Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Ki a jobb problémamegoldó? Adásba kerül: 2014. október 08.

A mai műsorban problémamegoldó készségünkről, vagy annak hiányáról beszélgetünk. Vajon hogyan oldják meg a nők, és hogyan a férfiak a gondokat? Kinek mi az erőssége? Milyen stílusban, milyen módszerrel hárítják el a konfliktusokat? Milyen egyéni stratégiákat fejlesztettek ki vendégeink? Ezekről mesél nekünk Pásztor Erzsi, Bach Szilvia és Acél Anna. Férfi vendégünk szemléletmódja egyedülálló: úgy gondolja, hogy az emberek nem tartják szem előtt a végcélt, hanem fennakadnak a legkisebb problémánál.

Probléma, dilemma, mizéria, komplikáció, fennakadás. Teljesen mindegy, ki hogyan nevezi, hiszen szinte ezekből áll az életünk. Az élet tele van problémákkal és a mi feladatunk az, hogy ezeket megoldjuk. De hogyan? Erre mondja egy jó kis magyar dal, hogy „mindenki másképp csinálja”. Na de mégis, hogyan? Lehet ezt tanulni? Tudunk ebben fejlődni? Mintát kaphatunk-e a családból? Ki, hogyan kezeli a nehézségeket?

Bach Szilvia színésznő, humorista, énekes nagyon jó és gyors problémamegoldónak tartja magát. Humorral gyógyítja a problémáit. Szerinte, amihez nem értünk, legjobb, ha felvállaljuk. Ne restelljünk segítséget kérni. Az embereknek érdekes problémamegoldó képességük van. Stresszes életszakaszban gyakran a napi pörgést keresztbehúzza egy baleset. Ilyenkor mindig azt gondoljuk, hogy ez egy intő jel volt: lassítanunk kell. Az ilyen esetek gyakran összefüggésben vannak a lelki gondjainkkal. Ezáltal külső fájdalomra cseréljük a belsőt, hogy ez utóbbira ne kelljen figyelnünk.

Pásztor Erzsi Kossuth-, Jászai Mari-, Balázs Béla-díjas színésznő sosem szeretett hivatalba járni, mert mindig belezavarodott a papírügyek intézésébe. Így azzal kompenzálta az ott dolgozók segítőkészségét, hogy folyamatosan színházba vitte őket. Erzsi véleménye szerint a nők sokkal jobb problémamegoldók, mint a férfiak. A megoldást a gond kibeszélésében látja. Szereti magát kisírni, ezek után előveszi optimista hozzáállását és azt mondja, hogy lesz ez még sokkal jobb is.

Acél Anna Kazinczy-díjas műsorvezető azt mondja, minden megoldás attól függ, hogy éppen milyen napszak van, az adott napon hogy érzi magát vagy éppen hol van. Súlyozás segítségévek kezd a problémák megoldásához. Előre veszi a legfontosabbat, a legsürgetőbbet és így halad visszafelé. Férjénél minden probléma azonos fajsúlyú, így Anna próbálja ezeket a dolgokat a helyükön kezelni. A családi gondokat szívvel kell megoldani, leülni és nyugodtan átgondolni.

Badár Sándor színész, Karinthy-gyűrűs humorista. A hölgyvendégek azt mondták Sándorra, hogy hárító. Ugyanis azt nyilatkozza, hogy a gondokról nem vesz tudomást, megoldja őket más. Humoros megjegyzést tesz. Azt mondja, az emberek elfelejtették azt, hogy fekete és fehér. A két szín közé bepakoltak egy csomó más színt, hogy többet kelljen gondolkozni melyiket is válasszák. Mindig a közeli dolgokkal vagyunk elfoglalva, ezek okoznak fennakadást, ahelyett, hogy a távlati célt tartanánk szem előtt. 

Egy amerikai egyetem szakemberei egy kutatás során arra jutottak, hogy azok az emberek, akik több idegen nyelven beszélnek, jobb problémamegoldó képességgel rendelkeznek. A több nyelvet beszélők kreatívak, eredeti és innovatív megoldásokat találnak és egy-egy kérdést több szemszögből is meg tudnak közelíteni.

Három probléma megoldási stílust ismerünk. A legtöbb esetben spontán eseményekre spontán reagálunk. Ilyenkor szoktuk átélni a „heuréka!” vagy az „aha-élményt”. Azt érezzük, hirtelen nagyon jó megoldást találunk, meglepődünk saját magunk ötletes gondolatain. Van, amikor tudatos problémamegoldást tudunk alkalmazni, ha van időnk átgondolni a fennálló gondot. Azonban a legeredményesebb stratégia, ha nagyszámú, eredeti alternatívával tudunk szolgálni és nem egyetlen egy helyes megoldást dolgozunk csak ki.

Más a férfiak és más a nők probléma megoldási módszere. De általánosságban elmondható, hogy a jó problémamegoldó ember elébe megy a problémának, korrekten, nyíltan vállalja azt, ha hibázott. Kommunikál a másik féllel és nem elfedni akarja az esetleges gondokat. Sokszor nehéz beszélni róla, nehéz felemelni a telefont vagy írni egy e-mailt. De ne feledjük: az egyenességet mindig mindenki díjazza!

Négy hozzászólás

Isabel
2014. október 8. 00:14:13
Ahogy a felvezetőben is olvasni, "mindenki másképp csinálja". Vagy, nem csinálja. Nekem nagyon hamar meg kellett szoknom, hogy a problémáimat én oldjam meg. Hiába él az ember a családban, ha senki nem beszél a komoly dolgokról. Én úgymond "teher alatt nőttem", pedig még a nevem sem pálma:-( (na ez eléggé favicc volt, bocsánat).
Lányaimat is már ebben a szellemben neveltem, egy bizonyos életkorig, úgy mint pályaválasztás, még segítettem nekik mindenben, aztán egyszer elém álltak és azt mondták: "te csak nyugodtan csináld a dolgodat, van elég, mi is csináljuk a sajátunkat. Ha valamit nem tudunk, megkérdezzük.
Óriási volt a kő, ami leesett akkor a szívemről, és a kezüket elengedtem, amit azóta sem bántam meg. Sokkal talpraesettebben intézték saját ügyeiket, és mindhárman szabadok voltunk, viszont legalább nyugodtan szerethettük így egymást.
Hát így előzetesben ezek a gondolatok jutottak eszembe, lehet, hogy nem pont így és erről lesz szó. Mindenesetre én mindenkinek csak tanácsolni tudom, becsülje a gyerekét annyira, hogy bízik benne, és akkor fel is nő a gyerek. Maximum 25 éves korukig vagyunk kötelesek ellátni őket, útravalónak pedig lehetőleg ne kapjon a feneke alá házat meg kocsit. Ha nincs inspirációja megdolgozni a saját életéért, nem is fogja megbecsülni. Persze amennyire tudjuk, azért támogathatjuk őket, de csak akkor, ha látnivaló, hogy ők maguk is törekszenek dolgaik megoldására.
Badics Erika
2014. október 8. 18:46:44
A problémamegoldás talán minden esetben döntéshozatallal jár. Azzal kapcsolatban, hogy a nők és a férfiak között ebben miért lehet különbség, Deborah Tannen "You just don't understand" című (és "Men and women in conversations" alcímű) könyve jut eszembe. Azt írja a professzor asszony (és talán nem csak ezzel kapcsolatban), hogy a férfiaknak az INDEPENDENCE, a függetlenség a fontos, míg a nőknek az INTERDEPENDENCE, azaz az egymástól való (kölcsönös) függés.
Nagyon találónak éreztem, talán azért is maradt meg oly sok éven át a fejemben.
Isabel
2014. október 10. 15:32:30
Kati:-) ha ugyanazért volt a :-), mint az én:-)
ez a - hogyismondjuk - visszatérő vendég-téma egészen érthető. Ezek az édes, kedvelt, nagyon értékes, ezért (vagy másért, de az mindegy) szinte mindenhol szereplő, vízcsapból is folyó, soha meg nem öregedő színészek-médiaemberek nyilván azonnal elfogadják a meghívást bármilyen beszélgetős műsorba. A műsorvezetőknek ma már nem is igen kell gondolkodniuk, ki legyen a meghívott, hiszen én is kapásból tudnám sorolni, kik azok, akik ilyen szereplésre mindig hajlamosak.
Mea culpa! bocsásson meg minden, a harmadik soromban szereplő, meg nem nevezett színész, médiaember! nem a bántás beszél belőlem, egyéb szerepeikben nagyon is becsülöm önöket! csakhogy én nagyon hozzászoktam a pikírt, kissé kötekedő stílushoz, kedves volt kollégáim szoktattak hozzá, akik ezt rajtam gyakorolták:-)
Trigemini
2014. október 15. 13:49:38
Én csak a műsor 2. felét láttam, amikor is "viccet" csináltak minden problémából. Ebből számomra az derült ki, hogy a probléma vagy magától megoldódik, vagy nincs, vagy szőke nőt kell játszani a rendőr előtt....hihetetlen bárgyú volt az egész. Az, hogy Badár Sándor egy ezer éves sztoriját, ami felelőtlen , balesetveszélyt okozó munkahelyi lustaságáról szólt , hatsány nevetéssel jutalmazta a közönség , az csak hab volt a tortán. Jakupcsek Gabriella lehetne annyira előrelátó, hogy leegyezteti a sztorikat a résztvevőkkel. Ugyanis arcára volt írva a döbbenet, de helyesen lereagálni már nem tudta. Nem hiszem, hogy ez a 15 perc bármiben is példaadó vagy segítő lett volna.
Mindenesetre , akinek problémája adódik az életben, kérem, ne ezeket a megoldásokat alkalmazza!!!
Őszintén remélem, hogy mások is megdöbbentett ez a műsor!

Én is hozzászólok!