Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Női szerepek, férfi szerepek Adásba kerül: 2014. március 31.

blog post image

A színház az egyetlen hely, ahol mindent és annak fordítottját is meg lehet mutatni- vallja Silviu Purcărete román rendező, aki Shakespeare: Ahogy tetszik című vígjátékát vitte színre a Nemzeti Színházban. Vendégeink a darab szereplői, Trill Zsolt, Szatory Dávid és Fehér Tibor, ketten közülük női szerepet alakítanak a színházbéli színházban és meglepetés női vendégünk, akikkel szerepbéli és hétköznapi női- és férfidolgainkról beszélgetünk.

Shakespeare örök kortárs. Korának ünnepelt sikerszerzője, műveiből legendás előadásokat rendeztek a modern színházat megújító mesterek és napjainkban minden földrészen játsszák Afrikától Ázsiáig.

Színház az egész…

Az Ahogy tetszik keletkezése óta sikeres darab. Feltételezések szerint az 1599-ben megnyíló Globe Színház számára íródott. 1600-ban bekerült a Stationers’ Register-be, a londoni könyvárusok jegyzékébe, mint ki nem adható darab, ami feltehetőleg arra utal, hogy sikeres volt és pénzt hozott a színháznak. Shakespeare halála után sokáig nem került színre eredeti formájában, csak erősen átírva, és 1740-ig kellett várni, hogy az eredetihez nagyjából hasonló formában színpadra állítsák. Az igazi teljes szöveg 1896-ban került színre. Magyarországon 1938-ig szinte ismeretlen volt. Modern fordítását Szabó Lőrincnek köszönhetjük:

„Színház az egész világ, és színész benne minden férfi és nő: fellép s lelép: s mindenkit sok szerep vár életében…”

Trill Zsolt színművész estéről estére megpróbálja meggyőzni a nézőt: idén tavasszal éppen szerelmes nőként, hiszen a darabban Rosalindát alakítja. Korábban is játszott már női szerepet, így nem volt új a feladat. Úgy gondolja, mindig azt kell megpróbálni a lehető legjobban eljátszani, amit a rendező ráoszt. A civil életben pedig általában a felesége tudja a legjobban, mi az ő dolga. Zsolt úgy érzi, a legnagyobb dolgokban a nők döntenek. Minden nőben titok lapul, ettől izgalmasak számára.

Szatory Dávid színművészt gyerekkora óta érdekli a színház, középiskolás korában a Bárka Színházban játszott egy kisebb szerepet nagyobb közönség előtt. Akkor döntötte el, hogy a színház lesz az élete. Az Ahogy tetszikben Orlandoként első látásra beleszeret Rosalindába. A hétköznapi életben nagyon imponál neki az irónia. A pikírt humor, ami nem szándékosan bántó, egyszerűen maróan őszinte.

Fehér Tibor színművész focistának készült, de a drámatagozatos gimnáziumból egyenes út vezetett a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, majd a Nemzeti Színházba. Minden idők talán legfiatalabb Bánk bánja, ám most Célia szerepét, Rosalinda barátnőjét  játssza a színpadon. A civil életben nagyon szereti, ha egy nő intelligens és úgy irányítja őt és a párkapcsolatot, hogy az észrevétlen marad előtte.

Udvaros Dorottya színművésznő szülei révén gyerekkorától otthon volt a színház világában, de egy ideig biológus akart lenni, a lelke mélyén pedig balerina. A drámairodalom egyik leghíresebb monológját, a méla Jaques híres szavait az Ahogy tetszik-ben ezúttal Udvaros Dorottyától halljuk. Magánéletére kitérve a színésznő őszintén vallja, hogy a színház nagyon féltékeny szerető, egy akarnok. Ha a színész odaadja magát neki, észrevétlenül tud elvenni tőle mindent. Úgy érzi, saját magából, az életében oly sok mindent adott már a színháznak, most egy olyan korszakába érkezett, amikor vissza szeretné kapni a gyengeséghez való jogát.  

Női- és férfitípusok – talán ismerősek

Gyakran halljuk, hogy nem lehet kategóriákat felállítani és azokba besorolni embereket. Pedig ha jól figyelünk, egy idő után magabiztosan tudjuk tipizálni nőismerőseinket, vagy férfi családtagjainkat. Sőt, ezek keverednek is bennünk, évszaktól, napszaktól, időjárástól, holdjárástól is függően…

A ragaszkodó nő mindig bele van zúgva valakibe, már az első randevú után az esküvőt és a gyerekeket tervezgeti. Sajnos párját óránként hívogatja. A hisztérikának nem lehet a kedvében járni, mert semmi sem jó neki. A dolgokban mindig csak a rosszat látja, és nemtetszésének hangot is ad, ugyanis imád drámázni. Mert mindennek úgy kell történnie, ahogy azt ő szeretné. A pénzéhes szemében, ha az anyagi háttér megvan, akkor minden más elhanyagolható. Ez az oka annak, hogy sokszor éveket leél sokkal idősebb, nem túl kellemes küllemű ember mellett. A titokzatos nők szeretik húzni az időt egy-egy kapcsolat elején, és mindig szolgálnak valamilyen meglepetéssel párjuk számára, hiszen csak lassan fedik fel valódi énjüket. Az örök szinglinek nincs szüksége kapcsolatra, mert boldog nélküle is, és véleménye szerint egy férfi csak bonyodalmat hozna az életébe. Az ilyen nők valójában az elköteleződéstől félnek. A szürkének minden mindegy, általában mindenre rábólint, csak ne nyaggassák. Nem szeret társaságba járni, ha mégis elrángatják, csak csendben ül egy sarokban. A problémákról nem vesz tudomást. A ridegnek kőszíve van, az érzelgősségtől kirázza a hideg. Kissé életunt, nem tud szívből örülni semminek. Magasra teszi a mércét, és nagyon nehezen enged közel magához valakit, melynek oka valójában a félelem. A harsánynak lételeme, hogy a társaság középpontjában legyen. Sokszor férfias viselkedést vesz fel, és úgy próbál közeledni a másik nemhez. Nem veti meg a trágár szavakat, a hangos beszédet sem. A pasifaló a biztosat mindig eldobja a bizonytalanért, de az esetleges csalódások sem döngölik a földbe, hiszen jön a következő jelölt. Csak az igaz szerelem tudja lecsillapítani.

A férfiaknál is van választék. Anyuka kicsi fia például nem tud döntéseket hozni anélkül, hogy ne kérne tőle tanácsot vagy jóváhagyást. Minden úgy jó, ahogy anyuka csinálja. Az örök gyerek szabadidejét olyan elfoglaltságok töltik ki, mint például a számítógépes játékok. Nem képes komolyan gondolkodni, éppen ezért nehéz vele kapcsolatban élni, hiszen a problémákról szinte tudomást sem vesz, éppen ezért nem tudja megoldani azokat. A szépfiú kedves arca és mosolya egyből leveszi a nőt a lábáról. Többet foglalkozik a külsejével, mint bármi mással, a fürdőszobában órákig képes készülődni. Az izomagy élete az edzőterem és a táplálék-kiegészítők körül forog. Az ilyen férfiak sokszor arra gyúrnak, hogy minél több csinos lánnyal randevúzhassanak. A laza nem szeretne elköteleződni, számára az egyéjszakás kapcsolatok az ideálisak. Ha mégis úgy dönt, hogy kitart egyvalaki mellett, annak bizony el kell néznie félrelépéseit, mert hosszú távon képtelen a hűségre. Az érzéketlen képtelen kimutatni az érzéseit. Nem csak szófukar, de a kedves tetteket sem viszi túlzásba. Nem tud szívből örülni semminek. Az okos mindig mindent jobban tud, és fel van háborodva, ha valaki nem ért egyet vele. Ezzel a típussal nem könnyű együtt élni, mivel folyamatosan kritizál, mindenről van véleménye és mindig tud valami jobb megoldást. A domináns egyedül dönt mindenről, ő irányítja a kapcsolatot. Csak olyan társ való mellé, aki képes alárendelni magát. A konzervatív hagyományos nézeteket vall. Úgy gondolja, neki kell megdolgozni a betevőért, míg a nőnek kötelessége a harmonikus otthon megteremtése. A főzésből, mosásból, a gyerekek körüli teendőkből csak ritkán veszi ki a részét, hiszen pihenésre van szüksége…

Négy hozzászólás

Teri
2014. március 31. 18:35:35
Svedorszagbol irok önöknek es tulajdonkeppen nem a musorhoz szeretnek hozzaszolni (amit minden nap nezek es nagyon tetszik ! ), hanem a studio kulisszajahoz. A szemnek is sokat nyujtanak nagy figyelemmel pl . a probababuk kiegeszitöjenek majnem mindennapi felujitasa fantasztikusan jo ötlet . Kivanok tovabbi sok sikert munkajukhoz . Udvözlettel S.T.
Bazsatusi
2014. március 31. 23:55:08
Csak tátom a számat. Hogy sikerült egyszerre három tehetségtelen pasit felsorakoztatni. A Ridikülben én még ilyet nem láttam.
Kati
2014. április 1. 09:12:58
Imádom a Ridikült, fanatikus rajongó vagyok! De ez a tegnapi adás volt az első, ami nem tetszett, sőt!

Nem értem, hogy miért kell egy színészt, aki nem tud elmondani egy értelmes mondatot, nem jó színész, mert nem tudja betölteni a színpadi teret, csak azért, mert határon túlról jött és most ez a divat, ennyire nyomni?

Ha összehasonlítom Vásáry Tamással, aki egy fantasztikus művész és ember, aki nem bolyong a holdudvarban, hogy előre jusson, hanem minden manír nélkül zseniális, akkor a különbség közöttük: Ferrari - Trabant.
Andrea Soós
2015. október 31. 20:11:59
Kedves Katalin!

Nem láttam a fent említett adást, és nem tisztem a fogadatlan prókátor szerepét sem betölteni, mégis szeretnék néhány tényt lerögzíteni: Trill Zsoltot(mert hiszen egyértelmű, hogy róla van szó), nem nyomja senki. Idestova 25 év kemény munkájával érett azzá a nagy művésszé, akinek ismerhetjük.Kimondva-kimondatlanul rá épül ma a Nemzeti Színház. Generációjának első számú művésze.Miért? Mert nem lehet Száz százalékon felül teljesíteni, Ö pedig hozza ez a szintet, estéről-estére. Határontúliként. Érdemes néhány kattintással utánajárni, mely rendezők és művészek gondolták eddig, hogy betölthetik vele a színpadot és filmvásznat, milyen hatalmas fesztiválsikerek és rangos szakmai díjak övezik pályáját. Egy laza, csevegős műsorban azonban nem feltétlenül kell szerepet játszania,- nem az az adás célja. És még valami: a Ferrari szuperjárgány, a Trabanthoz viszont lehetetlen alkatrészt szerezni.
Tisztelettel. Soós Andrea

Én is hozzászólok!