Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Ki bánik jobban a pénzzel? Mindennapi pénzügyeink és bankügyeink Adásba kerül: 2014. április 11.

blog post image

Több, mint kétezer éve jelen van világunkban a pénz, ami magával hozta a pénzügyek fogalmát is. Aztán több, mint ötszáz éve megjelentek a bankok is, és ezzel párhuzamosan a bankügyek. A fejlődés nem állt le: tőzsde, biztosító, kamat, kezelési díj, számlaszám, megtakarítás, átutalás, netbank, offshore számlák, online ügyintézés és még hosszan sorolhatnánk. Szinte nem ismerünk olyan embert, akit ne érintenének ezek a dolgok napi szinten. Ki hogyan csinálja? Pataki Ági, Béres Alexandra, Hegedűs Éva és meglepetés férfi vendégünk praktikái, tanácsai.

A pénz nem más, mint a kereskedés során használt csereeszköz. Azért tudjuk csereeszközként használni, mert világos, mindenki számára megbízható értékkel rendelkezik. Emellett a pénz arra is szolgál, hogy értéket őrizzünk meg vele későbbi felhasználásra. Így például félretehetünk pénzt, hogy később valami drágát vásároljunk rajta. A pénz elszámolási egységként is szolgál, könnyen lehet vele számolni, így lehetővé teszi, hogy segítségével világosan megadjuk a különböző áruk értékét.

Az első pénzérmék

Az első pénzérméket mintegy 2600 évvel ezelőtt készítették Kis-Ázsiában.
Az ókori görögök gyorsan átvették ezt az új gondolatot, és ezüst-, valamint bronzérméket kezdtek készíteni, például az ezüstből készült drachmát. Ezek a korai érmék meghatározott súlyú, egy bizonyos értékkel rendelkező fémet tartalmaztak. Ezt a súlyt pedig úgy garantálták, hogy az érmékre rányomták a kibocsátó király, város vagy ország pecsétjét. Az érmék praktikusak voltak, mert már nem kellett a súlyukat mérni, hiszen meg lehetett számolni őket. Mivel ezekben az új pénzérmékben megbíztak, és hatékony "csereeszköznek" bizonyultak, jelentősen hozzájárultak a kereskedelem hatékonyabbá tételéhez az ókorban. Annak érdekében, hogy garantálják az érmék értékét, a királyok és a kormányzatok szigorú ellenőrzés alatt tartották előállításukat. Az ókori Rómában az érmék előállítása Juno Moneta templomában zajlott, innen ered a "monetáris" szó.

Ki bánik jobban a pénzzel?

Egy néhány éves felmérés szerint a nők figyelemmel kísérik költekezésüket és kevésbé hajlamosak adósságba verni magukat kölcsönök vagy hitelkártyák révén. A férfiak ezzel szemben hajlamosak figyelmen kívül hagyni adósságaikat, és megfeledkeznek a számlák rendezéséről. A háromezer brit nő és férfi részvételével végzett kutatásból kiderült, hogy a férfiak rendszerint különféle kütyükre költik pénzüket, s az ehhez szükséges összeget általában hitelből fedezik. A megkérdezett férfiak negyede ismerte be, hogy gyakran késve fizeti be, vagy teljesen megfeledkezik a hitel törlesztéséről. A nők körében csak 17 százalék követi el ezt a hibát. „Éveken át a nőket gondolták a nagy költekezőknek, akik ruhákra szórják pénzüket” – mondta a pénzügyi cég képviselője. „Most azonban úgy tűnik, a férfiak is megérik a pénzüket, ha anyagi helyzetükről van szó. A nők viszont megtanulták, hogy kezeljék pénzügyeiket”.

Pataki Ági producer gyermekként spórolós volt. Igazi perselyt sosem kapott, de szépen rakosgatta el a forintokat. Nem költekezős típus, inkább megfontolt, de egy szép utazásra szívesen költ. Pénzügyek terén nem tervezget, de mindig tartalékol.

Béres Alexandra fitneszedző a zsebpénzt megtanulta beosztani, már gyerekként sem volt pazarló alkat. Mindig voltak olyan termékek, amikre könnyen kiadta a pénzt. Tizennyolc és fél éves kora óta él a férjével, azóta együtt teremtik elő azt, amire szükségük van.

Hegedűs Éva közgazdász, pénzügyi szakember sikeres pályájának elindulását középiskolai osztályfőnöke racionális tanácsainak köszönheti. Vallja, hogy már gyermekkorban el kell kezdeni a pénzügyi felelősségre való nevelést. Saját gyerekeit már középiskolás korukban takarékosságra, megtakarításra biztatta. Úgy gondolja, a pénzügyek nem olyan bonyolult dolgok, amilyenné tettük őket. Már általános iskolában tanítaná a pénzügyi ismeretek alapjait.

Nógrádi Gábor író, költő megfontoltnak tartja magát a pénzügyek terén, de ez az összeg nagyságától is függ. Többször lenullázta már magát életében, de soha nem bánta. Úgy érzi, az életünk nem arról szól, hogy állandóan pénzt keressünk, hanem arról, hogy boldogok, elégedettek legyünk. A pénz beosztása relatív dolog, hiszen mindig az dönt, kinek van rá nagyobb szüksége a családban.

Kinek mit jelent a pénz?

Egy itthoni tavalyi felmérés azt kutatta, hogy milyen értéket jelent az emberek számára a pénz. Az emberek többsége esetében a biztonság volt a válasz, de sokan hatalommal vagy függetlenséggel azonosították a pénzt, mint vagyont. A megkérdezett 1000 ember fele választotta a biztonságot, mint a pénz értékét a kutatás során. A válaszadók negyede úgy gondolja, hogy erőt és hatalmat nyújt, míg a többiek függetlenséget, szeretetet, vagy egyéb dolgot társítanak hozzá.

 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!