Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Loreley, mindent a hajról Adásba kerül: 2015. február 03.

A nők sokat bajlódnak a frizurájukkal: akinek éppen rövid az növeszti, akinek göndör az egyenesíti és így igaz ez fordítva is. A forma- és színváltás legtöbb esetben lelki okokra vezethető vissza. Fogalmazhatunk úgy is, hogy az élet összes örömét és bánatát is képes tükrözni a hajviselet összeszedettsége, vagy éppen a rendezetlensége. Ma ennek a témának a komolyabb vetületéről beszélgetünk Rácz Böbével, Südi Iringóval és Marjai Judittal. Meglepetés férfi vendégünk napfénnyel festi a haját!

A hajunk színe, formája, ápoltsága sok mindent elárul rólunk. Fontos ékszere a megjelenésünknek! Mennyi időbe telik, amíg rátalálunk az ideális viseletre? Mennyire és mikor érdemes megújulni? Milyen jelentése egy-egy hajviseletnek, színnek? Miért akarjuk mindig az ellentettjét? Amikor barnák vagyunk, szőkék szeretnénk lenni, amikor rövid a hajunk hosszút akarunk, amikor göndör akkor egyenesítjük? Mikor elégedünk már meg a természet adta szépséggel? Egyáltalán ki kell békülnünk vele, vagy a változatosság gyönyörködtet elvét képviseljük?

Marjai Judit modell, fotós minden színű hajat viselt már, általában 3-4 évente változtat rajta. Elmondása szerint magával szokta megbeszélni, hogy milyen akar lenni az adott évben. Ugyanis még nem találta meg a saját fodrászát, inkább kerüli őket, mert mindig baj lesz belőle. Humorosan úgy fogalmaz, hogy egy nő a férjét és a haját keresi egy életen át. Sok parókája van, úgy gondolja, hogy a különböző frizurák más jellemet is takarnak. Szerinte a rövid haj például értelmiségi viselet, azt sugallja, hogy szeress az eszemért.

Südi Iringónak, táncművésznek is volt rövid haja, sokkal egyszerűbb formára vágni és kezelni. Amikor levágatta mindenki meglepődött, hogy ezzel milyen nehéz lesz versenyezni, később mégis elterjedt a táncos szakmában is a rövid frizura, rájöttek, hogy így is lehet táncolni, mivel többféleképpen lehet viselni. Iringónál reggelente a haj az utolsó fázis az előkészületekben. Számára fontos, hogy a fodrász olyat hajat vágjon, amit otthon is tud kezelni.

Rácz Böbe, mesterfodrász imádja a haját. A fodrászok körülbelül 60 hajszínt különböztetnek meg. Az emberek, amikor hajszínt festetnek, fantázianevekben gondolkodnak, a fodrászok csak számokban tudnak. Volt már arra példa, hogy vendégét lebeszélte egy hajszínről. Böbe szerint van abban a valami, amikor az ember frizurát vált, akkor az életében is történt valami változás. A nők általában megtisztulásként élnek meg egy-egy ilyen forma- vagy hajszínváltást.

Kóbor János, az Omega együttes tagja utoljára a 40-es évek vége felé volt fodrásznál, azóta ezt a műveletet otthon, a családban oldják meg. Elmondása szerint hajviseletének semmi köze az Omegához, vagy a Beatleshez. A régi kosztümös filmek nagyon tetszettek neki, onnan jött az ihlet. Szőkesége miatt sokszor hátrányos helyzetűnek érezte magát, így egyszer feketére festette – elmondása alapján a legrosszabb döntés volt. János úgy gondolja, hogy a szőkeségnek előnye az őszülés, mert napfénnyel tudja festeni a haját, ezáltal visszanyeri nyáron a természetes színét.

Gondoltad volna?

  • A magasabb IQ-val rendelkező emberek hajában több a réz és a cink.
  • A hajunk akár 50 000 év múlva is ugyan ilyen ép maradhat.
  • Egy erős hajszál 100 gramm súlyt bír el, így az összes hajszálunk kb. 10-15 tonna súlyt tartana meg, természetesen a fejbőrtől a haj sokkal gyorsabban elválik.
  • A leghosszabb férfi haj 6,8 méter volt.
  • Eugene Schueller 1907-ben állította elő az első hajfestéket
  • A japánok 90%-a naponta 2x mos hajat.

Miről árulkodik a hajviseletünk? 

A hajviselet minden korban nagy szerepet töltött be az életünkben. Ösztönerő, az életszeretet, vitalitás, sikeresség és szexualitás szimbóluma. A párválasztás során is nagy szerephez jut, hiszen látványossága végett egyfajta kommunikációs eszközként szolgálhat, hangulatunkat és státuszunkat közvetítheti a partner irányába. Kutatások eredményei azt bizonyítják, hogy az ápolt hosszú és félhosszú haj arat sikereket a férfiaknál. A hosszú haj a vonzerő, bohém lelkületet jele. Annak ellenére, hogy figyelemfelkeltő van, akinél valamilyen gyenge pontot ellensúlyoz. A félhosszú hajat viselő nők egyfajta kaméleonok, de tükrözheti a döntésképtelenségüket is. A rövid haj a vagányság és a komolyság jele, a gondos viselője sokat áldoz a külsejére, annak ellenére, hogy sokszor kényelmi, vagy könnyű kezelhetőség miatt vágatja le. A stílusosan levágott rövid haj ugyanúgy sok törődést igényelhet.

Három hozzászólás

Hajnalka
2015. február 3. 22:59:36
Tisztelt Szerkesztőség!
Nagyon szeretem a műsort, és felveszek minden részt, hogy megnézhessem egy későbbi időpontban, amikor ráérek. Sajnos kezdenek kifogyni a jó témákból, és a meghívottak is egyre gyakrabban ismétlődnek. Fodrászat, hajviselet, ez nem kellett volna, és a meghívottak sem voltak átütő személyiségek. Olyan téma kell, ami ad valami pluszt, elgondolkodtat, hat az érzelmekre. Az, hogy kinek hány parókája van, vagy hányszor változtatta meg a hajszínét, ugyan kérem.
A műsorvezető olyan remek személyiség, hogy ezeket a témákat el sem kellene vállalnia.
Én korábban már próbáltam javasolni Önöknek egy kiváló személyiséget, Oláh Éva professzornőt, gyermekorvost (Debreceni Egyetem), aki évtizedekig vezette a gyermekklinikát. Ő csodálatos beszélgetőtárs lenne. Azt hiszem, a műsoruknak ilyen vendégekre lenne szüksége, hogy megint szívesen üljünk a képernyő elé.
Üdvözlettel és nagy-nagy szeretettel
Páles Hajnalka, tanár
Debrecen
Lukovszki Judit
2015. február 4. 16:57:06
Kedves Műsorcsinálók (nem tudom, kit kellene megszólítanom)!
Végignéztem a legutóbbi (hajas) műsort, s érdeklődéssel vártam, mikor jön szóba az ősz haj, s az azt viselők. Egy mukk nem hallatszott erről. Pedig elég összetett (fizikálisan és lelkileg is) az ősz haj viselése vagy kamuflálása, és hát előbb-utóbb szinte mindenkit érint. Kiváncsi lennék, hogy milyen meggondolásból ignorálták teljesen ezt a jelenséget?
További sok sikert a műsorhoz, üdvözlettel:
Lukovszki Judit
V
2015. február 6. 07:53:02
Mélyen egyetértek Hajnalka kolléga szavaival. Láthatóan romlik a műsor minősége. Társadalmilag fontos, értékteremtő vagy legalább -hordozó témák kellenének ismét, szórakoztató, közérthető, informatív, (témától függően esetleg) humoros tálalásban. Az, hogy többen gyakran jelennek meg vendégként a műsorban csupán akkor zavaró, ha XYZ sokadszorra sem tesz hozzá a témához semmit. Vannak viszont olyan személyiségek, akik többféle tartalom kapcsán is emlékezeteset "alakítottak", s nem feltétlenül színészekről van szó. (Többségük sajnos rácáfol a hivatására, amikor hosszan nyökögve fogalmazgat egy-egy mondatot.) Kíváncsian várom a javulást és drukkolok Gabinak, mert egyébként a Ridikül egy hiánypótló műsor.

Én is hozzászólok!