Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Múzsák Adásba kerül: 2014. április 16.

blog post image

Kik is a múzsák? A görög mitológiában a mítoszok megtestesítői, a költészet, a zene, a tudomány és a tánc istennői, valamint az improvizáció ihletői: az epikus költemények vagy klasszikus görög történetek elején általában megidézték a múzsákat. A múzsa jelenkori értelmében ihletet adó, a művészt inspiráló alak. Múzsák nem csak a mitológiában léteznek, sokkal inkább köztünk élő hús-vér nőkre gondolunk a szó hallatán. Amint az közismert, minden alkotó férfi mögött egy támogató társ, azaz múzsa áll. Művész vendégeinkkel: Für Anikóval, Karafiáth Orsolyával, Sonkodi Ritával - és persze meglepetés férfi vendégünkkel a titok nyomába eredünk.

Pauszaniasz Periégétész ókori görög földrajztudós szerint a múzsáknak két generációja volt: az első Uranosz és Gaia gyermekei, a második generáció pedig Zeusz főisten és Mnémoszüné, az emlékezés istennőjének lányai. Lakhelyüknek nem az Olümposzt, hanem az az alatt elhelyezkedő Pieria-síkságot választották, később azonban átköltöztek a Helikon-hegységbe.

Az epikus költemények vagy klasszikus görög történetek elején általában megidézik a múzsákat. Ők az alkotó segítőtársai és az igazság kinyilatkoztatói, a költő csupán szócső.

"Férfiuról szólj nékem, Múzsa, ki sokfele bolygott s hosszan hányódott, földúlván szentfalu Tróját, sok nép városait, s eszejárását kitanulta, s tengeren is sok erős gyötrelmet tűrt a szivében, menteni vágyva saját lelkét, társak hazatértét." (Homérosz: Odüsszeia Első ének, fordította: Devecseri Gábor)

Modern múzsák

Für Anikó színésznőnek írtak már szerepet és zenét, készült róla festmény és szobor. Szerinte hízelgő és önbizalom növelő mindez, de nem hívja magát múzsának.

Karafiáth Orsolya költő, publicista és performer, egyben múzsa. Számos művészt megihletett már: ült modellt több festőművésznek, készült róla jó pár művészi fotó is. Neki magának is számtalan múzsája volt már, az is előfordult, hogy évekig rajongott valakiért és szervezte a találkozást.

Sonkodi Rita festőművész a legapróbb történetekben is az inspirációt, az örömöt, a múzsát keresi. Szerinte mindenhol ihletet adó történetek vesznek körül bennünket, és mindenki megtalálhatja a magáét. Úgy gondolja, a múzsa nem mindig pozitív személy, esemény vagy történet, lehet az egy feszülő ellentét, egy hiányérzet, vagy fájdalom is.

Gyémánt László festőművész élete és munkája során számos hölgy megihlette már - ezt talán mi sem bizonyítja jobban, minthogy ötször házasodott, de igazi múzsája utolsó felesége - a nála 33 évvel fiatalabb - Krisztina volt. A tragikusan fiatalon elhunyt asszony emlékére Kárpáti Tamás újságíró 2011-ben létrehozta a Krisztina Díjat, melyet művész hitvesek kapnak. Első kitüntetettje Geisler Edit, Fehér László festőművész felesége, a második kitüntetett Haraszty István Édeske felesége, Éva asszony, a harmadik pedig Radnóti Zsuzsa dramaturg, Örkény István özvegye volt.

A múzsák szent fája a babér, szent állataik a méh és a kabóca vagy éneklő sáska. A mitológia szerint az éneklő sáska ember volt valaha, aki a Múzsák iránti szerelemből változott  állattá, hogy mindig énekelhessen. A természet  erőin is uralkodnak a Múzsák: ha harsonáik megszólalnak, a Nílus kiáradt habjai visszatérnek medrükbe.

A bennünk élő istennők

A XX. századon szinte divatként vonul végig a személyiségtípusok kutatása: Jung a kifelé forduló (extrovertált), illetve a befelé forduló (introvertált) emberek viselkedését vizsgálva nyolc típust különböztetett meg. Jean Shinoda Bolen amerikai pszichológusnő Jung őstípusaiból kiindulva - a görög-római mitológiához visszanyúlva - alakította ki hét női alaptípusát. A bennünk élő istennők lényegében alapvető irányultságainkat, motivációinkat, érdeklődésünket jelenítik meg.

A hét női alaptípus

Artemisz, az önálló független nő. Céltudatos és kitartó. Egyúttal elszántan védelmezi mások érdekeit is. Szolidaritást vállal a gyengébbekkel, elnyomottakkal, szívesen tanítja, vezeti a fiatalokat. Athéné, a határozott, bölcs asszony. Nagyszerű stratéga, döntéseiben az eszére és nem a szívére hallgat. Jó vezető: céltudatos, előrelátó, gyors, határozott és gyakorlatias. Hesztia, a befelé forduló. Társaságkerülő, befelé forduló lény, aki a magányt, a csendet, nyugalmat kedveli. Fölötte áll vetélkedésnek, intrikának, nem érdekli a karrier, még kevésbé a hatalom, az élet belső értelmét, végső céljait keresi. Héra, a hivatásos feleség. Saját, személyes ambíciója nincs, elkötelezettsége egy életre szól. Déméter, az anyaság, a gondoskodás, táplálás tölti be egész életét, ez minden kapcsolatát átszövi, anyaként viselkedik férjével, barátaival, munkatársaival is. Kapcsolataiban adakozó, gondoskodó, ezen kívül stabil, megbízható, két lábbal áll a földön, nagyfokú gyakorlati érzékkel rendelkezik. Perszefoné, az engedelmes gyermek-asszony. Engedékeny, passzív alkat, nem irányítja életét, inkább hagyja, hogy a dolgok csak úgy "megtörténjenek" vele. Afrodité, a kreatív nő. Ő a klasszikus múzsa, a szerelem, a szenvedély megtestesítője: ő szimbolizálja a szerelem átformáló, alkotásra késztető erejét. Befolyása azonban nem korlátozódik a szexualitásra, de még a szerelemre sem, hiszen nemcsak egy emberbe szerethetünk bele...

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!