Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Terítéken az egészség Adásba kerül: 2015. szeptember 03.

Hogyan éljünk egészségesen, és hogyan neveljük egészséges életmódra a gyermekünket? Hogyan táplálkozzunk, mennyit mozogjunk, és hogyan vezessük rá csemetéinket a helyes életmód kialakítására? Számos új étkezési forma kínálja a tökéletes egészséget, de vajon, mi az, ami valóban működik? Vajon miben rejlik az egészséges élet kulcsa? Együtt keressük a választ vendégeinkkel: Ivancsics Ilonával, Miló Vikivel és Havas Dórával. Meglepetés férfi vendégünk a mértékletesség híve.

Az egészséges táplálkozásról, életmódról nem lehet eleget beszélni. Mindenki számára nagyon fontos kérdés kell, hogy legyen, mivel a kínálat óriási, csak helyesen kellene tudnunk dönteni, amikor megállunk egy-egy szupermarket polcai előtt.. lehet piacra kellene járnunk? Hol találhatunk olyan alapanyagokat, amelyekből egészséges ételeket tudunk főzni? Ennek fontosságát  tudjuk, aztán az esti órákban mégis elgyengülünk. Mi lehet ennek az oka?

"Fontos cél a helyes táplálkozás, de ez a cél legtöbbünknek ijesztő - olyan örömtelennek tűnik. Ám az "előnyösebb" táplálkozás megvalósítható. Míg a "helyes" táplálkozás hosszú távú cél, az "előnyösebb" kialakításához azonnal hozzáfoghatunk."

Brian Wansink

Ivancsics Ilona, Kabos Gyula-díjas színésznő, a József Attila Gyűrű tulajdonosa régóta odafigyel a táplálkozására. Fia születése után még fontosabbá vált számára a megfelelő étkezés. Odafigyel a testmozgásra. A jóga nyerte el igazán a tetszését. Mindenféle diétát kipróbált már, de a legjobb megoldás a napi ötszöri étkezés. Imád a konyhában kísérletezgetni. Még egy mikrobiotikai főzőtanfolyamot is elvégzett.

Miló Viki, profi ökölvívó világbajnok, jelenleg személyi edzőként dolgozik. A versenysport alatt egészségesen kellett táplálkoznia, de a vízmegvonás nem volt egészséges. Most már kiélvezheti és imádja az ételek ízeit. Viszont főzni kevés ideje van, így egy remek kifőzde van a segítségére. Viki szerint mindenkinek magának kell tetszenie. A versenysport alatt alig volt barátja, ennek oka lehetett az is, hogy nem tudott eljárni éttermekbe. Ugyanis a sport miatt  nem tehette meg.

"A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen."

Hippokratész

Havas Dóra, gasztroblogger elmondása szerint náluk otthon mindig is fontos helyet foglalt el a gasztronómia – az, hogy jó minőségű ételeket egyenek. Két kisfia van, így a mozgásigénye is ki van elégítve – teszi hozzá humorosan. Mindent megenged magának, Dóra a mértékletességben hisz. Szakmájából kifolyólag naponta 10 órát főz. Kedvenc étkezése a reggeli. A diétához nem érzi magát elég fegyelmezettnek. Szerinte az a gond, hogy ilyenkor az embernek meg kell erőszakolnia magát. Amikor főzni szeretne, először bevásárol azokból az alapanyagokból, amelyek a legszebbek, és nem egy adott étel hozzávalóit veszi meg. Pont fordítva teszi, mint ahogy azt legtöbben szoktuk. Természetesen ehhez szeretni és tudni kell főzni.

Mészáros Árpád Zsolt, színész, musical-énekes rákos betegségen van túl, onnantól kezdve megváltozott az élete. Zsolt a mértékletesség híve. Minél színesebb palettán szeret főzni. Különböző tájak ételeit is el tudja készíteni. Arra mindig odafigyel, hogy megfelelő helyekről szerezze be az alapanyagokat. Jelenleg a kedvenc alapanyaga a cápahús és imád a családjának finom húslevest készíteni.

Egészséges életmód - plusz 15 év

A pozitív szülői mintha, mint bárhol máshol, a táplálkozási szokások kialakulásához is nagyban hozzájárul. Természetesen az egészséges életmóddal kapcsolatos attitűd idősebb korban is megváltoztatható. Gyermekkorban játékosan lehet rávezetni a kicsiket a megfelelő táplálkozásra és a nekik tetsző mozgásformára. Azonban mint egyéb más ismeretet sem elég az órán vagy otthon elmondani, így ezt sem. Gyakorlati minták, szülői példák szükségesek ahhoz, hogy a gyermekben egy természetes igénnyé nőjje ki magát. Azaz a példamutatás mindennél fontosabb!
Egy kutatás szerint egészséges szokásaink akár 15 évvel meghosszabbíthatják az életünket. A kutatásban résztvevő 120 000 személyt 1986 óta vizsgáltak. A kutatók összefoglalták a négy legfontosabb egészséges életmód-faktort: ez a dohányzás, a fizikai aktivitás, a táplálkozás és a testsúly. 

Minden a gyermekkorban gyökerezik..

Kanadai tudósok kutatásának eredményei alapján a legtöbb túlsúlyos gyermek Máltán van, őket követi az Amerikai Egyesült Államok. Litvánia és Lettország pedig a legjobb helyet foglalják el. Összesen 34 ország 137 593 gyermekének adatait vetették össze. Egy németországi kutatás is érdekes eredményekre jutott: az elhízás fordítottan arányos az étkezések gyakoriságával. Nagyobb százalékban voltak  túlsúlyosak vagy elhízottak azok, akik háromszor, vagy ennél kevesebbszer étkezik egy nap. Azok a gyerekek , akik napi ötször étkeztek kisebb százaléka volt elhízott. 

Négy hozzászólás

Bartosné Irén
2015. szeptember 3. 11:12:19
Kedves Jakupcsek Gabrella,- Gabi- évek óta hűséges nézője vagyok a műsornak. A tegnap vendégként megjelent úr,szüntelenül kommunizmusról beszélt.Vajon hol élt ő,mert ez a fogalom csak hipotézis.Marx-Engels 1848-ban megjelent Kommunista Kiáltványában megfogalmazza,mikor jöhet el ez a társadalmi formáció:- elképesztő árú bőség,mely a legfejlettebb emberi elme közös
tudásán és akaratán valósul meg,
- demokrácia
- az emberi tudat óriási fejlődése

Tehát: utópia
Úgylátszik Petőfi ismerte e téziseket,-írt ujságokba,no meg olvasott is-, mikor "A XIX.század költőihez " c. versében így fogalmaz: Ha majd a bőség kosarából mindenki egyaránt vehet
Ha majd a jognak asztalánál mind egyaránt foglalhat helyet
Ha majd a szellem napvilága ragyog minden ház ablakán,
Akkor mondhatjuk,hogy megálljunk,mert itt van már a
Kánaán !
Bocsánat a pontatlanságért,de nem mostanában érettségiztem !!! Üdvözlettel Irén.
Maszat
2015. szeptember 4. 10:53:34
Szeretem nézni a műsort. Jók a probléma felvetések, és a hangulata. De sajnos mi magyarok, olyankor szólunk hozzá valamihez, ha az nem tetszik. Én is ilyen vagyok.
Észrevételem: Itt ebben a műsorban is elhangzott, egy mondat, amit nagyon gyakran hallok mostanában, és idegesít, hogy a magyar hagyományos ételek egészségtelenek. Miért szidjuk mi magunk az elődeinket? (milyen az a kutya amelyik a saját vackát megugatja?) A baj az, hogy a kürtős kalácsra, a paprikás füstölt kolbászra, és a rántott húsra, stb. gondolunk. De kérem, az elődeink nagyon ritkán ettek ilyesmit! Hiszen ezek ünnepi ételek.
Nem csak az ünnepi ételek hagyományosak! A többi, a hétköznapi, miért nem hagyományos magyar étel?
Ha a hétköznapokban is ünnepi ételeket eszünk az, nyilvánvalóan, egészségtelen.
Gondoljunk csak bele, amikor három generáció lakott egy udvarba. Egy tíz tizenkét fős család egy évbe egyszer, karácsony táján, vágott egy disznót. Ebből lett öt szál kolbász. Ami azt jelenti, hogy egy emberre nem jutott két arasznyi. És ami a legjobb esetben, kitartott tavaszig. És nem ettek minden nap csirkét. Kinek volt annyi ideje, hogy naponta csirkét vágjon, és megpucolja? És ha mégis vágott (miközben vigyázott a gyerekekre és elvégezte egyéb ház körüli teendőit) akkor is csak egyet! Abból az egy csirkéből evett mind a tíz ember. Előtte levest főzve belőle, jó sok répával mert valamivel jól kell lakni. Utána jött a csirke, krumplival és jó sok csalamádéval, hogy megtöltse az üres gyomrokat. És ez egész biztosan egy vasárnapi nap lehetett, mert másképpen, senki nem áldozott volna ennyi munkát rá.
Következtetés: Az elődeink tettek jó sok hagymát az ételbe. Jó sok répát a levesbe. És ettek sok hüvelyest, sok káposztát, sok savanyított zöldséget, stb. És ettek sok friss zöldséget, és gyümölcsöt mert annak az elkészítésével nem volt munka. Legfeljebb csak fel kellett vágni és kész.
Tisztában vagyok vele, hogy ez a műsor csak részben érintette ezt a témát de egy olyan csatornán van közvetítve ami a magyar értékek megőrzéséért küzd. Ezért veszem a bátorságot, hogy megemlítsem.
Az elődeink nevében kérem a pontosítást. :) Vagyis hogy: Mikor az egészségtelen Magyar konyháról, és hagyományos ételekről beszélünk, olyankor nem a hordós káposztára, és a zöld-paszuly levesre gondolunk. Még csak nem is a főtt kukoricára, vagy a sült almára... Hanem a mákos bejglire ami kimondottan egy karácsonyi desszert. Vagyis ami csak egy évben egyszer került fogyasztásra. Pedig milyen sivár volna a magyar konyha, és milyen fantáziátlanok lennének az elődeink ha csak ilyesmit ettek volna!
Kassaineeva
2015. szeptember 4. 15:25:33
Nagyon fontosnak tartom, hogy az egészséges táplálkozással is foglalkozik a Ridikül, mivel egyre több idősebb korosztályhoz tartozó hölgy nézi a műsort. Én személy szerint hálás vagyok Gabikának, hogy ezt a témát felvállalta, mert a családomban nagy ellenállást tapasztaltam, amikor vegán étkezésre álltam át. A műsor után, idős Édesanyám lelkesen tette szóvá, hogy miért nem kezdem rendszeresen a reggelt "vitamin-bomba" itallal. Ez, már a műsor hatása! Köszönöm!
2015. szeptember 10. 18:08:34
Annál is inkább csatlakozom Maszat észrevételéhez, mert én is arra gondolok: az említett, reformkajások által már-már lenézett pörkölt, gulyás, rántott hús és a többi csak időnként került asztalra. Hány és hány fesztivál van ma Magyarországon, ahol nem mást, mint pörkölt- és gulyásfőző versenyek vannak!
Ezek egészséges ételek, kérem szépen! ma már olajjal készítik őket. Ha pedig elolvassa a régi szegény emberek életét, melyben természetesen az ételeket szinte napról napra megemlítik, nagyon sok kását, zöldfőzeléket (csalánt), szilvaciberét esznek. Most nem jut eszembe annak az ételnek a neve, amit például cukor nélkül, azt hiszem, búzacsíráztatással kezdenek készíteni, majd a csírákat felhasználva készítik az édességet.
És, ahogy Maszat barátom is (barátomnak nevezem, mert egészségesen gondolkodik és nem skandálja a ma oly divatossá vált médiaszlogeneket) tovább említi: a szegény ember minden reggelijében szerepelt a vöröshagyma, amiről azt tanultuk, hogy ha csak egy vöröshagymát megeszik az ember naponta, a szervezete már mindent megkapott, amire csak szüksége volt, vitaminban, ásványi sókban és nyomelekben egyaránt. Ha emellé jutott neki "élet", vagyis a búzából sütött kenyér, gyomra máris jól volt, és a munkájához szükséges energia is rendelkezésére állt. Ha a már száraz kenyeret megpirította, zsírban vagy ha nem volt, anélkül, és fokhagymát maszatolt rá, ugyanígy járt.
Megfigyeléseim szerint aki rendszeresen, keveset, de változatosan étkezett a környezetemben, mind sokkal egészségesebb volt, mint például én, aki egy időben görcsösen reformmódra akart étkezni. Mert, és ezt azért hozzá kell tenni: az étkezéssel még csak a fizikai testnek adtuk meg a magáét. Ha a lélek nincs rendben, márpedig az erőltetett, méregdrága reformétkezés többet árt, mint egy jó kis marhapörkölt, kovászos uborkával. Megyek is, és jól bevacsorázom belőle. Természetesen tarhonya nélkül, mert a fehérje és a szénhidrát együtt már nehezebben emészthető:-)

Én is hozzászólok!