Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Mindenáron őszintén? Adásba kerül: 2015. január 08.

Az emberi tulajdonságok közül az egyik legnagyobb kincs az őszinteség. De sokszor nehéz annak lennünk. Az ember élete során számos alkalommal kerülhet olyan helyzetbe, amikor meg kell fontolnia, hogy biztosan az őszinteség-e a legjobb megoldás. Sokan azt tartják, hogy a jól működő kapcsolat alapja a bizalom és az őszinteség. Hemingway azt írta: "A hazugság megöli a szerelmet, de csak az őszinteség öli meg igazán." De vajon hol húzódik a határ a hazugság és a kegyes hazugság között? Őszintén mesélnek az őszinteségről mai vendégeink: Deutsch Anita, Bényi Ildikó és Felházi Anett. Meglepetés vendégünk súlyos hazugságnak a szántszándékkal elkövetett cselekedetet tartja.

 

Hogyan legyünk őszinték, ha a körülmények nem engedik, hogy kendőzetlenül megosszuk véleményünket, gondolatainkat társainkkal?! Mi a jobb megoldás: mindenáron elmondani, ami a szívünket nyomja, vagy kivárni a megfelelő pillanatot? Megéri-e mindenkivel szemben őszintének lenni? Fontos mérlegelni, hogy kivel is állunk szemben, amikor őszinteségi rohamot kapunk? Petőfi Sándor a következőt mondta: „Hogysem tíz barátot szerezzek képmutatással, inkább szerzek őszinteségemmel száz ellenséget.” Gary Chapman, amerikai tanácsadó megfogalmazta a szeretet hét vonását: kedvesség, türelem, megbocsátás, udvariasság, alázat, nagylelkűség, őszinteség. Mai vendégeinkkel megpróbáltunk őszintén beszélni az őszinteségről!

Deutsch Anita, színésznő elmondása szerint attól függ az ő esetében az a mondás, hogy "ami a szívemen az a számon", hogy kivel áll szemben. Gyermekeinél ügyel arra, hogy ha bevallanak valamilyen hazugságot, akkor ne szidja le őket. Ugyanis nem szeretné, ha a későbbiekben nem mondanák el neki az ehhez hasonló problémákat. Anita szerint az őszinteséghez önbizalom is kell. Azonban vannak olyan emberek, akik képesek elhinni a saját maguk által előadott hazugságot.

Felházi Anett, klinikai szakpszichológus szerint az ember lélektanilag nem tud őszinte lenni, és nem is kell annak lennie. Gondoljunk abba bele, ha mindent ténylegesen kimondanánk, akkor egy gátlástalan világban élnénk. Ami miatt egyikőnk sem tud mindig őszinte lenni, az az én-ideálunk, ugyanis a jellemző az, hogy magunkat mindig szebbnek, okosabbnak tüntetjük fel a külvilág felé. Számunkra nemcsak az a kihívás, hogy másokkal őszinték legyünk, hanem az is, hogy önmagunkkal is azok tudjunk lenni. Nem szabad tagadással élni az életünket.

Bényi Ildikó, műsorvezető egyenes és nyílt kommunikációjú családban nevelkedett. Mindig arra tanították, hogy mindent merjen kimondani, azt éreztették vele, hogy mindenről lehet beszélni. Azonban megtanulta azt is, hogy az őszinteségnek is megvan az ára. Fontos, hogy mindig számoljunk az őszinteség következményével. Ha ez mégsem így történik, akkor nehéz szituációban találhatjuk magunkat.

Csapó Gábor, olimpiai bajnok vízilabdázó szeret őszinte lenni, de szerinte olyan nincs, hogy az emberrel ne esne meg, hogy hazudjon. Véleménye szerint, ha szánt szándékkal a másik ember célja az, hogy becsapja őt, az hazugság, a többi, ettől eltérő eset megkérdőjelezhető. Gábor szerint édesanyja mindig tudta mikor füllentett. Könnyebb blöffölni akkor, ha az ember eredményes, szakmailag sikereket ért el. Környezete jobban hisz neki, ő pedig magabiztosabb.

Naplementével az őszinteségünk is csökkenő tendenciát mutat

Gondolnánk, hogy a nap elteltével egyenes arányban csökken az igazmondás és a becsületesség hajlama? Amerikai kutatók megállapították, hogy reggel nagyobb az esély arra, hogy visszaadunk egy pénztárcát a tulajdonosának, mint délután. S így van ez az őszinteséggel is, reggel az igazmondás, estefelé a füllentés felé tendálunk. 8:00 és 12:00 óra között jelentkezhet legtöbbször őszinteségi roham. E kutatás eredményét a vállalatok saját javukra is fordíthatják. A komolyabb megbeszéléseket és nagyobb volumenű döntéshozatalt ne a délutáni órára időzítsék.

Az igazi mosoly

Tudjuk jól, hogy a mosoly nem mindig fakad őszinteségből. Azt is pontosan tudjuk, hogy mennyire jó érzéssel tölt el és milyen jó hatással van a közérzetünkre, ha valaki szívből ránk mosolyog. Mosolyt adni és mosolyt kapni mindig nagyon jó dolog. Bangori Egyetem kutatásból kiderült, hogy annak ellenére, hogy különbözőféleképpen viszonyulunk egymáshoz, nincs két egyforma emberi kapcsolat, de a verbális és a non verbális megnyilvánulásainkat koordinálni tudjuk. Az udvarias mosoly akkor jelenik meg az arcunkon, ha a társadalmi normáknak akarunk megfelelni. Az igazán őszinte mosoly viszont spontán. És ez utóbbit hamarabb követ pozitív reakció, mivel nagyobb a jutalomértéke.

 

 

Hat hozzászólás

Manyika
2015. január 8. 06:58:55
Tisztelt Szerkesztőseg!
Nagy szeretem a műsort,sok-sok tanulsagos tema kerül adasba. A meghivott vendegek szemelyisegükkel, peldaertekű nyitottsagukkal emelik a músor szinvonalat. Ismert szemelyek,bar csak a media teszi őket ismertte szamunkra.Szemelyesen kapcsolatunk nincs velük,megis....
Az erdekel, miert nem jelent meg meg a műsorban az ATV agilis ,szerkesztő-műsorveztője Kalman Olga? Ő egy prominens szemelyiseg, sztarriporter.Nem a hozzafűződő szimpatiam miatt lennek ra kivancsi, epp az ellenkező erzesem miatt kerdezem.
Ha a valasz nem publikus ezzel kapcsolatban, megertem.
A Ridikül műsor szerkesztőinek szívből gratulalok,sok sikert kivanok és mindenkinek boldog,sikeres új esztendőt kivanok:
Manyika
Álmodó
2015. január 8. 13:14:17
A téma két irányból is tárgyalható. Egyrészt kérdés, hogy az egyén kifelé akar-e őszinte lenni, illetve hogy ő maga elvárja és értékeli-e a külvilág őszinteségét. A viszonyulás a kérdéshez természetesen a személyiségen múlik. Sokan vannak, akik saját magukhoz sem őszinték, mert képtelenek szembenézni az igazsággal. De ez még a jobbik eset, ha saját magát csapja be valaki. Persze nyilván aki errefelé hajlik, az a külvilággal szemben sem őszinte.
Nyilván a nem őszinteségnek is vannak különböző motivációi. Ha olyan ember elől titkolunk valamit, aki nem is akar ezzel a dologgal szembenézni, az annyira nem gond, az az ő választása igazából, nem a miénk. Az igazi gond abból fakad, ha olyan dolgokat ferdítünk, torzítunk el, amire a másik kíváncsi, megtudásából haszna, nem tudásából kára származik, illetve ha a hazugságból nekünk származik hasznunk. Ez már igen komoly jellemhiba, és igen sok probléma származhat és származik is belőle.
Még ennél is általánosabban az emberi társadalom egyik legnagyobb problémájának tartom, hogy egy-egy elhangzott, elírt kijelentésről a többség nem a kijelentés tartalma, hanem a kijelentő személye alapján alkot véleményt. Egyes emberektől, mert nem szimpatikusak, az igazságot sem fogadja el, míg másiktól, mert kedveli őket a hazugságot is.
Egész társadalmakat mérgezhet meg, ha a társadalom egy része közös, kellemes, de valóságalap nélküli dolgokban kezd el hinni, és ezek alapján éli az életét, amiknek köze nincsen a valósághoz.
Az a helyzet, hogy egy e