Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Karrier és sok gyerek Adásba kerül: 2014. szeptember 19.

Azoknak a pároknak, akik nagycsaládot akarnak, a szerepük kettős: hogyan teljesedjenek ki a családban és a karrierben egyaránt? Lehet a kettőt összeegyeztetni, vagy mindenképpen választani kell? A sok gyermek megsokszorozott figyelemmel, gondoskodással és aggodalommal jár. A karrier kiépítéséhez pedig sok munka és idő kell. Vendégeinkkel, Schell Judittal, Hámori Eszterrel, Ürge-Vorsatz Diánával megpróbáljuk bebizonyítani, hogy van megoldás e kettő összehangolására. Meglepetés férfi vendégünk véleménye talán nem meglepő. Szerinte nem lehet a karriert és a gyereknevelést teljes egészében összeegyeztetni. Kell egy szerető anya, aki nagyon sok szerepet átvállal magára. Tisztel is ezért minden édesanyát.

„A boldogság titka az, ha elérhető célokat tűzünk ki magunk elé. Ne tökéletességre törekedjünk, hanem elégedettségre és fenntarthatóságra!”                                                                                                     Jennifer Aaker

Örökös kérdés a nők körében az, hogy hogyan fussanak be karriert család és gyermek mellett?! De a még összetettebb kérdés az, hogy hogyan legyen karrierünk és sok gyerekünk is egyszerre? Megvalósítható ez? Milyen áldozatokkal és munkával jár ennek a kialakítása és fenntartása? Működhet mindez egyedül, önerőből?

Sok helyen olvasni azt az eldöntendő kérdést, hogy „karrier vagy gyerek?”. De vendégeinknek inkább azt a kérdést tesszük fel, hogy hogyan lehet a karriert és a gyereknevelést harmonikus módon kivitelezni úgy, hogy két fronton is meg tudjuk állni a helyünket. Nem egy útelágazáshoz érkezünk, amikor családot és karriert akarunk. Nem eldöntendő kérdést kell megválaszolni, hanem megoldást kell találni e kettő logisztikai összeegyeztetésére. A műsor vendégei kivétel nélkül bebizonyítják nekünk azt, hogy ez mind lehetséges.

Hámori Eszter színésznő, négy gyermek édesanyja. A színpadot gyermekei születése után otthagyta. Szinkronszínészi munkáját továbbra is folytatja. Ő a családot választotta a karrier helyett akkor, amikor a legnagyobb lehetőségek kínálkoztak az életében. Az anyaság alatt nem akart teljesen elszakadni a munkától, de azt sem szerette volna, ha gyermekei megérzik az anya hiányát. Így megkereste az arany középutat. Akkor ment dolgozni egy rövid időre, amikor a kicsik aludtak.

Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató, hét gyermek édesanyja. Úgy érzi, hogy gyermekei motiválják abban, hogy a munkában is sikeres tudjon lenni. Valahogy egymás mellett megfér a kettő. Kapott például Oxfordban állást és nemet mondott. Azt mondja, hogy amíg az anya nem érzi lemondásnak az ilyet, addig minden rendben van. Amellett kampányol, hogy vállaljanak a nők gyermekeket, mert a karrier és a gyermeknevelés jól megfér egymás mellett.

Schell Judit Jászai Mari-díjas színművésznő, három gyermek édesanyja. Hamarabb jutott eszébe, hogy sok gyermeket szeretne, mint az, hogy színészi pályára lépjen. Egyetemi évek alatt gyakorlatra nem tudott menni, mert éppen akkor volt terhes az első fiával. A tanárának és a szerencsének köszönhetően indult el a karrierje. Életét kereknek érzi. Feladata az, hogy anyaként és színésznőként is helyt tudjon állni. Férje mindenben mellette áll.  

Ákos Kossuth-díjas dalszerző, énekes, négy gyermek édesapja. Felesége főállású édesanya lett. Ákos sokat van távol a családtól, de idén egy közös nyaralás, illetve külön-külön minden gyermekkel egy mini vakáció is belefért az idejébe. Minden édesanyát nagyon tisztel. Elmondása szerint ő egy egocentrikus műfajt képvisel, ahol az alkotás és az önmegvalósítás nagyon fontos, ezért a munkát és a családdal töltött időt nehéz összeegyeztetni. De mindennél többet jelentenek neki gyermekei és a felesége.

Családbarát munkahelyek

Ahhoz, hogy a család és a karrier összeegyeztethető legyen, két dolog létfontosságú: a támogató háttér a család részéről, és egy kompromisszumképes családbarát munkahely. Az utóbbival kevésbé állunk ugyan jól, de aki keres, az előbb-utóbb talál.

Magyarországon a családbarát munkahely témakörében 2000 óta írnak ki évente pályázatokat. A családbarát munkahelyek célja a családok erősítése és az anyák munkaerő piacra való visszalépésének segítése, támogatása. Pályázhatnak kis-, közép-, és nagyvállalatok. Azt, hogy évente kik nyerték el ezeket a díjakat, arról a különböző álláshirdetői portálokon lehet tájékozódni.

Hazánkban kutatások igazolják, hogy ugyan lassan, de folyamatosan nő a cégek részéről az igény arra, hogy családbarát és hátrányos helyzetűek foglalkoztatására pozíciókat hirdessenek meg. Ezzel olyan platformot teremtve, ahol az esélyegyenlőség, sokszínűség tud dominálni.

Vendégeink össze tudták egyeztetni a munkát a gyerekneveléssel. Minden emberi sors más, és mindenki más-más életre vágyik. Próbáljuk megvalósítani az álmainkat, anélkül, hogy választás elé állítanánk magunkat. Próbáljuk megtalálni a lehető legjobb megoldást az önmegvalósításra és közben ne feledjük, nincs szebb dolog az anyaságnál!

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!