Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Gyerekvilág - vagy a világ gyerek szemmel Adásba kerül: 2014. május 30.

blog post image

Gyerekek a vendégeink és a közönségünk is. Különlegesek ők tehetségükkel, szorgalmukkal, ügyességükkel tűnnek ki kortársaik közül. Papcsák Nóra robotikával foglalkozik, Gáll Isis hárfázik és zenét szerez, Gyurinovics Fanni úszót pedig a kis Egérként emlegetik. Ezek után természetes, hogy ifjú meglepetés vendégünk is szokatlan dologban tehetséges és sikeres.

Hogy milyen ma gyereknek lenni? - Jó – legyinthetünk és ezzel pillanatok alatt le is zártuk a kérdést. De azért ha mélyebben belegondolunk, láthatjuk gyerekeink mindennapjaiban azokat a nehézségeket, amelyekkel nekünk még biztosan nem kellett szembesülnünk annak idején.

Már a gyerekek is találkoznak vele

Az iskola a diákok legnagyobb stresszforrásai közé tartozik. Nemzetközi felmérések szerint a gyerekek legalább ugyanannyit stresszelnek, mint a szüleik. Az iskolai stressznek környezeti, biológiai és pszichológiai okai is vannak. A környezeti okok közé tartozik, hogy a gyerekeknek ma jóval hosszabb időt kell az iskolában tölteniük mint régebben és többféle, iskolán belüli kihívással szembesülnek. A gyermekek nemcsak szellemileg, de fizikailag is kimerülnek a hosszú napok, a nulladik, a hetedik és a nyolcadik órák, a fakultációk és a különórák miatt. Napjaink teljesítménykultusza is terheli a gyerekeket: a szülők gyakran nemcsak jó teljesítményt várnak el tőlük, hanem egyenesen a legjobbat. A hibázást sok iskolában büntetik ahelyett, hogy a tanulás egyik formájának tartanák. Nem lehet szó nélkül hagyni a szülők stresszét sem, amit hazavisznek a munkahelyről, vagy otthon generálják a párkapcsolati problémák miatt. Ez hat a gyermekre: a szülő idegességében, túlzó vagy indokolatlan emocionális reakcióiban, a feszült családi légkörben, illetve pozitív modell nyújtása helyett rosszul alkalmazkodó viselkedésminták "tanításában". Mindezek mellett rengeteg kiemelkedő tehetségű és szorgalmú gyermek él közöttünk.

Világklasszisok világa

Papcsák Nóra a nyírbogdányi Kazinczy Ferenc Baptista Óvoda, Általános és Alapfokú Művészeti Iskola hetedik osztályos tanulója. Negyedikes kora óta tervez és épít robotokat két diáklány társával. 2013-ban a RoboCup Junior világversenyen az előkelő negyedik helyen végeztek, 2014 márciusában a RobotChallenge nyílt világversenyen kétszer is dobogóra állhattak.

Nóri úgy érzi, hogy nagyon szép gyerekkora van. Azzal foglalkozhat, amit tényleg szeret, és olyan csapata van, akikre igazán büszke. Számára a robotépítés, a programozás kikapcsolódást jelent.  Szeretné, ha lenne valami világraszóló saját egyedi találmánya is. Ha szabadnapja lenne, idejét akkor is programozással töltené. Nála ez már szenvedély!

Gáll Isis hárfaművész, zeneszerző már az édesanyja pocakjában magába szívta a komolyzene szeretetét. Olyan termékeny zeneszerző, mint Mozart volt. Hat éves kora óta több, mint 150 koncertet adott és nyolc CD-felvételen van túl. A zene szeretetét zongoraművész édesanyjától örökölte, háromévesen kérte meg rá, hogy tanítsa meg zongorázni

A hárfához a Macskaarisztokraták című mesekönyvében látott kép adta az ötletet. A zenélés, zeneszerzés mellett a filmrendezés érdekli. Leginkább a kamera mögött szeret lenni, nem előtte. Ha szabadnapja lenne, egy új film tervein dolgozna a számítógépen.

Gyurinovics Fanni úszó, többszörös korosztályos magyar bajnok. Mindig is imádta a vizet, négy és fél évesen tanult meg úszni. Tizenhárom évesen már rengeteg verseny, korosztályos rekord és háromszáznál több aranyérem van mögötte. Bajáról költöztek Budapestre, hogy Fanni úszhasson, Édesanyja pedig itt kapott állást.

Az ideje egész nap be van osztva, mégis úgy érzi, boldog gyerekkora van. Annak örülne igazán, ha több olimpián is nyerni tudna. Fanni őszintén felnéz azokra, akik sokat segítenek neki: a szüleire, az edzőire. Ha szabadnapja lenne, a testvérével filmeket nézne egész nap, vagy elmennének egy kalandparkba.

Major Benedek autóversenyző a Móricz Zsigmond Gimnázium tanulója. Hatévesen látott egy életrajzi filmet Michael Schumacherről és akkor eldőlt a sorsa: megfogadta, hogy autóversenyző lesz. A Nemzetközi Automobil Szövetség 2013-ban az Év újoncának választott