csak a 20. század 70-es éveiben terjedt el újra Angliában.

Túlélési útmutató nőknek

Útmutatók segítik az olasz nőket, miként élhetik túl a labdarúgó-világbajnokságot. A Pianeta Donna (Nőbolygó) hölgyeknek szóló olasz internetes honlap pszichológusa szerint a lényeg az, hogy a nő ne éppen a labdarúgó-vb alatt akarja, hogy a férfi törődjék vele, főleg ne a nyolcaddöntőktől kezdve.

A világbajnokságot televízión keresztül követő Olaszországban egyébként a szurkolók közel fele nő, kislányoktól egészen nagymama korig. Az olasz női magazinok is külön labdarúgó melléklettel jelennek meg ebből az alkalomból.

Hamarosan VB!

A 2014-es labdarúgó-világbajnokságot Brazíliában rendezik 2014. június 12. és július 13. között. A selejtezők után 32 válogatott vehet részt a tornán. A címvédő a spanyol válogatott.A torna nyitómérkőzését São Paulóban, a döntőt Rio de Janeiróban játsszák. Legutóbb 1950-ben volt itt labdarúgó-világbajnokság, és az 1978-as labdarúgó-világbajnokság után először lesz dél-amerikai ország a rendező.

A torna kabalája egy úgynevezett matakó (háromöves tatu) nevű állat, mely közép Brazíliában őshonos. A figura színei: kék, sárga és zöld melyek a brazil zászló színeire utalnak. A nevét internetes szavazás alapján választották ki: a "Fuleco" névre szavaztak a legtöbben. A vb hivatalos hangszere a caxirola, melyet rázni kell. Ahogy a szambát is...

Három hozzászólás

Zsuzsa mama
2014. május 26. 16:21:58
Ahányszor azt hallom, hogy valaki maximalista ideges leszek Szörnyen nagyképűnek tartom, ha valaki magát maximalistának tartja. Szeretem én is a munkámat, igyekeztem is mindig tőlem telhetően jól csinálni, szerencsére, vagy pechemre mások is észrevették. Az a munkahelyemen a nézet, hogy annak kell adni a munkát, aki legjobban húz. De nem ez , illetve nem én vagyok a lényeg, csak legyenek kicsit szerényebbek már és felejtsék el ezt a hülye közhelyet, hogy "maximalista vagyok". A műsort szeretem, sokszor egészen nagyszerű, ritkán lapos, unalmas, de ez a vendégek karakterétől függ. Sok visszatérő , nagyon szimpatikus vendég van !
Isabel
2014. május 26. 23:24:49
Az embernek kedve támad a világbajnokságot nézni! mikor fiatal voltam, egyszer-kétszer én is néztem meccset a férjem kedvéért. Egyre határozottan emlékszem, vagy negyven éve, épp öngólt rúgtunk magunknak. Egyszer ki is mentem párommal egy Honvéd-meccsre, azon vettem észre magam, hogy ordítok velük együtt. Utóbbiról tudjuk, hogy a tömeg vonzása hat a benne lévő egyes emberekre. A családban volt egy lány, a férjem unokahúga, ő játszott valamikor a Feminában, de sose mentünk el.
A focit azóta se szerettem meg, de most jó volt hallgatni ezeket a helyes és lelkes "kislányokat".
Zsuzsa mamához is szólnék: Tudja, miért lesz ideges, ha meghallja, hogy maximalista? mert Ön is az, kedves! be is vallja. Persze nem akar az lenni, ez teszi idegessé.
És nem figyelte meg, az emberek mennyi közhelyet pufogtatnak úton-útfélen? Az adásban általában a műsorvezető teszi ezt...:-) csak akkor idegesít, ha fölös közbeszólásai miatt nem értem a másik felet. Talán magában azt gondolja, hogy egy kérdése után kis idővel már muszáj valamit szólnia, pedig nem... ez minden riporter szakmai ártalma, nézze csak Fábrysanyit vagy Gundeltakácsot. Én is utáltam, mikor dolgoztam, riporter kollégám rendszeresen elkövette. Kérdezett valamit, én elkezdtem mondani, de egy mondatot nem bírtam anélkül, hogy azonnal közbe ne vágott volna. Az istennek se bírják megállni anélkül, hogy ne fitogtatnák magukat az állandó közbeszólásokkal. Tán azt gondolják, hogy akkor mindjárt elvész a presztízsük. Szerencsétlen interjúalany meg ugye azonnal abbahagyja, amit elkezdett - hiába, az alanyok mindig udvariasak.
Apor Katalin
2014. szeptember 14. 19:44:39
Szeretem a focit. Gyerekkoromban és tiniként is sokszor kijártam édesapámmal, nagyapával és öcsémmel a meccsekre. Később derült ki, azért vittek a srácok, mert szerencsét hoztam a csapatunknak.:)
Később, a párom is focirajongóként és játékosként érkezett az életembe. Egyetemistaként sokat drukkoltam neki is a week-end telepen, Marosvásárhelyen.
Az idén Budapesten "látták kárát a fotelkarfák" a nagy izgalom hevének, illetve többször cseten beszéltük meg az eseményeket, ha Ő éppen távol volt.

A műsorát nagyon szeretem Gabi! Sok-sok szerencsét és sikert és kitartást és szépséget kívánok!

Szeretettel,
Katalin

Én is hozzászólok!