Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Akikért a tinik rajonganak Adásba kerül: 2014. május 29.

blog post image

Gyermekeink nem csupán a könyvekből, történetekből és elképzelt mesebeli hősökből merítenek. Példaképeik, kedvenc előadóik, könyveik, filmjeik vannak. A könnyűzenének, az ifjúsági irodalomnak, vagy audiovizuális tartalmaknak közönsége és rajongója az ifjúság is. Önnel is előfordult már hogy lánya, vagy fia az ön számára ismeretlen könyvről, filmről mesélt, vagy olyan dalt dúdolt, amit ön még nem is hallott? Kik ők, akikért a kamaszok rajonganak és vajon mi a sikerük titka? Lola, Patai Anna és Hien beszélgetnek meglepő komolysággal a témáról és várják meglepetés férfi vendégünket, aki szintén felelősséggel éli életét.

A sztárok iránti érdeklődés a kamaszkori fejlődés és a társas kapcsolatok kialakításának egészséges velejárója.  A sztárimádó tinédzserek érzelmileg jól alkalmazkodnak és népszerűek kortársaik között. A rajongás ugyanakkor csak bizonyos fokig egészséges. Akik túlzottan elragadtatják magukat, azok valószínűleg magányos gyerekek, a családjukhoz vagy barátokhoz fűződő bensőséges kapcsolatok nélkül.

Toleranciára tanít

Kansasi kutatók szerint a rajongás – különösen a kamaszlányoknál - nem is annyira a fizikai vonzalomról szól, sokkal inkább saját identitásuk kereséséről, valamint a környezetükben betöltött helyük meghatározásáról.  

Tiniknél a kortárs barátságok fontos ismérve, hogy a barátok legtöbbször ugyanazokért a megközelíthetetlen sztárokért rajonganak. Ám, ha éppen mégsem, akkor azt tanulják meg, miként lehet elfogadni a sajátjuktól eltérő véleményeket. Érdekes, hogy a kamasz fiúkra kevésbé jellemző a rajongásuk megosztása barátaikkal.

Lola tizenhat éves korában került a reflektorfénybe és azóta is ott van.

Úgy tartja, szakmailag és lelkileg is embert próbáló időszak tini sztárból felnőtt előadóvá érni. Az osztálytársai sajnos sokszor rosszindulattal közelítettek felé. A gyerekekben van egy adag irigység, nem szeretik, ha valaki kitűnik közülük. Lola úgy érzi, nagyon megtanulta, hogy mindig meg kell dolgoznia azért, hogy felmehessen a színpadra.

Hien tizennégy évesen robbant be a köztudatba. Úgy nevelték, hogy nagyon tudatos és felelősségteljes legyen.

Zenei karrierjében és magánéletében is a természetesség fontos számára. Szerinte az is példamutatás, hogy pl. a közösségi oldalon megmutatja, milyen a hétköznapokon, hogy vállalja, ő sem tökéletes. Úgy gondolja, hogy ők, előadók nem a rajongóik fölött állnak. Ugyanolyan emberek, akik valamiben tehetségesek, és sok-sok tanulással, gyakorlással, folyamatosan fejlesztik tudásukat.

Patai Anna számára tizenegy éves kora óta az éneklés jelent mindent. Fontosnak tartja, hogy jó kapcsolata legyen a rajongóival, mert tudja, nagy felelősséggel jár a népszerűség.

A családja és a barátai is mindenben támogatják. A legtöbbet a nővérének köszönhet. Édesapja is az első pillanattól mellette volt. Látta, hogy lánya mennyire komolyan gondolja az éneklést. Anna szerint édesapja abban segít a legtöbbet, hogy kiegyensúlyozott legyen és a földön maradjon. Nagyra értékeli, hogy ennyire vigyáz rá.

Puskás Peti úgy tartja, sok a tévhit a tinisztárokkal kapcsolatban és túl könnyedén kezeli őket a társadalom. Ők ugyanolyan emberek, mint a rajongóik. Nem könnyű megtalálni a helyes utat a kritikák között. Aki művész, üzenettel bír minden egyes megszólalásában. A modern tinisztároknak az is felelősségük, hogy a fiataloknak segítsenek helyre tenni az értékeket. Ezért is kell például véresen komolyan venni a gyerekszínházat, vagy ezért megy el felvilágosító órákra gimnáziumokba.

A rajongás mértékegysége

John Maltby brit kutató háromféle mértékű rajongástípust talált, melyeket jól el lehet határolni egymástól. A társas, szórakozás-szerű rajongók azért vonzódnak a sztárokhoz, mert ez a szórakozásnak egy jó formája, társas interakció és pletyka egyik forrása. Az intenzív, személyes rajongás során megszállottságra utaló érzések jellemzik a rajongót, aki tökéletesnek látja a kedvencét, aki számára a lelki társ is egyben. Kórós a rajongás, ha a rajongó elveszíti a kontrollt a viselkedése és a gondolatai felett. 

Példaképek

Az Ipsos F&F kutatássorozata negyedévente közöl friss adatokat a fiatal felnőttek szokásairól. A példaképeket tekintve a megkérdezettek 22%-a állította, hogy van példaképe. Közülük 75% a családtagjaik közül választ, ezen belül is elsősorban a szüleiket jelölték meg. Életkor és lakóhely szerint nincs eltérés abban, hogy melyik szülőre néznek inkább fel. Nemek szerint egyértelműen látszik, hogy a fiúk elsősorban édesapjukat, míg a lányok inkább az édesanyjukat tekintik példaképnek az életükben. A megkérdezettek 15%-ának külföldi példaképe van. A fiatalok 10%-a választott belföldi példaképet. Közöttük vegyesen találkozunk tévébemondóval, sportolóval, zenésszel vagy más területről származó hírességgel.

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!