Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

A világ csodái 2. Adásba kerül: 2014. szeptember 24.

A természet csodákkal van teli. Sokszor nem tehetjük meg, hogy ezeket élőben és ne csak a böngészők képei között nézzük meg. Vendégeink Papp János, Juhász Árpád és Hevesi Tamás mesélnek utazásaikról. Mai hölgyvendégünk nem is olyan régen kezdte utazásait a Föld különleges tájain. Szerinte semmi sem annyira fontos sem a csomagok, sem a fényképezőgép mint az, hogy megéljük a természet adta csodákat.

Szomorú hír, hogy a KSH adatai szerint hazánkban 6,5 millió ember nem engedheti meg magának évente egyszer az egyhetes nyaralást. Ez az ország lakosságának 65%-a. 

Azt azonban ne feledjük, hogy megoldások és lehetőségek mindig vannak. Bármennyire is furcsa, örömöt lehet nyerni más élménybeszámolójából is. Nagy-nagy figyelemmel és izgalommal lehet hallgatni mások történeteit, akiktől sokat tanulhatunk. Például arról, hogy milyen egy jó utazás, milyen kihívásokkal jár, hogyan kell bepakolni abba a bizonyos nem túl nagy hátizsákba?

Vendégeink mondhatni világutazók, akik rengeteg történetről, izgalmas kalandról számolnak be nekünk. 

Hevesi Tamás zenész, Pro Licences labdarúgó edző egy híján száz országban járt már. Nagyon sok érdekes és csodás dolgot tapasztalt. Többek között Sao Tomé és Príncipe szigetén járt, ahol az ember vígan közlekedhet az északi féltekéről a déli féltekére, mivel ezen a szigeten fut keresztül az egyenlítő. Tamás imádja Ázsia fűszereit és a thai konyhát, egyedül Pakisztán hagyott rossz emléket benne.  Azt mondja, Ázsia az a földrész, ahol az ember lelkileg meg tud tisztulni. Ezen kívül feleségével minden évben visszatérnek és újra és újra megcsodálják Mallorcát.

Papp János színművésznek már nyolc könyve jelent meg nyolc nagy gyaloglásáról. A Korzikán tett útját élte meg kudarcként, mert úgy érezte, nem bírja a megterhelést. Így jövőbeli célja az, hogy lefogyjon, és még egyszer nekiinduljon. Katari emlékei közé tartozik az, amikor a sivatag közepén többen dalra fakadtak, - amire az arabok saját zenéjükkel feleltek - de hangerőben Jánosék győztek.

Juhász Árpád geológus, műsorvezetőnek 25 könyve mesél útjairól. Minden kis történetet, apróságot diktafonra felmond. Ugyanis úgy gondolja, hogy az emberek mindig a nagy dolgokra emlékeznek. Ezzel a módszerrel viszont ő újra és újra elő tudja idézni a táj minden apróságát, így könyveiben élő anyagként tud róluk mesélni. A világ térképét a tenyerében hordozza. Idén a Szlovák Paradicsomban tette próbára állóképességét. Afrikáról azt meséli, hogy ez az a földrész, ahol remekül le lehet adni pár kilót.

Rúzsa Magdi Artisjus-díjas énekesnő 2007-ben első fizetéséből kezdte el úti kalandjait. Első legnagyobb élménye Kuba volt. Indiába is szeretne eljutni, de párja szerint Magdi erre még lelkiekben nem áll készen. Vietnami utazása volt az a fordulópont, ahol rájött, hogy nem kell a fél szekrényt magával vinnie. Miután minden cucca beborult a vízbe, akkor eszmélt rá, hogy semmi sem fontos, sem a ruha, sem a fényképezőgép. A fotók alapvetően segítik az emlékek felidézését, de az élmények úgyis megmaradnak az ember emlékezetében. Ez az, amit soha, senki nem vehet el tőle.

Ötletek a nyaralási költségvetés csökkentésére:

Ha folyamatosan gyűjtöget az ember, és már félre van téve egy kis megtakarított pénze, akkor érdemes lecsapni az utazási irodák last minute ajánlataira. Megéri nekik egy visszamondott utat olcsóbban eladni, mint nulla forintot profitálni. Így mindkét fél jól jár. Nagyon elterjedté váltak a kuponos oldalak, ahol sokszor félpanziós vagy teljes ellátást tartalmazó hosszabb-rövidebb utazásokat lehet megvásárolni.

Ismerik Önök a kanapészörf fogalmát? Első hallásra ijesztő. Olyan elven működik, mint a hazánkban jól ismert Oszkár telekocsi. Az utazni vágyók, akik nem akarnak szállodákra sok pénzt költeni, az interneten kiválasztanak egy vendéglátót, aki ingyen szállás biztosít, azaz átadja a „kanapéját”. Adok-kapok elven működik. A portálon regisztrált vendéglátó szállást ad ki, de szállást is vehet igénybe. Egy olyan közösség, ahol ez körforgásban van, így mindenki jól jár. Az ún. kanapészörf oldal használói meghaladják az 5,5 milliót. Az átlagéletkor 28 év. A rekordtartó 689 éjszakát töltött mások kanapéján. Külön csapat van a reklamációk kezelésére.

Tény, hogy az emberek nem az utolsó tartalékaikat akarják elkölteni nyaralásra. Azok mennek nyaralni, akik tudják, ha hazatérnek, nem kell nélkülözniük. De vannak olyan helyek, amelyek nem kerülnek pénzbe, és a látvány megfizethetetlen. Például Budapesten csodálatos a Normafa, az Erzsébet-kilátó, a Gellért-hegy, a Budapest nyugati részét körbeölelő Pilis. Úgy gondolom, mindenki lakóterületén adott a természet egy csodavilágot, ahova kisétálhat, kikapcsolódhat, és nem feltétlen kell pénzt költenie. Viszont, ha az ember megteheti, hogy szétnézzen a nagyvilágban, azt élje meg valóságos csodaként! 
 

Három hozzászólás

Tilda
2014. szeptember 24. 18:05:57
T.Szerkesztőség!
Gratulálok a műsorsorozathoz.Szívesen venném témaként a dohányzásról való leszokás tortúráját megélt hírességek beszámolóját pl.Bagdy Emőkétől Kulka Jánoson át,Hernádi Judit vagy Eszenyi Enikő nevét említeném,akikről tudom, h érintettek a témában.Köszönöm válaszukat,de leginkább ha műsort szánnának a témának.
Isabel
2014. szeptember 24. 20:32:43
Hát kevesen is engedhetnek meg maguknak olyanféle utazásokat, mint amilyeneket a műsorban szereplők. Nem szeretek az átkosba visszanézni, de akkoriban még voltak megfizethető beutalások ide, oda, vállalati vagy szakszervezeti réven. Ma ez teljesen lehetetlen.
De, annak ellenére, hogy vannak fentieknél olcsóbban, sőt szinte ingyen megoldható kirándulások hazánk tájékain, akár mondjuk Budapest vagy bármely más magyar város, község zöld helyein - sokan még oda sem mennek ki. Állítólag nem igénylik. Sajnálom azokat, akik nem találják meg a pénztárcájukhoz illő kirándulásokat. Az igazság az, hogy tíz éve tán még ennyien se mentek ki szabad idejükben, ma a réginél több embert látni sétálgatni, csak úgy ücsörögni egy padon.
Mihály
2014. szeptember 26. 16:27:15
Nagyon tetszik a műsor.Az elmúlt adásban nagyon tetszett Pap János szinművész Berzsenyi Dániel
versével elmondott véleménye.Szeretném tudni mi a vers címe?

Én is hozzászólok!