Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Anyák egyedül Adásba kerül: 2015. szeptember 08.

Hogyan kell túlélni és kezelni a helyzetet? Mennyire kell újragondolni az életünket egy gyermekkel? Hogyan kezdjünk új életet? Hogyan rendezkedjünk be egy másik életformára? Hogyan osszuk meg a gyerekekkel, hogy anya és apa külön folytatja az útját? Nehezen megválaszolható kérdések, mi mégis megpróbáljuk megkeresni a megoldásokat és a válaszokat Náray Erikával, Sterczer Hildával és Petrus Mártával. Meglepetés férfi vendégünk minden tőle telhetőt megpróbált megadni lányának.

Amikor bemegy egy pár a házasságkötő terembe 50-50% az esély arra, hogy együtt vagy külön folytatják a jövőben az útjukat. Megdöbbentő megállapítás és nagyon szomorú is egyben. Miért van ez? Meggondolatlanok vagyunk? A szerelem nem enged tisztán látni? Vagy alapvetően megváltozott a világ körforgása? Netalán hamarabb lépünk ki egy rossz kapcsolatból, mint ahogy azt régebben tették? Bárhogyan is nézzük, egy ilyen élethelyzetet mindegyik fél elszenved. Mit tud tenni egy anya, hogy gyermekét szeretetben nevelje fel, s közben ő is megtalálja boldogságát és túllendítse magát a válás nehézségein?

"Ha anya vagy, sohasem maradsz igazán egyedül a gondolataidban. Egy anya mindig kétszer gondolkodik: egyszer önmagáért, másodszor a gyermekéért."

/Sophia Loren/

Náray Erika színésznő, énekesnő volt férje, aki zenész, külföldre került. Kislányuk Kamilla, 2 éves volt, amikor elváltak a szülők útjai. Erikának nincs emléke arról, hogy milyen családban élni. Azt tudja csak, hogy milyen férfival élni, mivel volt párjával 9 évig voltak együtt. Kapcsolatukat sokáig próbálta menteni. Egyetlen egy dolgot nem tudott feldolgozni, hogy a lányának miért nem adatik meg az, hogy családban nevelkedhessen fel.

Sterczer Hilda hegymászó, Erőss Zsolt özvegye. Két évvel ezelőtt történt a tragédia. Gerda 4 éves volt, így van képe arról, hogy milyen egy család. Csoma pici volt, így neki nincs apaélménye. Az ő helyzetükben az apa mindenképpen pozitív figura a történetekben, egy válásnál azonban más a helyzet. Hildáék számára az expedíciós utak egyben egy belső utazások is voltak. Amikor Zsolt elutazott, akkor kívülről tudtak tekinteni a kapcsolatukra. Amikor pedig hazajött, akkor mindent átbeszéltek. Első Zsolt nélküli karácsonyra tudatosan készültek, de a második valamiért sokkal rosszabb volt.

"Anya csak Nő lehet. Ez az ő kiváltsága. Az ő hivatása. A legszebb és legnehezebb. A legnehezebb, hiszen olyan hivatás, amely sosem ad szabadságot, soha nem enged pihenőt, állandó figyelmet, szeretetet, odaadást kér, vár, követel. Ám mégis szép. Mert csak ő ismeri a titkot. Az anyai szív titkát. Hogy miként válik egy új élet önálló emberré."

/Csitáry-Hock Tamás/

Petrus Márta blogger, marketing szakember 1,5 éve él egyedül, gyermekei 3 és 5 évesek voltak, amikor párjával elváltak. A bűvös hét évet élte meg a kapcsolatuk. Nagy szerelem volt, azonban már az elején lehetett tudni, hogy nem lesz hosszú távú. A döntést közösen mondták el gyermekeiknek. Egy anyának nehéz elszámolni azzal, hogy nem adhatja meg a családot gyermekei számára. Ebből a válságból fel kell épülni, Márta szerint jobbá lehet magad építeni. A feldolgozásnak van egy folyamata. Első a gyász, majd egy olyan munkahely megtalálása, amely időbeosztásban megfelelő. Továbbá nagyon fontos, hogy magunkra is szánjunk időt.

Rózsa György műsorvezető, szerkesztő, producer felesége halálakor gyermeke 16,5 éves volt, ez a legnehezebb korszak egy lány életében. Rengeteget dolgozott, így Csilla idejének nagy részét édesanyjával töltötte. Azonban amikor szabad volt, igyekezett minden elmaradását pótolni és mindent megadni lányának. Édesanyja elvesztésekkor Csilla éppen egy utazásra készült, ahova édesapja el is küldte, amelyet később lánya nagyon megköszönt. Karácsonyt mindig nagycsaládostul ünnepelték, most már szerényebb körülmények között ünnepelnek.

Amikor terhesség közben jön a válás..

Az egyedülálló anyák rengeteg problémával találják magukat szemben, azonban gyermekük megszületése akkora örömmel jár – mutatták ki egyes kutatások – amely során megerősödik az anya-gyermek kapcsolat. A gyermek egyfajta erőforrás az anya számára, aki minden erejével azon van, hogy kettejük gondját megoldja, és olyan életkörülményeket teremtsen, amelyben mindnyájan jól érzik magukat. Sok esetben a gyerek adhat erőt ahhoz is, hogy az anya a rossz kapcsolatából inkább kilépjen, minthogy a gyermek rossz család és apamintát kapjon.

Szomorú adatok, mit tehetünk ellene?

Magyarországon körülbelül 20 000 válás van egy évben. Így megközelítőleg 800 000 gyermek él egyszülős családban. A nők többsége egy kutatás szerint a problémáit meg tudja osztani valakivel, azonban a résztvevők 13%-ának életében nincs olyan ember, akivel erről beszéli tudnának, pedig szeretnének. A legnagyobb problémát a magány és az anyagi gondokkal való megküzdés okozza. A pártalálás az idősebb és a fiatalabb korosztályban más-más problémába ütközik. Míg a fiatalabbaknak a problémát az időhiány, addig az idősebb korosztálynál a huzamosabb ideig egyedül töltött idő okozza. Nehéz újra alkalmazkodni, új kompromisszumokat kötni.

      

Három hozzászólás

Angela001
2015. szeptember 8. 18:26:36
Kedves Szerkesztők!
Vissza lehet-e nézni valahol az adásokat?
Köszönettel,
Angela
Bondárné Kiss Kinga
2015. szeptember 8. 23:24:17
Tisztelt Hölgyem/Uram !

Hosszú ideje kedvenc műsorom a Ridikül. Adásaikat mindig igyekszem folyamatosan figyelemmel kísérni.
Mivel április óta nyugdíjas lettem, felszabadult időm lehetővé tenné, hogy nem csak a TV előtt, hanem közönségként is élvezhessem színvonalas műsorukat.

Szeretném megkérdezni, erre van-e lehetőségem.

Köszönettel: Bondárné Kiss Kinga
Minitehén
2015. szeptember 10. 18:20:25
A résztvevők problémái, Sterczer Hilda kivételével, ismerősek számomra. Utólag egy gyermek számára sosem derülhet már ki, úgy volt-e jó, hogy édesanyja vagy édesapja egyedül nevelte föl, vagy ha mégis keres magának párt a gyerekneveléshez. Mert utóbbi egy valódi kockázat, amit ugye a résztvevők sem vállaltak föl, ilyen-olyan okokból.
Hilda helyzete sokkal nehezebb - talán. Nehogy, mint Petőfi özvegye, utólag megkapja majd a megjegyzéseket, ha netalán egy idő után megtalálja a párját. Ami szintén nehéz, hiszen óhatatlanul az előző, immár halott férjjel kell szembesülnie, annak minden erényével versenyeznie.
*
Off-téma: nem is tudtam, hogy ma, a blogáradat, blogger-áradat korszakában ma ez egy olyan jelző lehet, ami a név elé téve mintegy sugallja, hogy valaki. Bárki írhat blogot, én is írok, nem is egyet, lehet, hogy ha valahol megkérdezik, mit csinálok, nem azt mondom, hogy semmit, mert nyugdíjas vagyok, hanem büszkén hozzáteszem: blogokat írok. És ha azt kérdeznék, de azelőtt mi voltam, mit csináltam? lehetne belőle jó féloldalas felsorolás is, hozzátéve: mindezt egyidőben.

Én is hozzászólok!