Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Kínzó allergia Adásba kerül: 2014. április 01.

blog post image

Különböző becslések és számítások szerint a világon az allergiások száma eléri a 400 millió főt, amely egy megdöbbentően magas adat, így joggal beszélhetünk népbetegségről. A WHO szerint 2025-re a népesség 50%-a allergiában fog szenvedni. Pontos számot nem lehet meghatározni, de hazánkban körülbelül 2 millióan allergiások a nagyjából 200 fajta allergén közül valamire. Mi lehet az oka annak, hogy néhány évtizeddel ezelőtt az emberek még nem is ismerték az allergia szót? Egy kellemetlen tünetekkel járó állapotról beszélgetünk Keresztes Ildikóval, Pataki Zitával, Dr. Balogh Katalinnal és meglepetés férfi vendégünkkel.

A tavasztól őszig tartó időszak sokak számára egyet jelent a tüsszögéssel, orrfújással, köhögéssel és torokviszketéssel. Egyre többen vannak azok, akiket egész évben kínoznak hasonló tünetek melyhez nehézlégzés, csalánkiütés, bőrgyulladás illetve ekcéma és emésztőszervi panaszok is társulhatnak. Olykor enyhíthetjük tüneteket, és elkerülhetjük az allergiás reakciókat, ha tudjuk, mire vagyunk allergiásak.

A náthától az anafilaxiás sokkig

Az allergia az immunrendszer téves válasza a környezetben lévő, a nem allergiások számára közömbös és veszélytelen anyagra, más néven az allergénre. Az allergiás reakció során több szervet érintő, különböző súlyosságú tünetek jelentkezhetnek az enyhe náthától, a bőrkiütéstől, hasi görcsöktől az asztmás nehézlégzésen át a ritkán előforduló, keringés összeomlással járó életveszélyes anafilaxiás sokkig. Utóbbi a ritka darázs-, illetve méhcsípés allergia, és elvétve súlyos gyógyszer, és étel allergia esetén fordulhat elő.

Az allergiás megbetegedések diagnosztizálásában fontos, de nem kizárólagos szerepet játszanak a vérből végzett laboratóriumi vizsgálatok. A kórelőzménnyel és a klinikai tünetekkel együtt hozzásegíthetik az orvost a diagnózis megerősítéséhez, valamint segítséget nyújthatnak a megfelelő kezeléshez.

Keresztes Ildikó énekesnőnek pollenallergiája van. Ildikó azt mondja, ez nyilvánvalóan mindenkinek nagyon kellemetlen, de énekesként ennél "kényelmetlenebb" kevés van. Hisz abban, hogy a betegségek nagy részét lelki okok idézik elő, az allergiájának kezelésében azonban szeretne gyors és végleges – akár természetgyógyászati, alternatív - megoldást találni.

Pataki Zita televíziós műsorvezető a világ legjobb házi praktikájának azt tartja, hogy figyeljünk oda arra, hogy mit kíván a szervezet, és adjuk meg azt neki. Miután fiatal korában kiderült, hogy intoleráns a rovarcsípés által termelődött hisztaminra, orvosa elmondta neki, hogy nagyon kell vigyáznia, hisz bármilyen eddig nem ismert allergiás reakció lépne fel nála, a szervezete duplán reagál. Zita hisz abban, hogy az allergiának is lelki okai vannak.

Talmácsi Gábor gyorsaságimotor-versenyző szerint az allergiának mindenképpen lehet lelki, pszichés vonatkozása. Hisz abban, hogy a kettő között lehet összefüggés, szerinte az allergia egyfajta tiltakozás. 2012 decemberében egy súlyos allergiás rohamot kapott, amitől nagyon megijedt. Pszichológiai ismeretei segítették abban, hogy tudatosan megnyugtatta magát és odafigyelt a légzésére.

Megbomlik a tolerancia-egyensúly

dr. Balogh Katalin allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész szerint az allergiával kapcsolatban fontos tudni, hogy az emberek génjeikben hordozzák az arra való hajlamot. Ha mind a két szülő allergiás, szinte esélytelen az, hogy a gyermek megússza. Az allergiás ember szervezete, immunrendszere ellenanyagot termel, ami ott van az orrnyálkahártya alatt, a kötőhártya alatt, vagyis az allergiának fizikális alapja van. Az immunrendszer azonban nem arra van kitalálva, hogy ártalmatlan ingerekre indítson reakciót. A pollen viszont egy teljesen ártalmatlan dolog. Vagyis allergia esetén a szervezet toleranciája bomlik meg. A doktornő szerint az allergiások száma tízévenként megduplázódik. Munkatársaival együtt végzett kutatások eredményei alapján elmondható, hogy Budapest III. kerületében 8 év alatt 11-ről 21%-ra nőtt az allergiás náthában szenvedők száma. További érdekes eredmény, hogy 2002-ben Vácrátóton 3-5% volt a pollenallergiások száma, míg ugyanakkor Budapest II. kerületében 18%. 

Az allergiára alkalmazott egyetlen oki terápia, az immunterápia lényege pont ez, hogy a szervezet toleranciáját visszaállítsa a helyes szintre. Az immunterápia a homeopátiából nőtt ki.

Homeopátia és immunterápia

Az XVIII. század elején Samuel Hahnemann felfedezése, mely szerint ugyanaz az anyag, amely betegséget okoz, képes azt meg is gyógyítani, némi egyezést mutat az immunterápia működési mechanizmusával. A hasonlót a hasonlóval gyógyításának elvén működő homeopátia és az immunterápia között azonban lényeges különbség, hogy az allergén-specifikus immunterápia ún. dózis-hatás összefüggéseket követ, adagolása szigorúan szabályozott keretek közt történik, pontos dózisokban meghatározott, s eredményességét számtalan placebo-kontrollált vizsgálat is igazolja.

Két hozzászólás

Erika
2014. április 1. 18:39:38
Tisztelt Ridkül!

Sajnos nem láttam elejétől a műsorukat( de majd visszanézem a neten)
Mivel én is allergiás vagyok felkeltette figyelmemet az - Orbáncfű maceratum készitése - jó lenne ennek a receptúráját megkapni,szivesen kipróbálnám.
Köszönettel: Erika
Rita
2014. április 1. 23:38:32
Sajnos én is ugyan olyan alergiában szenvedek mint Pataki Zita nagyon szeretem a műsort és csak így tovább.

Én is hozzászólok!