Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Tanuljunk meg nyaralni! Adásba kerül: 2014. május 09.

blog post image

Azt gondolnánk, a pihenés, a nyaralás olyasmi, amit mindannyian ösztönösen tudunk. Pedig nem. Ehhez is, mint annyi máshoz, önismeretre van szükség, tisztában kell lennünk azzal, mit akarunk kipihenni, hogyan tudjuk kipihenni és milyen raktárainkat kell ahhoz feltölteni, hogy a nyaralás után a lehető legjobb állapotba kerüljünk. Ezekről a kellemes dolgokról beszélgetünk Fodor Zsókával, Timkó Eszterrel, Kandász Andreával - és meglepetés férfi vendégünkkel, aki rengeteg tapasztalattal rendelkezik!

A nyaralás lehetőség, hogy a problémákat kicsit elengedjük, és hazaérkezve új megvilágításban láthassuk őket. Ha az igazán pihentető nyaralást akarjuk kiválasztani, nem elég olyan kategóriákban gondolkodni, mint megterhelő szellemi munkát végzők, fizikai dolgozók, nagycsaládosok vagy nyugdíjasok. A fentiek mindegyike vágyhat arra, hogy egy ideig ne kelljen a napját percre pontosan beosztania, egy helyben ülnie vagy örökké zajban töltenie a napot.

Meg kell tanulnunk

A saját igényeink ismerete és azok képviselete az első lépés. A második az egészséges alkalmazkodásé. Télen a nyárba? Vagy fordítva? Saját nyaralónkban vagy a világ körül? Mit vigyünk magunkkal, mi az elengedhetetlen? Nézzünk magunkba, idézzünk fel régi nyaralásokat, és amelyik a legemlékezetesebb, ahol teljesen felfrissültünk, azt válasszuk, vagy hasonlót. Képzeljünk el egy álomnyaralást, és az első kép, ami eszünkbe jut, iránytűként szolgálhat!

Két hétig tart a hatása

A nyaralás jótékony hatása egészségi állapotunkra a hazatérést követően két hét alatt elpárolog. A visszatérő dolgozók boldogabbak, egészségesebbek és több az energiájuk, sőt még a problémamegoldó képességük is jobb. A javulás azonban nem tart sokáig, már az első munkahéten halványulni kezd, két hét elteltével pedig ugyanolyan fáradtak az emberek, mint az üdülés előtt.

Kutatók szerint a megoldás az lenne, ha gyakrabban mennének szabadságra a dolgozók, bár az ötlet vélhetően nem lesz népszerű a munkaadók körében. Még ha a jótékony hatás gyorsan elhalványul  is, az valószínűleg problémás lenne, ha valaki nem menne szabadságra, mert a terhek idővel felhalmozódnak.

Fodor Zsóka színésznő idén nyáron egy kis extra pihenésre vágyik, ugyanis harminc éveseknek is dicséretére váló, rendkívül mozgalmas évadon van túl. Rendszeres és módszeres utazó, aki napirendjét és hétköznapi étkezési szokásait a nyaralások alkalmával is betartja.

Timkó Eszter színésznő huszonkét éves koráig egyáltalán nem nyaralt, de miután megtehette, hogy körülnézzen a világban, megnyugodva tapasztalta, jó helyen van itthon. Volt már a világ másik felén úgy, hogy a problémáit magával vitte, így nem hozott haza gyönyörű élményeket. Úgy érzi, miután megoldotta a problémát, vissza kell mennie, hogy a szép helyek szép oldalát is láthassa. Vallja, hogy a belső nagy, igazi utazás nélkül nem szabad elindulni nagyobb utakra, mert ha magunkkal jóban vagyunk, akkor semmi bajunk nem lehet a világban.

dr. Kandász Andrea televíziós szerkesztő-riporter az utazás nagykövete. Sorra látogatja gyerekkori olvasmányélményeinek helyszíneit, hogy saját szemével lássa, miként élnek ott az emberek. Utazásai során szinte huszonnégy órában járják be férjével az ismeretlen helyeket. Andreát ez tölti fel, rengeteg új élményt és barátot szerez ilyenkor. Vallja, hogy nem szabad prekoncepcióval útnak indulni, nyitottnak kell lenni az új élményekre, az új helyzetekre.

dr. Kiss Róbert Richard turisztikai szakíró egy Guinness rekord kedvéért indult el első útjára. Ma már többre becsüli azokat a helyeket, ahová visszavárják. Megtapasztalta, hogy vannak olyan helyek a világon, amelyek megfogják az embert, igazi gyöngyszemek, ahol az emberek is nagyon magukkal ragadóak.

Érdekes adatok – valóban kimozdulunk a komfortzónánkból?

Minden harmadik ember valamilyen fóbiában szenved, amely a nyaralás alatt néha tetőzik is. Ha ugyan nyaralásnak lehet nevezni azt a tevékenységet, mikor a napon süttetjük magunkat, de közben dolgozunk. Egy felmérés eredménye azt mutatta, hogy a nyaralók 56 százaléka valamilyen szinten, de aktívan dolgozik a nyaralás alatt, harmada pedig fél a kosztól, a pókoktól, és a tömegtől. A bevallottan laptoppal felfegyverkezve pihenni indulók 7 százaléka gyakorlatilag végigdolgozza a vakációra szánt időt...

 

Négy hozzászólás

Sz.Magdi
2014. május 9. 10:14:08
Kedves Gabriell(!Tisztelt szerkesztőség!)
Gyakori nézője, régi kedvelője és csodálója vagyok!Gratulálok a műsorötlethez,amelyen magas szinten átvilágít az Ön profizmusa, igazi tehetsége, rutinja és eredeti egyénisége.Az utolsó adást nem láttam,és egyébként is általánosságban szeretnék hozzászólni,mégpedig a témaválasztásokkal kapcsolatban ,illetve, ezeket bővítendően javasolnék néhányat, ha megengedi:
_tudatos környezetvédelem a mindennapokban
--újrahasznosítás,praktikus, költséghatékony gyakorlatias ötletek(varrás,főzés,kreatív "bármi"
-kertészkedés-mérgek nélkül-divatos szóval biokertészkedés-beérett saját növényből magok gyűjtése,szaporítás
-hagyományápolás és tisztelet-a népművészet ápolása,alkalmazása és adaptálása napjainkra
-"A hagyomány nem a hamu őrzése,hanem a láng továbbadása"-mondta Morus Tamás.
STB:.Még sokat fel tudnék sorolni, elméleti ,filozófiai lelki élettelstb. kapcs. dolgokról,most inkább gyakorlatiasabb témákra gondoltam, az aktualitás jegyében is.Tudom-és elnézést-hogy bizonyos témákat már érintettek,(PL..Hegyi Lucia a divattaervezést komplex folyamat és jelenségként elemezte,ami az egész embert egészében megjelenít,önazonosít- de ugyanígy-remélem nem meredek párhuzam,-ha valakineka kertjét,vagy szemetesét megnézzük,ugyanígy kirajzolódhatna szinte a személyiségének fő vonala.stb (tartalom és forma egysége).Nem említettem a rég elfeledett mesterségeket-talán már a foglalkozások nevéből sem tudják sokan,mit takar.Tehát azt gondolom,hogy a lényeg: gyökereink megismerése,ebben fontos az autentikusság,-és mivel egy nemzet önmegtartó képessége hagyományaiban,múltjában gyökerezik,ezt a fiataloknak kötelességünk átadni,és újragondolva,a régi jó szokásokat,ismereteket átvenni, alkalmazni.
Nem von le műsorának színvonalából,ha csak néhány pozitív példát írok-mégha ezek más jellegű és stílusú műsorok is: -Ízőrzők,,Felszállott a páva, és említhetném Borbás Marcsi műsorainak témakörét.Nagyon kérem, ezt őszinte segítő véleménynek,és ne sértésnek vegye.Minden ember más érdeklődésű, s talán az én folklór iránti vonzalmam,valamint bizonyos konzervatizmusom mondatja ezeket velem,és a mostani helyzetben még az értelmiségnek is lényeges a gazdaságos életvezetés, no meg globálisan is így tudnánk összefogással ha nem is megállítani, de kompenzálni a már lassan tragikus össztársadalmi és világhelyzetet.Még azt is gondolom,hogy esetleg nem csak ismert személyeket,művészeket,szakértőket szólaltatna meg,hanem a témában kompetens,hiteles embereket is meghívni,v. beleszőni.
Az Ön műsorának sajátos hangulata,és talán elsősorban az Ön természetes, magával ragadó lénye,utánozhatatlan,egyéni humora miatt nézem(?)
További sok sikert, üdvözlettel:egy 60 éves, rokkantnyugdíjas de ma is széleslátókörűségre törekvő természetet és term anyagokat kedvelő termelő gyermekét születésétől egyedül nevelő (küzdelmes életet megélő,és mindent önállóan megoldó, de büszke anyuka és, kézműveskedő pedagógus vagyok..Örülnék, ha véleményezné gondolataimat,melyet külön is megköszönök.
U.I.:Lesz megint a "Balatoni nyár"?-remélem, Önt is láthatjuk, már ezt is várjuk.Hálás köszönettel:("levendulás")Magdi
Sz. Magdi
2014. május 9. 10:42:32
Kedves Gabriella!
Az előbb írt hozzászóló levelemet remélem megkapta-azóta természetesen elolvastam a tegnapi adásról írt beszámolót, képeket-mert sajnos nem láttam-és ezért most rögtön jelzem,hogy jó téma, én is szeretek- SZERETNÉK!- utazni, nyaralni,de erre sajnos, nincs lehetőségem anyagiak hiányában...Ezért talán, ha bővítené a témaköröket az általam javasolt ötletekkel, valószínű,még nagyobb lenne a nézettség,de mégegyszer -gratulálok a műsorához.Hálás köszönettel, véleményét várom,üdvözlöm, és várom a mai témát:Sz.Magdi
Páj Tibor
2014. május 10. 10:46:09
Tisztelt készítők!
Gratulálok a tökéletes műsorhoz!
A "belső nagy utazás", "gondolatainkkal való egyedüllét", "komfortzónánkból való kimozdulás" kifejezések melyek leginkább megragadtak és számomra is összefoglalták, hogy miért is járok lakatlan (partokra) szigetekre imádni a tengert, csodálni a természetet, nélkülözve minden komfortot és a civilizáció zaját. :)
Marica
2014. május 16. 15:51:18
Nagyon érdekes és tanulságos adás volt, nagyon frappánsan mesélő szereplőkkel.
Fodor Zsóka módszerét én zsenge ifjúkorom óta gyakorlom - nem is marad itthon semmi fontos kellék, viszont indulás előtt vagy épp csomagoláskor is még lehet szanálni a listából ezt-azt... Ajánlom mindenkinek.

A nyaralási lehetőségeinket alapvetően befolyásoló 2 tényező: az egészségi állapotunk és a pénztárcánk.
Ezek függvénye, hogy milyen típusú, minőségű, úticélú, időtartamú, mennyire strapás vagy nyugis programot választunk.

Hadd meséljem el, hogy diákkorunkban a barátnőmmel a minimális zsebpénzünkből úgy "nyaraltunk", hogy kitaláltuk: turista szemmel járjuk végig és nézzük meg a városunk kevésbé felkapott, de érdekes és szép helyeit, utcáit, műemlékeit,
Nagyon jópofa élmény volt, csudára élveztük.

Én is hozzászólok!