Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

A Duna szerelmesei Adásba kerül: 2014. május 27.

blog post image

A Dunát mindenki szereti, de nem mindenki ismeri. Aki a folyam mellett lakik, szinte együtt él vele. Naponta lejár a partjára, nézi a vizet, dobálja a kavicsokat, evez benne, romantikázik a naplementében. Sok vita van arról, hogy lehet-e még fürdeni a Dunában, de aki a partján él, életében egyszer biztosan úszott már benne. A Duna összehozza az embereket, közösséget teremt. Vendégeink is a folyó szerelmesei: Kozmann György, Szalma Botond és Fábry Sándor - akikkel ezúttal meglepetés hölgy vendéget várunk.

Történelmünk elválaszthatatlanul összefonódik a Dunával, mely a második leghosszabb folyam Európában. Magyarországi szakasza 417 km és 300 km-nyi mellékága van nálunk. 10 országon halad át, vízgyűjtő területe 7 további országot érint. A folyó neve az ős-indoeurópai nyelv „dnu” (jelentése folyó, folyam) szavából ered.

Valamilyen okból a Duna elsősorban a férfiaké. A dunai hajóstól Az Aranyemberig, a hajóskapitányoktól a csónakházak tulajdonosaiig, a történelem nagyjaitól, kik átkeltek rajta, a nagy árvizek megfékezőiig, mind férfiak küzdöttek, úsztak, hajóztak a Dunában.

Szalma Botond a Magyar Hajózási Országos Szövetségnek elnöke és a Nemzetközi Hajóbrókerek és Hajózási Ügynökök világszövetségének alelnöke. Volt tengerész hajósinas, matróz, kormányos matróz, tengerész tisztjelölt. Egész élete a Dunához és a hajózáshoz kötődik. Fontosnak tartja, hogy az emberek megtanulják tisztelni a folyókat, tavakat, a természetet. A Duna csodálatos ajándéka ennek a nemzetnek. Úgy gondolja, hogy vissza kell adni az országnak, ugyanúgy, mint a folyami- és tengerhajózáshoz kapcsolódó szakmákat, azok megbecsültségét. Vissza kell szoknunk a normális dolgokhoz, azokhoz, amelyek itt vannak a szemünk előtt. Ennek egyik módja, hogy a gyermekeinket, unokáinkat nem a plázákba, hanem például a Duna-partra visszük a szabadidőnkben. A Dunának lelke van, amit ápolni kell.

Lokálpatrióták a folyóért

Kozmann György világbajnok, olimpiai bronzérmes kenus igazi dunai ember. Eredetileg gépésztechnikus, ám végül a hazai kenu sportág egyik emblematikus figurája lett. Szekszárdon született, majd kilencéves korában Pakson kezdett el kenuzni. Megismerte a Duna, a Tisza világát, megtanulta tisztelni a természetet. Hisz a mondásban: „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” Ezért szívügye a paksi Duna-part felvirágoztatása. Úgy tartja, nekik, vízi embereknek a feladatuk, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy éljünk jól a meglévő lehetőségeinkkel, így a Dunával is.

Fábry Sándor író, humorista, műsorvezető, abban a házban él Leányfalun, amelyet már nagyszülei is nyaralónak használtak. Lokálpatrióta, sokat tesz a faluért, kitakaríttatta a Duna-partot, rendezvényeket szervez. Úgy látja, hogy a Duna vízminősége ma jobb, mint az elmúlt évtizedekben. Régen eltűnt halfajok jelennek meg újra a folyóban. Ennek oka lehet, hogy a felső szakaszon megszűnt jó néhány vegyipari létesítmény és a legtöbb városban ma már tisztítva engedik a folyóba a szennyvizet. A víz minősége sokkal inkább alkalmas a fürdőzésre, mint az agyonvegyszerezett medencéké. Mindenkit csak biztatni tud: a Dunában nyugodtan lehet fürödni, csak tisztában kell lenni annak szabályaival!

Fakerettől a szabad strandig

A 19. században már népszerű volt a dunai fürdés. Bécsi mintára a parthoz rögzített, lehorgonyzott fakereteket engedtek a vízbe, majd ezt egy fémkosárral egészítették ki, amit beeresztettek a Dunába - Clark Ádám tervei alapján. 1910-ben már kilenc darab dunai strand volt Budapesten. Az utolsó ilyen pontosan a Parlament alatt úszott. A háború után, ahogy az erőltetett iparosodás elindult, gyorsan szennyezetté vált a Duna vize, és fahiányra, fertőzésveszélyre hivatkozva nem állították fel újra a mobilstrandokat. A víz leromlott minősége ellenére azért még a háború után is lehetett fürdeni a Dunában, mert például a Népsziget nyugati oldala az 1960-70-es években szabad strandként működött.

Für Anikó színésznő sok szállal kötődik a Dunához, gyakran megpihen a folyónál és már mázolta a Duna betűit kék padokra a Lánchíd lábánál. Csodálatos gyerekkori élmények, bajai nyarak, holtágakban csónakázások kötik a Dunához. A Tiszán pedig vízisíelni tanult meg. Amikor csak teheti, a víz közelségét keresi, ma is ez jelenti számára a feltöltődést. Kicsit hiányolja a Dunához kapcsolódó vízi és szárazföldi programlehetőségeket, hangulatos vendéglőket, melyek mindenki számára elérhetőek és kellemes kikapcsolódást nyújtanak az egész családnak.  

Jó példák – talán egyszer…

Ma a fővárosban mindenhol tilos a Dunában fürdeni - veszélyes és nem is higiénikus. A törvény tiltja, a rendőrség bünteti.

Bécsben 1972 és 1988 között építettek egy 3,9 négyzetkilométeres szigetet, amivel kettéválasztották a Dunát. A keletkezett mellékágban a víz tökéletes minőségű, így a sziget 21 km-es partszakaszán végig lehet fürödni. Belgrád egyik szigetén, Veliko Ratno Ostrvo szigeten is lehet úszni a Dunában. Egy melegebb nyári napon előfordul, hogy százezer ember is megfordul ott.

Az elmúlt években a Sziget Fesztivál nagy újdonsága volt a Sziget Beach, amit a Hajógyári-sziget északi csücskében alakítottak ki. A fesztiválozók fürdésre nem kaptak engedélyt, sok tábla jelezte is, hogy a Dunában fürdeni tilos. Épp csak annyiról szólt az egész, hogy térdig belegázoljon a Dunába, aki már nem bírta a forróságot. Már ez a „kacsaúsztató” is elég volt ahhoz, hogy a Beach a fesztivál egyik legnépszerűbb helyévé váljon…

Négy hozzászólás

Szatmáry Lászlóné
2014. május 27. 18:30:48
Kedves Gabriella! Jó ez a mai műsor a Duna szerelmeseiről, de szívesen látnék egy ilyet másik meghatározó folyónk, a Tisza vízi életéről is. Hosszú ideig éltem a Tisza-parton /Tiszaújvárosban/. Sok időt töltöttünk a vízen. Tiszapalkonyán nagy vízi sporttelep van, ahol Farkas Zoltán irányításával nagyon sok gyerek ismerkedett meg a vízi sportokkal. Sok neves versenyző is került ki onnan /pl. Rakusz Éva stb./. Részt vettünk többször a Nemzetközi Tisza Túrán, mely általában a Szamosról indult és ment le Szegedig. Gyönyörű, érintetlen természeti tájak vannak még ma is a Tisza partján. Üdvözlettel: Szatmáryné
Ani ÖlvediI
2014. május 27. 19:16:56
Kedves Gabriella! Nagy örömömre szolgált a mai műsora. Mint Duna szerelmese örülök ha elkezdenek gondolkodni azon,hogyan kaphatná vissza a régi fényét.Én Budai voltam. Engem apámék 3 évesen vittek már túrázni. Az öcsém pólyás korától volt túrázó. Egész gyerekkorunkat Kisorosziban sátorban töltöttük nyaranta. Eveztünk,sátoroztunk,isteni volt (. Apám ott volt cserkész) Felnőttként én is vittem a gyerekeimet. Testnevelőként pedig vittem az osztályaimat Dunára Tiszára, Rábára. Nagyon szép emlékek ezek! Nyugdíjasként is szivesen mennék evezni de már nem olyan könnyű Bicskéről. Amikor csak tehetem nézem a műsorát,nagyon szeretem. Kívánok Önnek jó egészséget és sok érdekes témát
Isabel
2014. május 28. 10:57:03
Élvezetes volt a műsor, már ami a folyamatát illeti, pláne hogy Fábry is benne volt. De még élvezetesebb lett volna, ha nem lett volna bábeli zűrzavar, elég sokszor. Igaz, ahol Sanyi bácsi ott van, mi más is lehetne.
És hát nem volt annyira tanulságos, de ilyen is kell.
Szilva
2014. május 31. 11:38:26
Íme, egy kép itt a múltból. Budapest, Országház előtt strand a Dunában. Link:http://mult-kor.hu/20110817_strand_a_parlament_elott
Hölgyeim, Uraim! Riport-alanyok!
Vagyunk néhányan, akik azon dolgozunk, hogy Élhető Duna partok legyenek. Ki csatlakozik hozzánk?

Én is hozzászólok!