Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

A legrövidebb út: a mosoly Adásba kerül: 2016. január 25.

Sokszor, a túlzottan vidám, mosolygós emberekre furcsán néznek, pedig a mosolynak kimutathatóan gyógyító hatása van. Miben rejtőzhet a probléma? Miért "félünk" a mosolytól, a vidámságtól, amikor két ember között a legrövidebb út mindig egy mosoly. Ebben az adásban olyan vendégeket hívtunk, akiknek már a neve hallatán a vidámság, és a jókedv ugrik be nézőink számára, és megpróbáljuk megfejteni, az ő mosolyuk, életvidámságuk titkát. Vajon az életben a nehéz akadályokat is könnyebben tudják venni? A mosoly, a humor, tényleg minden nehézségen túl tud lendíteni? Vendégünk lesz ma Kovács Kati, Oszvald Marika és Kárász Eszter. Meglepetés férfi vendégünket is a titkáról faggatjuk.

Kovács Kati, Kossuth-, és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, énekesnő, színésznő, dalszövegíró gyermekként nem volt mindig mosolygós. Kollégái tanácsolták neki, hogy mosolyogjon többet. Szerinte ez egy külön nyelv, amely meg tud nyugtatni, biztat, ezáltal hihetetlen nagy szerepe van az életünkben. Kati szerint a gyerekek azért mosolyognak többet, mert több a felfedezni valójuk. Ha pedig a párkapcsolatokról van szó, szerinte az ember párja, legyen társa a humorban is. 

Oszvald Marika, Kossuth és Jászai-díjas színésznő, operetténekes, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja szerint a mosoly gyermekkorból fakad, ha a kicsik már kiskorban megtanulnak mosolyogni, az hosszú távra kihat. Marika jó hatással szeretne lenni az emberekre, ezért mosolyog sokat. Mindemellett véleménye szerint az emberben kell, hogy legyen önirónia, ő is rengeteget tud magán mosolyogni és nevetni is.  

"Egy mosoly mindent képes megváltoztatni. Egy egész életet. Sőt, kettőt. Két emberét. Azokét, akik egymásra mosolyognak."

/Csitáry-Hock Tamás/

Kárász Eszter, színész-énekesnő, bohócdoktor gyermekként egy mosolygós kislány volt. Nagyon idegesítette őt, ha valaki nem nevet. Még alig tudott beszélni, de odaállt az emberek elé és szuggerálta őket a mosolyra, ha mégsem jött össze, akkor kiadta parancsba, hogy "nevetünk!". Mit jelent Eszter számára a mosoly? Az a jó érzés tölti el, hogy akkor, abban a pillanatban nincs egyedül. Nagyon jó praktikája van az úton közlekedő ideges sofőrökre. Ha rádudálnak, vagy türelmetlenkednek, akkor felkapja a kocsiban a piros orrot, amelynek következtében kizökkenti őket a stresszes állapotból.

Ujvári Zoltán Szilveszter, műsorvezető, zenész, dalszerző, szövegíró édesanyja, amikor a pocakjában hordta Zolát férjével elmentek Hofi Géza tévés felvételére. Édesanyja annyira nevetett, hogy ő majdnem megszületett. Zola próbál mindent pozitívan felfogni. Minden helyzetben fel kell mérnie a terepet, hogy hol vannak a határok, mi az ami még belefér, mi az, amit megengedhet magának a humorizálás területén. Állítása szerint, reggel van mindig a legviccesebb hangulatában. 

Mosolykutatás

A Kansasi Egyetem két kutatója kíváncsi volt arra, hogy igaz-e az a mondás, hogy "Mosolyogj, és a világ visszamosolyog rád!". Alapvetően a mosolynak rengeteg típusa ismert, a két legjellemzőbb azonban az egyszerű mosoly, amikor csak a száj körüli izmok működnek illetve az ún. Duchenne-mosoly, amely az igazi, őszinte mosoly. A mosoly pozitív irányba befolyásolja az embernek a hangulatát, így a kutatók a stresszre való hatását vizsgálták. Voltak csoportok, akiket  mosolyra késztettek és voltak, akiknek csupán egy pálcikát kellett a szájukban tartani, amelynek következtében az izmok pont úgy húzódtak, ahogy a mosoly során szoktak. S a csoportokat direkt módon stresszes helyzetekbe hozták. A kutatás eredménye azt hozta, hogy azok, akik csak a szájukban lévő pálcika miatt mosolyogtak nem teljesítettek sokkal rosszabbul azoknál a társaiknál, akik tudatában voltak annak, hogy mosolyogniuk kell. A vizsgálat konklúziója az, hogy a stresszes helyzet sikeres leküzdéséhez akkor is hozzájárul a mosoly, ha nem feltétlen vagyunk boldogok.  

Négy hozzászólás

Minitehén
2016. január 25. 14:34:01
Hát kíváncsian várom és előre élvezem a bizonyára sok kacagással derített műsort, benne új műsorvezetővel, a máshonnan már jól ismert Diósy Klárival.
A néhány sor előrejelzésben olvasható, no és máshonnan is tudható, hogy mostanában itt-ott tanítják az embereket a mosolygásra. Igen szörnyű ábrázatokat látni azonban, ha az a mosoly nem belülről fakad és nem egy valódi állapotot tükröz az emberi arcon. Az idősödő nők kényszerűen mosolyra csinált szája bizony sokszor inkább az ellenkező hatást éri el. Ahogyan az örökké vihogó emberek is. Legyünk derűsek, de az ne egy csinált, erőltetett derű legyen, aminél nincs siralmasabb és bosszantóbb.
Ágnes
2016. január 25. 17:41:18
Jó volt a műsor, mint mindig, de engem hidegzuhanyként ért, hogy Jakupcsek Gabriella helyett más vezette a beszélgetést. Gabriella mindig is nagyon felkészült, szimpatikus műsorvezető volt.... Miért váltották le?? :(
Niki
2016. január 26. 10:28:49
Nekem tetszett az új műsorvezető!
Pethő Katalin
2016. január 26. 17:34:01
Nem könnyű feladat egy olyan közismert személyiség, mint Jakupcsek Gabriella után, elvállalni egy népszerű délutáni beszélgető műsor vezetését, de Diósy Klári a maga szerénységével, belső harmóniájával, intelligenciájával már bizonyított műsorvezetőként. Nekünk nézőknek nem szabad párhuzamot vonni a két műsorvezető között, ha már így alakult, hadd teljen el egy bizonyos műsorszám, s azután mondjunk véleményt, de addig csak bátorítsuk, hogy ügyesen megbirkózzon ezzel a szép feladattal. Sok sikert kívánok. Pethő Katalin

Én is hozzászólok!