Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Állat-terápia? Kutya, macska, ló, madár, hüllő. Akármi segíthet! Adásba kerül: 2014. május 13.

blog post image

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a háziállatok jótékony hatással vannak gazdáik testi-lelki egészségére. Sőt, az állatok a gyógyító munkába is bevonhatóak. Amikor házi kedvencünket simogatjuk, kimutathatóan csökken a vérnyomás, a pulzusszám, enyhül bennünk a stressz, a feszültség. Hazánkban a leggyakrabban alkalmazott terápiás állat a ló és a kutya. Ám a családban egy leleményes és a gyermeke fejlődését, aktuális állapotát helyesen felmérő szülő, akár szakember javaslatára, akár saját maga, bármilyen kisállatot bevonhat gyermeke gyógyításába, fejlesztésébe. Radics Gigivel, Vörös Zsuzsával, Terecskei Ritával és meglepetés férfi vendégünkkel beszélgetünk erről a fantasztikus lehetőségről.

Állatot tartani jó! Az állattartásra való képesség és az, hogy egy másik élőlényről gondoskodhatunk, nagyon sok vigaszt nyújthat. A háziállat elfogad olyannak, amilyenek vagyunk. Az állati üdvözlés egy hosszú munkanap, de akár egy rövid bevásárló túra után is akár a nap legszebb pillanata lehet.

Gyógyító társaink

Az állatok a gyógyító munkába is bevonhatóak bizonyos testi betegségek, pszichés vagy mentális problémák esetén is. Mozgásszervi, neurológiai betegségek gyógyításában, szellemileg sérült gyerekek fejlesztésében, tanulási, drog és alkohol problémák kezelésében, depresszió, időskori elmagányosodás, lelki terhek kúrálásában kiváló segítőink lehetnek.

Vörös Zsuzsa olimpiai bajnok öttusázó nemcsak a lovak, hanem az ebek szerelmese is. Kutyái sorra nyerik a versenyeket. Gyermekkorában többször is elszenvedett kutyaharapást, de maradandó nyomokat ez nem hagyott a lelkében. Most öt kutyája van.

Bármilyen kutyusból lehet terapeuta, legyen az fajtatiszta, díjnyertes, vagy éppenséggel keverék. Ismerniük kell az alapvető parancsszavakat, és – ellentétben a „hétköznapi” kutyákkal – nyugodtnak kell maradniuk a sok járókeretes és tolókocsis ember közelében is.

Műszeres vizsgálatok is igazolták, hogy ha az ember ölében doromboló macskát tart, mintegy 20%-kal csökken a vérnyomása. Akik együtt élnek házi kedvenceikkel, azoknak tartósan alacsonyabb a koleszterinszintjük, a vérnyomásuk, valamint a stressz-szintjük. A macskadorombolás alacsony frekvenciás rezgései – kísérletekkel igazolhatóan – meggyorsítják még a csonttörések utáni gyógyulást is.

Radics Gigi énekesnő nagy állatbarát. Egy apró, fehér, bolognese szerető társa. Samantha csajos kis kutya, nagyon félénk. Gigi, ha teheti sokat van vele, el sem tudja képzelni az életét kedvence nélkül. Gyermekkorától kezdve mindig voltak állataik, kisebbek és nagyobbak egyaránt. Gigi megszokta és szereti a közelségüket. A kígyóktól és a pókoktól viszont irtózik.

Terecskei Rita énekesnő előbb rendőrnek állt, ám egy szilveszter éjszaka megváltoztatta az életét és beállt zenélni azokhoz a fiúkhoz, akiket igazoltatott. Azóta a Zanzibár énekese. Három kutyusa van, de Budapesten csak egy, Csipike él vele. Gyermekkorában kis állatmentő volt, rendszeresen hazahordta a talált kisállatokat.

Faragó András színművész – becenevén Topi - Imád főzni és imádja a lovakat. Egy műsorban kipróbálta a fogathajtást és meg is szerette, azóta rendszeresen indul fogathajtó versenyeken. Tanyán nőtt fel, így az állatok közelsége természetes számára. Hippológus, vagyis lovas-tanár végzettséget is szerzett.

Általánosságban az állat azon tulajdonságát használja ki többek között az állatterápia is, hogy feltétlen szeretetet ad és fogad el a négylábú. Hogy türelmes, meghallgat, számít a gazdájára, szüksége van rá és nem utolsósorban egy érző élőlénnyel lehet felhőtlen és örömteli kapcsolatot kialakítani. A hétköznapi egészség-megőrzésre bármelyik állat alkalmas, kutya, macska, nyúl, hörcsög, hal és papagáj is, mert mindegyik önzetlen szeretetbefogadó.

Az olyan halálos betegségben szenvedők, mint a rákbetegek, AIDS betegek, akik állandó fekvésre kényszerülnek, sokkal kevésbé szenvednek depressziótól, ha állatok vannak körülöttük. Az állatok bizonyos fokú vigaszt, és páratlan támogatást nyújtanak a betegeknek.

Nemcsak a gyógyításban, a megelőzésben is

A terápiás állatok használata a veszélyeztetett, problémás, hátrányos helyzetű fiatalok rehabilitációjában is ígéretes eredményeket mutat. Az állatok nem ítélkeznek,  feltétel nélküli elfogadják és szeretik ezeket a fiatalokat. Ők pedig megtanulják, mit is jelent a felelősség és a bizalom. Megtanulják, milyen az, ha van valaki, akivel lehet beszélgetni és milyen azt érezni, hogy valakinek szüksége van rájuk. És a legfontosabb: hogy ők is méltóak az állatok szeretetére.

Terápiás állatokat alkalmaznak börtönökben is, hogy segítsék a foglyokat az új ismeretek elsajátításában, ezáltal magabiztosabbá válva. A foglyok felelősek lesznek egy másik élőlényért, akiről gondoskodniuk kell, ez pedig új kilátást adhat életüknek.

 

Két hozzászólás

Klára
2014. május 13. 18:33:05
A 3 hónapos Bobtayl érdekelne. Már volr bobynk, 12 éves korában elhalálozott. Kiállításokra vittük,sok díja is volt. Többet róla, az Önök keresése után. üdvözlettel KLÁRA.
Marica
2014. május 14. 07:56:08
Nagyon köszönöm ezt a fontos témát.
Remélem, nagyon sokan látták és megértették belőle, mennyire fontos - lenne - az állatok tisztelete, a velük való normális bánásmód.
Ahogy nagyon fontos már gyerekkorban az állatszeretetre nevelés: nem csak az érzelemviláguk kiszélesítésére, gazdagítására, ismereteik bővítése céljából, ami akkor is megoldható, ha a körülményeik a saját állat tartását nem teszik lehetővé, de az állatoktól kapható ragaszkodó szeretet máshoz nem hasonlítható élményének megszerzése miatt is.
Úgy talán kevesebb emberben alakulna ki a nála kiszolgáltatottabbakkal szemben - legyenek állatok vagy emberek - az agresszivitás, a homo sapienshez méltatlan, aberrált kínzási, sőt, ölési vágy.

Én is hozzászólok!