Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

A szomszéd kertje mindig zöldebb? Adásba kerül: 2014. május 08.

blog post image

Vajon tényleg így van? Mitől pirosabb az alma, ropogósabb a paradicsom, és tényleg finomabb az étel, ha a fűszernövények a kertből kerülnek az asztalra? A kertészkedés szenvedély és persze rengeteg munka. És lehetnek a kertnek titkai is. Van, akinél minden fának, bokornak története van. Erre is kíváncsiak leszünk Görbe Nórával, Tóth Ildikóval, Sára Bernadettel és meglepetés férfi vendégünkkel beszélgetve.

Szüleink, nagyszüleink idejében még szinte természetes volt a földdel való kapcsolat, a konyhakert megművelése, esetleg háztáji kisgazdaság működtetése. Tagadhatatlan, hogy a kertészkedés egy életforma, melynek különféle szakaszaiban létezünk életünk során. Ahhoz azonban, hogy valamit kapjunk a természettől, adnunk is kell! Időt, figyelmet, gondoskodást, kedvet, kreativitást.

Balkonkert, konyhakert, szőlőskert

Görbe Nóra színésznő anyai nagyszülei kertes házukban állatokat tartottak, gyümölcsöt, zöldséget termesztettek. A család így organikus élelmiszereket fogyasztott, ami később bizony nagyon hiányzott Nórának. Úgy érzi, a kertben való létezés maga pótolhatatlan örömforrás. Karácsonykor a leandert díszíti fel, hiszen nem vesz halott növényt és a kertben amúgy is vannak fenyőfák. Szerinte a kertészkedésben az a csodás, amikor az ember hamar észleli a fejlődést.

Tóth Ildikó színésznő gyerekkorában kertes házban élt. A hátsó konyhakertben szép rend volt, az előkertben kuszaság uralkodott, így az játszóhelyet is jelentett számára. Ildikó ma vérbeli balkonkertész, tavasztól őszig színpompás virágokkal van tele erkélye és bejárata. Igazi kísérletező alkat, aki a színekkel varázsol buja természetet az egyszerű környezetbe. Nagyon vágyik egy igazi saját kertre, ahol a föld megművelése közben egyfajta meditációs állapotba kerülhet és remekül ki tud kapcsolódni. Édesanyaként fontosnak tartja a gyerekekkel megismertetni, hogy a kertészkedés sikerélményt ad, alázatra, fegyelemre tanít, és arra, hogy a természet az embernél nagyobb úr.

Sára Bernadette színésznőnek az első saját kert-élménye egy gangos házhoz kötődik. Elkezdte díszíteni az ablakpárkányt, a korlátot és évről-évre egyre többen követték példáját a házban. Aztán később tizenöt évig nagy szenvedéllyel művelt egy csodálatos kertet, ahol minden bokorhoz, virághoz történet fűződött. Tudja, hogy a kert egyszerre öröm és rengeteg munka. Ma már lusta kertet visz, leginkább örökzöldekkel.

Trokán Péter színész édesapjának volt az álma, hogy saját borát árulja a vendéglőjében. Péter az ő emlékére műveli a szőlőt a Balatonnál. Számára a szőlőtermesztés érzelmi kérdés, hiszen ápolni kell, szeretni és gondoskodni róla. A borászatot nagyon izgalmas tevékenységnek tartja, a borászok társaságát pedig barátságos, jóindulatú és jó hangulatú közegnek.  

Egészséges hobbi, hosszú élet

A hosszabb élettel hozta összefüggésbe a kerti munkát, illetve a ház körüli teendők elvégzését a stockholmi Karolinska Egyetemi Kórház kutatócsoportja. A vizsgálat eredménye szerint a hosszú időn át való ülés kiiktatásával csökkenthető a szívroham és az agyi érkatasztrófa kockázata. A kutatás során olyan mérsékelten aktív tevékenységek jótékony hatását vizsgálták, mint az autójavítgatás, a háztartási teendők, a fűnyírás, a földi szeder leszedése és a vadászat. Az eredmények azt mutatták, hogy a napi szinten aktívabb embereknél volt a legalacsonyabb a szívroham kockázata. Az aktív életmód 27 százalékkal csökkentette a szívroham, illetve az agyi érkatasztrófa kockázatát és 30 százalékkal a két működészavar okozta halálesetek számát. A kutatók szerint a hosszú időn át való ülés lassíthatja az ember anyagcseréjét, illetve az aktivitás hiánya megváltoztathatja az izomszövetekben termelődő hormonokat, ezeknek pedig romboló hatásuk lehet az egészségre.

Szép, hasznos és egészséges kezdeményezés – a városokban

Az utóbbi években hazánkban is divatba jött a városi közösségi kertészkedés.  A városi kertészkedés különböző korú és hátterű embereket szervez közösségbe, akik a közös kertészkedés során elsajátított szemléletet az élet más területein is gyakorolják: környezettudatos, egymás munkáját megbecsülő lakói a városnak. A kertek közösségteremtő erejük és nevelő funkciójuk mellett friss zöldséggel, gyümölccsel, fűszernövénnyel látják el az őket gondozó városlakókat.

Egy hozzászólás

Katalin
2014. május 8. 15:23:33
Napi programomba van beiktatva a Ridikül című nézése. Amikor nem vagyok itthon rögzítem a műsort és később nézem meg. Elmondhatom, hogy mindig érdekes, aktuális témákat feszeget nagyon nézhető stílusban. A meghívott vendégek mindig kellemesen mesélnek a témákról, hozzá kapcsolódó élményeikről.
Ezennel gratulálok a műsor szerkesztőinek, és valamennyi dolgozójának NÉZHETŐ műsorukhoz. Jakupcsek Gabriella pedig mindig egy földön járó kiváló és értékes tudású műsorvezető! Nehogy abbahagyják, még sokáig szeretném élvezni a kimeríthetetlen témájú műsoraik sokaságát.

Én is hozzászólok!