Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Az ellentétek vonzzák egymást? Adásba kerül: 2014. április 29.

blog post image

Ahogy a különböző töltésű pólusok egymáshoz rántják a két mágnest, két teljesen eltérő személyiségű ember is egymásra találhat - és élhet le akár egy életet boldogságban egymással. Akik a mindennapokban szinte mindenről mást gondolnak, vagy másként viselkednek, jó eséllyel együtt maradhatnak, ha az etikai normáik azonosak - és mély bizalom, őszinteség, valamint nyíltság érleli kapcsolatukat szövetséggé. Földes Eszterrel, Kovács Katival és Deutsch Anitával beszélgetünk ellentétekről és vonzásokról, és kíváncsian várjuk meglepetés férfi vendégünk markáns véleményét!

Az emberek szívesebben választanak barátnak vagy párnak olyan egyéneket, akik megjelenés, személyiség és viselkedés (azaz a fenotípus) terén hozzájuk hasonló vonásokkal rendelkeznek. Kísérletileg bebizonyították, hogy mind az emberek, mind az állatok képesek fölismerni a genetikai hasonlóságot szaglás és látás alapján.

Hasonló a hasonlónak örül

A mágnesesség elméletében az ellentétek valóban vonzzák egymást, ám a párválasztás során úgy tűnik, inkább a "Similis simili gaudet" mondás érvényesül. Az egymással teljesen ellentétesen működő pároknál az ismerkedési fázis rendkívül szenvedélyes és izgalmas. Ha azonban elmúlik az újdonság varázsa, elviselhetetlenné válhat a különbözőség. Ha együtt is maradnak a felek, számos konfliktus lehet a kapcsolatban.

Kutatások szerint a boldog párkapcsolatban élőknek valóban sok közös vonása van. A kapcsolat hosszú távú sikerében nagyon fontos a személyiség- és attitűdhasonlóság. Az  ellentétes személyiségjegyek pedig lehetővé teszik a párok számára, hogy a legjobb tulajdonságaikat összekovácsolják, illetve erős csapatként működhessenek együtt minden élethelyzetben.

Kovács Kati, a magyar könnyűzene kiemelkedő énekes-egyénisége szerint a kapcsolatokban inkább az azonosságok fontosak, ezért választott magának egy sportszerető, kiegyensúlyozott férfit. Pontosabban párja választotta őt. Kati úgy gondolja, a férfinak ki kell mutatnia, hogy érdeklődik a hölgy iránt, ahhoz, hogy elinduljon egy kapcsolat. Náluk alig van konfliktus. Mindketten tisztelik a másikat, felnéznek egymásra.  

Az ellentétek vonzása

Deutsch Anita színésznő és férje tíz éve házasok, és bár sok mindenben különböző véleményen vannak, úgy érzi, ez soha nem okozott problémát kapcsolatukban. Anita készül lefutni a maratoni távot és elvégezte az aerobic edzői tanfolyamot is, míg párját egy sétára is nehezen tudja rávenni. Azt vallja, az ellentétek visznek előre. Anita már-már rendmániásnak tartja magát, férje hajlamosabb a rendszertelenségre. A házasságot kompromisszumok sorának tartja, ők sikeresen csiszolódnak egymáshoz.

Földes Eszter színésznő általában a hozzá hasonló, bohókás embereket keresi, de a nála idősebb, érettebb férfiakat kedveli. Nagyon szereti, ha párja okosabb nála, ha új dolgokat tanulhat tőle. Nem szereti, ha ezek a szerepek felcserélődnek és ő mint tapasztaltabb viszi magával párját. Nem gondolja, hogy meg kellene változtatni a párunkat a sikeres együttélés érdekében.

Nagy Feró énekes, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere igazi ősrocker, aki egy szolid-konzervatív asszonnyal él 35 éve boldog házasságban. Harminchat évesen ismerte meg akkor tizenhat éves feleségét. Vallja, hogy a mai formáját nagyrészt feleségének köszönheti.

Ha működik a kémia, az orrunk is megérzi

A párválasztásban a testszag és a vizuális benyomás dönt. A genetikailag hasonló egyedek felismerésének képességében az ún. fő hisztokompatibilitási génkomplex játszik fontos szerepet. Az eltérő MHC-komplexekkel rendelkező emberek ösztönösen is nagyobb valószínűséggel választják egymást társnak, mint azok, akinek hasonló a génkomplexe. Amíg a férfiaknál a párválasztásban a külső ismérvek és az illatok hasonló szerepet játszanak, addig a nők olyan illatú férfit választanak, akinek az immungénje jelentősen eltér a sajátjuktól.

Evolúciós magyarázat

Szaporodás tekintetében némi párhuzam vonható az emberek és az állatvilág között, hiszen mindkét csoportnál minél több, egészséges utód nemzése és a gének átörökítése a cél. Evolúciós szempontból viszont eltérő, hogy a nők és a férfiak milyen párválasztási stratégiákat alkalmaznak.

A nők inkább a hosszútávú stratégiákat részesítik előnyben. Céljuk egyrészt az, hogy nemzőképes párt találjanak maguknak, másrészt pedig egy olyan társra van szükségük, aki biztos anyagi forrásokkal rendelkezik és ezáltal képes arra, hogy az utódokat felnevelje. Ezzel szemben a férfiaknál a rövidtávú stratégiák a dominánsak. Számukra az a legfontosabb, hogy olyan nőt találjanak, aki fiatal és egészséges, ebből kifolyólag képes arra, hogy utódokat szüljön és neveljen fel.  

A kutatások azt bizonyítják, hogy tartósabb kapcsolatok általában akkor születnek, ha két egymáshoz hasonló személyiség találja meg egymást. Olyanok, akiknek a gondolkodásmódja vagy a világnézete azonos. Bár arra is van példa bőségesen, hogy az ellentétek bonyolódnak kapcsolatba egymással. Ebben az esetben viszont jó, ha van egy olyan kapcsolódási pont, ami közel hozza őket egymáshoz.

Korai bevésődés - az állatvilágban is

Az etológusok régóta állítják, hogy a szülői jellegzetességekről szerzett korai, imprintingszerű benyomások jelentős szerepet játszanak a későbbi párválasztásban. Állatoknál azt is kimutatták, hogy az utódok elsősorban az ellenkező nemű szülők jellemzőit tanulják meg. Olyan kísérletekben, ahol madarakat és emlősöket más fajú szülők neveltek föl, a fiókák, illetve kölykök később az őket fölnevelő élőlényekhez hasonló, és nem saját fajukhoz tartozó szexuális partnert választottak...

Három hozzászólás

BOGNÁRNÉ VERONIKA
2014. április 29. 09:31:22
SZERETEM NAGYON AMÜSORT MERT SOK ÉRDEKESET TALÁLOKBENNE TETSZIK IGEN
Ági
2014. április 29. 13:00:29
Tisztelt Szerkesztőség!
Nagyon szeretem a műsort, ha tehetem rendszeresen megnézem a tévében. Szeretném
édesanyámmal együtt élőben is megnézni a műsort. Kérem szíves tájékoztatásukat, hogy lehet bejutni a műsorba.
Várom mielőbbi válaszukat.
Üdvözlettel: Ági
Ági
2014. május 1. 21:58:20
Sajnos nem tudom a TV-ben nézni a műsort.
Kaphatok információt, hol lehet videón megnézni?
Köszönettel
Ági

Én is hozzászólok!