Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Kezeljük a stresszt! Hogyan hagyjuk a munkahelyen a stresszt? Adásba kerül: 2014. október 10.

A stresszes életmód manapság minden második emberre igaz. Az esetek többségében a munkahelyről visszük haza a problémákat. Hétköznapi dolognak tűnik, sokan talán tudomást sem vesznek róla, ám hosszú távon rengeteg káros következménye lehet. Ki hogyan kezeli a stresszt? Hogyan lehet a munkahelyen hagyni a munkahelyi "problémákat" és otthon csak a családra koncentrálni? Ebben az adásban vendégeinkkel Ciprusz Évával, Péterfy Borival, Kéri Kittyvel és meglepetés férfi vendégünkkel - a hétköznapok, és a munka által okozott stresszről beszélgetünk, és arról, hogy ők hogyan, milyen módszerekkel próbálják azt leküzdeni.

„A stressz olyan, mint a gitár húrja. Ha nem feszítjük meg, használhatatlan, ha túlfeszítjük, elszakad” (Selye János)

Coco Chanelnek – a híres divattervezőnek – volt egy remek mondása: „Minél rosszabbul állnak a dolgaid, annál jobban kell kinézned!” Talán nem rossz stratégia ez nekünk, nőknek a stressz kezelésére. Ha reggel a bal lábunkat tettük le a jobb helyett, ha gyomorgörcsünk van az aznapi teendőktől, ha olyan hírt kaptunk, amit nem tudjuk, hogyan oldjunk meg, akkor szánjunk magunkra több időt, vegyük fel a legjobb ruhánkat, így egy kis boldogsághormonnal ajándékozzuk meg magunkat. Ha össze is dől a világ, legalább szépek vagyunk és jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Vannak azonban helyzetek, amikor valami egészen másra van szükségünk. Több évbe telik ugyan, de mindenki kialakít magának egy speciális módszert, ami számára megfelelő a stressz kezelésére. Ez tehát egyénfüggő.

Péterfy Bori énekesnő-színésznő úgy gondolja, már gyermekkorban el kell kezdeni a kicsiket arra tanítani, hogy az élet sokszor hoz feszült eseményeket, amiket tudni kell kezelni. Bori kiskorában élsportolt. Nagy stressznek volt kitéve, aludni sem tudott sokszor így édesanyja kivette őt a csapatból. Úgy gondolja, otthonról hozta a szorongást, mivel édesanyja is ilyen típus.

Ciprusz Éva műsorvezető szerint a stressztől nem óvhatjuk meg az embereket, csak segíteni tudunk nekik. Sikerélmények szükségesek a stressz megfelelő kezeléséhez. A gyerekekkel meg kell értetni, hogy az élet nem egy habos torta. Éva azt mondja, nem szabad elfelejteni, hogy létezik jó stressz is. Azt tapasztalja, hogy a magabiztos emberek kevésbé stresszesek.

Kéri Kitty színésznő ismeri a gyomorideget. Viszont a színház nem stresszforrás számára, abban a környezetben csak izgatottságról beszélhet. Szlogenje: „Ami nem öl meg, az megerősít.” Megtanulta, hogy a stresszt nem szabad tartogatni, el kell tudni engedni. Mindenkinek megvannak a stresszoldó módszerei. Kitty elmond egy Miatyánkot és úgy érzi, máris jobban van.

Limpár Imre szakpszichológus, tréner szerint nincs bombabiztos módszer. A legtöbb ember a változtatással küzd. A szakember tanácsa az, hogy minden nap adjunk 10 dologért hálát. Talán első hallásra lehetetlennek tűnik, de hamar rájöhetünk, hogy minden apróságban – egy finom kávéban is – megtalálhatjuk a mini boldogságunkat.

Jó és rossz stressz

Kétféle stressz létezik: eustressz és distressz. Az első a jó hatású, leküzdhető fajtája, az utóbbi a romboló, kellemetlen típus. A negatív hatású stressz, azon belül is a munkahelyi, számos következménnyel járhat: alkoholhoz, cigarettához nyúlunk, romlik a teljesítményünk, egészségromlás is bekövetkezhet, szorongunk és depressziósakká is válhatunk.

A stresszre gondolhatunk olyan erőként is, ami arra sarkal minket, hogy a lehető leghatékonyabban megugorjunk egy akadályt. Ehhez szükséges a hozzáértő kezelés, ugyanis a stressz személyes jelenség. Egy ideális munkahelyen az lenne a cél, hogy olyan szinten tartsák a stresszt, ami még teljesítménynövekedést produkál, de még nincs romboló hatással az egyénre. Nagyon fontos a problémakezelő gondolkodásmód. Amikor feszült szituáció áll elő, akkor analizáljuk és próbáljunk minél több lehetséges alternatívát keresni, ne hagyjuk, hogy magával ragadjon az izgalom és a tehetetlenség.

Stressz a lelke mindennek – mondja Kricsfalvi Péter

A stressz leküzdése nemcsak lehetetlen, de nem is ajánlott. Nem feltétlenül káros, egy játék, egy film megnézése során is átélünk egyfajta stresszt. A hosszú távú fennállása és mértékének növekedése azonban okozhat megbetegedést. Vannak munkahelyek, ahol az ún. stresszgörbe pozitív irányba mozog, ahol a produktivitás, kreativitás magas. Ahol ez negatívba ível át, ott jellemzőbb a rossz döntések meghozatalának sorozata, kommunikációhiány, teljesítmény csökkenés. A kontroll elvesztése valami felett a legnagyobb stresszforrás.

A megoldás abban keresendő, hogy próbáljuk kielemezni önmagunkat, tudatosítani azt, hogy miért is keltünk fel gyomorgörccsel. A látens érzelmeinket tegyük nyilvánvalóvá saját magunk számára. Sok esetben, ha rossz érzéssel ébredünk fel, vagy gyomorgörcsünk van, mondjuk ki, hogy ez és ez miatt vagyok stresszes. Van rá megoldási alternatíva? Tudom ezt gyorsan orvosolni, hogy újra jól érezzem magam? Tudni kell hatékony problémamegoldónak lenni, a problémák körül megtalálni a lehetőséget, és nem hagyni saját magunkat beforgatni a stresszes körülményekbe, mint egy örvénybe…

Három hozzászólás

Jaina
2014. október 11. 18:02:37
Nagyszerű volt a műsor, gratulálok!
Olvashattam ezen kívül az újságot is, ami szintén színvonalas, szeretem!

A kérdésem - gondolom - nem egyedi, de itt szeretném feltenni, mivel a témához kapcsolódik. Mi van, ha az ember belekerül egy olyan ördögi körbe, amikor a munkahelyi distressz - t már nem tudja elviselni, viszont az eddigi több éves munkakeresése sikertelen? A munkanélküliség réme hatalmas visszatartó erő, hiszen a családnak szüksége van a két keresetre...luxus igényekről szó sincs.

Ilyenkor hiába öltözöm csinosan, hiába a sok jól ismert stesszoldó praktika, már nem érzem jól magam a bőrömben...

Más is van efféle helyzetben? Hátha tudunk egymásnak ötleteket adni!
Isabel
2014. október 12. 09:24:07
Még hozzátéve a műsorban is elhangzott tényhez, a stressz valóban rongálja a szervezetet. A jó stressz is! A szervezetet valóban védő, mások számára unalmas, jó értelemben "flegma" életvitel hosszabbítja meg az életet és ment meg rengeteg betegségtől. Ezt megfigyeléseim alapján merem állítani. És ajánlom mindenkinek ez ügyben saját maga megfigyelését.
A stresszkezelés módszere egyszerű: ha a stresszelés a családban van, mindig meg kell beszélni ezt a többi családtaggal. A kibeszélés a bajok egyetlen gyógyszere, őseink mondása nagyon is igaz: ne feküdj le haraggal, vagyis lehetőleg frissiben kell elintézni, ez gyakran megoldást is hoz. Jó módszer a tízig számolás is, de ha nem jut eszünkbe, ordítsuk ki magunkból. Vagyis, aki veszekszik, jobban jár, mint aki folyton nyel.
Ja, hogy ezek elhangzottak az adásban is?
Még egy gondolat, hiszen amúgy is a "gondolat" erejét akarom hangsúlyozni: ha látszólag valaki soha nem stresszel, belül viszont a fejében bosszúgondolatok kergetik egymást unos-untalan, keveredve gyűlölettel, annak egyszer sokkal nagyobb lesz a baja. Aztán jöhetnek a meglepett kérdések a hogyanokra-miértekre.
Isabel
2014. október 13. 13:43:31
Kedves Jaina,
kövesse Limpár úr és a műsorban egyéb megszólalók fenti tanácsait, trükkjeit. Minden siker abban rejlik, mennyire becsüljük önmagunkat. Legfontosabb az önbecsülés, önelfogadás, és ha ez megvan, akkor esetleg már nem is lesz szükség stresszoldókra, hiszen a di-stressz nem is fog létezni.

Én is hozzászólok!