Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Háztűznéző Adásba kerül: 2014. május 14.

blog post image

Mit tegyünk, ha nem tudjuk elfogadni gyermekünk választott párját? Ha neveltetése, céljai, vágyai, életszemlélete idegen tőlünk? Ha nagyon hamar túlságosan is befészkeli magát a házunkba? Ha már szinte "kirendez" minket onnan? Ha gyermekünk hajlandó érte minden vágyát, tanulási szándékát sutba dobni? És persze beszélünk az ottalvás íratlan etikettjéről is, amit bizony szülőként előbb-utóbb el kell sajátítanunk... Geszler Dorottya, Ivancsics Ilona, Kispál Anita és meglepetés férfi vendégünk vallanak.

A szerelem már az óvodában eléri gyermekeinket. Az ovis szerelem árulkodó jelei lehetnek, hogy gyermekünk mindig a szíve választottját is érintő történetekkel kezdi a nap beszámolóját. Amikor délután érte megyünk, zavarba jön, hogy a kis szerelmével játszik. Kisiskolás korban aztán heves tiltakozásba, ellenkezésbe kezd, ha valaki rosszat mond imádottjáról. Rosszul viseli, ha édes, kicsi gyermekként tekintünk rá, hiszen ő már szeretné, ha felnőttként kezelnénk. A tiniszerelem idején gyermekünk - különös titka miatt - gyakran izgatott, zavart. Egyre fontosabbak lesznek számára a külsőségek, hiszen meg akar felelni választottjának.

Jó anyósok igenis léteznek

A nők legalább fele jó vagy kielégítő kapcsolatban él az anyósával. Ezek az anyósok  szeretettel fogadták be a menyüket a családba, esetleg még beilleszkedni is segítettek neki. Tiszteletben tartják a fiatal család létezését, és nem azzal nyaggatják a fiukat, hogy szüleivel szemben mi a kötelessége.

Ivancsics Ilona színésznő fia, Bence huszonhárom éves. Eddig minden barátnőjét bemutatta édesanyjának, sőt a véleményét is kikérte a lányokról. Ilyenkor egy-egy félmondat is elég volt, hogy Bence tudja, mi Ilona véleménye. A színésznőt annak idején a szülei nagyon szigorúan nevelték, ezért ritkán mutatta be a fiúkat nekik. Éppen ezért ő arra törekedett, hogy bensőséges, őszinte viszonyt alakítson ki fiával. Megértő, megengedő volt Bencével, aminek köszönhetően közeli, szinte baráti viszonyban vannak egymással. Fia barátait mindig szívesen látta, úgy érezte, így biztonsággal tudja, kivel van és mi történik gyermekével.

Geszler Dorottya műsorvezető, táncpedagógus lánya Laura 19 éves, idén érettségizik. Nem tudja elképzelni, hogy lánya olyan fiúval állít majd egyszer haza, aki neki ne lenne megfelelő. Úgy gondolja, hogy a gyerek kis korától folyamatos jó kapcsolatnak kell lennie szülők és gyerekek között ahhoz, hogy a kritikus kamaszkorban és fiatal felnőttkorban egészséges, őszinte kapcsolatban lehessenek egymással. Dorottya arra törekedett, hogy lánya barátai, illetve barátja aludjanak náluk. Így biztonságban tudta Laurát. A helyzet már változott, hiszen Laura felnőtt lett.

Kispál Anita táncos, koreográfusnak három gyermeke van, öt, tizenöt és huszonöt évesek. A legidősebb Fanni, akinek a barátjával közös háztartásban éltek úgy, hogy Anita eközben legkisebb gyermekével volt várandós. Anita szerint kamaszkorban, amikor szinte eldeformálódik a gondolkodás, a szülőnek kötelessége mederben tartani a gyerek dolgait, és bizony néha tiltani, amit kell. Elkerülhetetlen, hogy olyan cölöpöket rakjunk le, amit ha akkor nem is, de később támpontnak tekinthet a gyerek. Nem biztos abban, hogy mindig mindenkiről tudott nagylánya életében, csak azokról, akikről kellett, hogy tudomása legyen.   

Józsa Imre színésznek két lánya van és egy unokája. Nagylánya ma már harminchárom éves, unokája egyéves, kicsi lánya pedig kettő. Nagylánya négyéves volt, mikor a szülei elváltak, s ő édesanyjával elköltözött édesapjától. Így ő – kétheti apukaként – inkább csak figyelte kislányát, mint nevelte. Imre ma is nagyon büszke első feleségére, aki egy fantasztikus embert nevelt lányukból. Sohasem tartozott az olyan apák közé, akik féltve óvják lányukat minden udvarlótól, de megérezte, ha nem megfelelő szándékkal közeledett valaki lányához.

Talán ismerős anyós-típusok

Az anyóstársadalom egészét tekintve a nagysága típusra van a legtöbb panasz, ezzel együtt ők alkotják a legismertebb anyós-sztereotípiák egyikét. Meg van róla győződve, hogy a fia rangon alul házasodik, és ezt haladéktalanul meg kell akadályoznia. A főnöknő talán nem is vállalatot, csak egy kisboltot vezet, mindenesetre parancsoláshoz szokott és határozott nőszemély. Félnünk azért kell tőle, mert – kicsiben vagy nagyban – szereti, ha a kezében összpontosul a hatalom. Ha nem vigyázunk, a mi életünket is átvilágítja logisztikai szempontból, és esetleg több ponton is rámutat a hanyag szervezésre. A primadonna egyszer szebb napokat élt meg. Különösen nagy szenvedést jelent számára az idő múlása. Ez a mama a menye női kvalitásaira lesz féltékeny, és ezen a területen akar vele rivalizálni. A sznob mama barátnőinek arról mesél kávézgatás közben, hogy amíg a fia vele élt, még csak-csak a szellem útján tudta tartani, de az a sötét nőszemély magával rántotta a légüres butaságba. A mater dolorosa (fájdalmas anya) kedvenc szabadidős tevékenysége az orvoshoz járás, és részt vesz minden ingyenes szűrésen, még akkor is, ha nincs konkrét panasza.

Milyen szerencse, hogy ezeket a típusokat csak távolról, mások elbeszéléséből ismerjük...

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!