Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

A lélek egészsége Adásba kerül: 2014. május 21.

blog post image

Szinte minden betegség visszavezethető a lelki egyensúlyunk megingására. Modern társadalmunkban divat lett az egészség megőrzése, az egészséges életmód, de keveset hallani arról, hogy mit lehet akkor tenni, ha a lélek nincs megfelelően rendben. Kutatások szerint Magyarországon minden ötödik ember szenved depresszióban, amely kihatással van az egészségi állapotára is. Hogyan alakíthatjuk ki lelkünk egészségét, milyen módszerekkel tarthatjuk magunkat karban? Igaz-e, hogy minden fejben dől el? Vendégeinkkel, Tokody Ilonával, Dr. Belső Nórával, Moór Bernadettel és meglepetés férfi vendégünkkel arról beszélgetünk, hogy ők hogyan próbálják megteremteni a lelki egyensúlyukat.

A stressz úgynevezett urbanizációs betegség. Nem is egyszerű betegség, hanem egy betegségsorozat elindítója. Okozója a rohanó életformánk, a határidők, áremelések, dugók, a tömeg, a zaj, úgy érezhetjük, szétforgácsolódunk a hétköznapokban. Szervezetünk képtelen alkalmazkodni a folyton változó körülményekhez. Az állandósult stressz hatására tüneteink között megjelenik a depresszió, és a neurózis, azután ezek ellensúlyozására rossz esetben a dohányzás, az alkoholizmus, a drogfüggőség.

A stressz, mint fogalom a 30-as években Selye János kutatói munkássága nyomán vált ismerté. Selye felvetése az volt, hogy bizonyos hatások, melyek az érzelmi, vegetatív életünkre hatnak, nagyon komolyan és károsan befolyásolják szerveinket, életünket. Patkányok szervein, szervrendszerein vizsgálta a stressz hatásait, bizonyos szerveken visszafordíthatatlan károsodást okozva. Ezek a szervek, szervrendszerek az alábbiak voltak: szív és érrendszer, immunrendszer, mellékvese, vesék, a tápcsatorna, valamint a bőr.  

Test és lélek egysége

A pszichoszomatikus orvostudomány egyidős a gyógyítással. Már Jób könyvében megtalálható az a felfogás, hogy a testi egészséget a pszichétől nem lehet elválasztani. A pszichoszomatika kifejezés görög eredetű, a test-szoma, és a lélek-psziché, vagyis a test, lélek, szellem egységét hangsúlyozó irányzat. Ez a fajta orvoslás személycentrikus. A mai orvoslásban a beteg egyre jobban elvész az elméleti vonatkozások megteremtése között. Az lenne a cél, hogy a betegséget ne különálló folyamatként szemlélje az orvoslás. A gyógyítás középpontjában a beteg álljon, ne a betegség.

Tokody Ilona operaénekes szerint a lélek egészsége az emberiség örök témája kellene, hogy legyen. Vallja, hogy a zene és a kultúra a társadalom lelke. A gyakorlás számára meditatív állapot. Ilyenkor bárki keresheti, teljesen ki tudja zárni a külvilágot. Mindenkinek tanácsolja, hogy legalább napi fél óra zenehallgatással, énekléssel tisztítsa meg lelkét. A koncentrációt nagyon fontosnak tartja, ami jól gyakorolható sport és zene közben.

Dr. Belső Nóra pszichiáter úgy gondolja, hogy a lelki eredetű problémák kihathatnak a fizikai egészségünkre is. Az egészséges társadalomhoz elengedhetetlen az egészséges lelkű ember és család. Úgy tapasztalja, hogy a stressz pozitív hatásaival kevésbé vagyunk tisztában – ezek bár pozitívak, ha túl sok ér belőlük minket, ártalmasak. Az érzelmek kifejezésének képességét gyermekkorból hozzuk magunkkal. A családban kapott minta szerint kezeljük az érzéseinket felnőttkorunkban is. A modern pszichológia nem választja külön a test és lélek fogalmát. Ma már nem kérdés, hogy létezik-e lélek és hatással vannak-e egymásra testünkkel.

Moór Bernadett énekesnő számára lelki megnyugvást okozott, amikor elkezdte megérteni önmagát. Több mint száz könyvet elolvasott erről a témáról. Azt tartja, hogy a lelki egyensúlyunk megtalálásában nagy szerepet játszik a megfelelő mozgásforma kiválasztása is. Bernadett jógázik, ez az egyik olyan tevékenység, ami teljes légzést biztosít – az úszás és az éneklés mellett.

Schirilla György sportember úgy gondolja, hogy a szeretet, a megértés, a megbocsájtás mind-mind nagyon fontos alkotóeleme a lelki békének, az egyensúlynak. Jógaoktatóként a legfontosabbnak a boldogságra való képességet tartja. Úgy látja, ma könnyen elveszítjük az utat magunkhoz. Hisz benne, hogy a testünk a lelkünk térképe. Bölcsessége a depresszióval kapcsolatban: „Aki elhagyja magát, azt mások is elhagyják, aki törődik magával, azzal mások is törődnek.”

Egészségpszichológia - biológiai tényezők és lelki háttér

Érzelmeink és gondolataink szoros kapcsolatban állnak testünk működésével. Ma már köztudott, hogy például a boldogsághormonnak nevezett endorfin fájdalomcsillapító hatással bír, vagy hogy a hosszan tartó levertség és depresszió úgynevezett immunszupressziót (vagyis immunvédelem-csökkenést) eredményezhet.

A betegségek kialakulásához természetesen biológiai tényezők is szükségesek, azonban semmiképpen sem elhanyagolható a lelki háttér. Nem véletlen, hogy egy érzelmileg megterhelő, netán konfliktusokban bővelkedő időszakban könnyebben kapunk el fertőzéseket. Ráadásul nemcsak az aktuális lelki viharok eredményezhetnek testi tünetekben megnyilvánuló kellemetlenségeket, hanem régebbi, fel nem dolgozott, sokszor a tudatalattiban rejlő sérelmek is. Nehezíti az orvosok dolgát, hogy nem mindig konkrét betegségek alakulnak ki, hanem csak egy-egy tünet - például álmatlanság, torokkaparás, gyomorégés, kínzó fejfájás -, amitől viszont mindenképpen szabadulnánk. Ilyenkor a vizsgálati eredmények sem mutatnak komolyabb eltéréseket, a panaszokkal ugyanis az idegrendszeren és az immunrendszeren keresztül a lélek válaszol a negatív eseményekre.

Hat hozzászólás

Erika
2014. május 21. 09:14:47
Azt értem sőt hallottam a könyvről, hogy mindezt Selye János már a 30-as években lelírta, ennek ellenére még ma sincs főleg az orvosok körében ennek jele hogy ez valóban így van. Nekem kb. 10 év múlva fogalmazták meg akkor is óvatosan, hogy a betegségem pszichoszomatikus eredetű, a vicc az hogy ezt ekkor már én is sejtettem. Az viszont érdekes hogy hol a határ a pozitív stressz és az között, ami már valóban egészségkárossodást okoz. Nálam a zene az ami feltölt és segít ellazítani, de a napi