Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Mi nők - és a barátnők Barátság szerelem, szárnyak nélkül Adásba kerül: 2014. március 14.

blog post image

Egy igazi barátnő mellett nincs szükség pszichológusra, mert ő az, aki megért, vigasztal és használható vagy használhatatlan tanácsokkal lát el. A nők elsősorban érzelmi megerősítést várnak el barátnőiktől, együtt gondolkodást, közös következtetések levonását, és lendületet cselekedeteikhez. Ma, amikor a társadalmi kapcsolatok egyre bizonytalanabbá válnak, felértékelődnek az őszinte, mély barátságok.
Mitől válik valakiből igazi barátnő? Bényi Ildikó, Zsurzs Kati, Kiss Orsi és meglepetés férfi vendégünk avatnak be titkaikba.

Nincs emberi kapcsolat, mely megrendítőbb, mélyebb lenne, mint a barátság. ... Nincs titkosabb és nemesebb ajándék az életben, mint a szűkszavú, megértő, türelmes és áldozatkész barátság. S nincs ritkább. A barátság szolgálat, erős és komoly szolgálat, a legnagyobb emberi próba és szerep.” (Márai Sándor)

Barátságkutatások – fogyó barátok

A lassan húszéves kutatások a tendenciák megfigyelésére kiválóak.  1993-ban és 1997-ben ugyanazokat megkérdezve csökkent a barátok száma. 1993-ban átlagosan 7,1 barátot, 1997-ben már csak 4,5 barátot említettek a megkérdezettek. 10 százalékkal nőtt azoknak az aránya, akiknek egyáltalán nem volt barátjuk!

1993 és 1997 között legnagyobb arányban a nők, az inaktívak, a kis létszámú háztartásban élők, a nyolc általánosnál alacsonyabb végzettségűek, a vidékiek, a kis jövedelműek, az 56 év felettiek azok, akiknek leginkább csökkent a barátaik száma.

Legkevésbé az aktív, felsőfokú végzettségűek, fiatal, budapesti, magasabb jövedelműek vesztettek barátokat a megfigyelt időszakban.

Bényi Ildikó televíziós szerkesztő, műsorvezető  és barátnője huszonöt éve tartó barátságuk alatt egymás pszichológusaiként működnek. Főiskolai barátság az övék, naponta hívják egymást telefonon. Mindent megbeszélnek egymással, amit senki mással, az közös titok marad.

Zsurzs Kati színésznő Zsurzs Éva filmrendező lánya. Édesanyja és a saját életében is azt tapasztalta, hogy a színészeknek nagyon hajszolt az életük, és emiatt a barátságaik is felszínesek. Drahota Andrea igaz barátságát azonban éppen a  munkájának köszönhette.

Kiss Orsi  rádiós- és televíziós műsorvezetőnek nyolc éves kora óta a legjobb barátnője Póth Diána többszörös magyar bajnok műkorcsolyázónő. Szerinte minden barátságnál vannak összeveszések, a lényeg, hogy az ember képes legyen ezeken túllépni. 

Őze Áron  színész, rendező, színházigazgató úgy gondolja, a női barátságok bonyolultabbak, mint a férfiak közti barátságok. Vallja, hogy egy barátságból annyit lehet kivenni, amennyit az ember beletett. Szerinte létezik barátság férfi és nő között, hiszen a barátságnak oly sok formája, színe van. Ilyenkor azonban csak akkor működik a barátság, ha kölcsönösen tiszteletben tartják egymás nemét.

Női barátságok

A női barátságokban a legfontosabb közös pont az együtt végzett cselekvések örömteli jellege (beszélgetés, együtt ivás, evés, szórakozás, sport, munka). A nők minden korban több időt töltenek együtt beszélgetéssel, amelyek témái tizenéves korban randi és iskola, huszonévesen a pálya és párválasztás, később családalapítás, gyerekek, felnőtt korban a partnerek, gyerekek, betegségek. Barátnőválasztásnál hasonló élet-szituációban lévők közül választanak, fontos szempont, hogy a barátnő képes legyen segíteni, ha baj van. A barátságok létrejöttének sokszor pratikus okai vannak: tapasztalat szerzés, információ gyűjtés, önértékelés megerősítése.

 „A barátság nem kevesebb, mint valamennyi isteni és emberi dolognak jóakarattól és szeretettől áthatott egybecsengése. Nem is tudom, adtak-e a halhatatlan istenek valami ennél kiválóbbat, a bölcsesség kivételével.” (Cicero)

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!